≫ 

Irak i Iran ponovo pogođeni zemljotresima: Serija od osam snažnih potresa naterala ljude u Bagdadu da beže iz grada

Zemljotresi u Iraku su nastupali u razmaku od sat vremena, od kojih je njih šest bilo jačine najmanje pet Rihtera

  • 3

U seriji od osam zemljotresa koji su pogodili graničnu oblast između Irana i Iraka i potresli i Bagdad, povređene su četiri osobe u Iranu, izvestila je državna televizija te zemlje.

Snažan zemljotres u Iranu: Pogođen je isti deo u kom je u novembru poginulo više od 600 ljudi

Geološki institut SAD saopštio je da je sedam zemljotresa pogodilo oblast u blizini iračkog grada Mandali koji se nalazi na 120 kilometara severoistočno od iračke prestonice, na samoj granici između dve države.

Kako AP prenosi, osmi potres pogodio je oblast na zapadu Irana, u blizini grada Mehran, na oko 90 kilometara jugoistočno od grada Mandali u podnožju retko naseljenog planinskog masiva Zagros koji razdvaja Iran i Irak.

Zemljotresi u Iraku su nastupali u razmaku od sat vremena, od kojih je njih šest bilo jačine najmanje pet Rihtera, dok su dva registrovana na manitudi od četiri Rihtera. Prema navodima američkog Geološkog instituta, dubina svih zemljotresa bila je 10 kilometara.

Zemljotresi koji su jačine pet stepeni na Rihterovoj skali smatraju se umerenima, ali mogu da izazovu ozbiljnu štetu. Potresi su bili takođe vrlo plitki što dovodi do toga da se zemlja više trese i omogućava potencijalnu veću štetu, posebno na mestima gde nisu strogo poštovani propisi izgradnje objekata.

Kako je Rojters prethodno izvestio, zemljotres je jutros zatresao Bagdad i centralni deo Iraka i prema podacima Geološkog instituta SAD potres je bio jačine 5,5 stepeni Rihterove skale, dok su iranski mediji javili da se snažan zemljotres osetio i u tamošnjoj zapadnoj pokrajini Kermanšah.

Foto: Profimedia

Navedeno je da su, prema tvrdnjama očevidaca, zemljotres i naknadni potresi izazvali paniku u centru Bagdada, gde su stanovnici bežali iz zgrada. Prema navodima iračke državne televizije, tada nije bilo izveštaja o važnijoj šteti niti žrtvama.

Iranska državna televizija javila je da su spasioci upućeni u pokrajinu Kermanšah na granici s Irakom, nakon jakog zemljotresa.

- Zemljotres je potresao grad Sumar koji se nalazi između pokrajina Ilam i Kermanšah. Za sada, nema izveštaja o poginulima ili povređenima - kazao je neimenovani iranski zvaničnik.

Prošle godine zemljotres jačine 7,3 stepena Rihterove skale pogodio je gradove i sela u Kermanšahu, pri čemu je stradalo 620 ljudi, a povređene su hiljade osoba.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    11. januar 2018 | 15:36

    Мало им западне демократије и слободе сад их још земљотреси разарају.

  • ZlatkA

    14. januar 2018 | 11:33

    Zao mi je...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA