Američki ministar odbrane o novoj vojnoj strategiji SAD-a: Kina i Rusija su nam glavni konkurenti (FOTO)

- Nastavićemo kampanju protiv terorista u kojoj učestvujemo danas, ali veće rivalstvo sila, a ne terorizam, sada je primarni fokus američke nacionalne strategije - rekao je Matis

  • 13

Pentagon je danas objavio novu vojnu strategiju SAD u kojoj su kao glavni konkurenti označeni Kina i Rusija, Severna Koreja i Iran.

Amerikanci upozoravaju svoje ljude da pored Kosova budu oprezni i u Bosni: Stigao novi alarm posle ubistva Olivera Ivanovića

To je, kako ocenjuje Rojters, najnoviji znak da su se američki prioriteti pomerili posle više od 15 godina tokom kojih su se SAD fokusirale na borbu protiv islamističkih ekstremista.

Predstavljajući novu strategiju ministar odbrane Džim Matis nazvao je Kinu i Rusiju "revizionističkim silama" koje "žele da stvore svet u skladu sa svojim autoritarnim modelima".

Foto: AP/Tanjug

- Nastavićemo kampanju protiv terorista u kojoj učestvujemo danas, ali veće rivalstvo sila, a ne terorizam, sada je primarni fokus američke nacionalne strategije - rekao je Matis govoreći o dokumentu koji je prvi takve vrste od 2014. godine.

Pentagon je objavio verziju dokumenta na 11 strana u kojoj se ne precizira kako će biti izveden zaokret u pravcu suprotstavljanja Kini i Rusiji.

Američko ministarstvo odbrane ubraja i Severnu Koreju među prioritetete navodeći da SAD treba raketnu odbranu da fokusiraju na pretnju Pjongjanga nuklearnim, ali i konvencionalnim oružjem.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lion

    20. januar 2018 | 14:01

    Sto brze shvatite ko je jaci od vas ovom svetu ce biti bolje! CAR se samo smeska!!!

  • Deda

    20. januar 2018 | 12:50

    Previše ste im dužni i para i jada,krah je neminovan,Obama najavi da vam sleduje samoizolacija.

  • bm57

    20. januar 2018 | 12:45

    Sve je to okej, mada ja licno mislim da cete vi nazad kod Kolumba koliko mi se cini. Veliki Srpski pozdrav za Ameriku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA