≫ 

Trampovih godinu dana koje će svet dobro upamtiti: Napustio Pariski sporazum, izvređao pola sveta, čačkao Kima i gurnuo crnogorskog premijera (FOTO) (VIDEO)

Novinari tvrde da omražene osobe imaju veliku prednost - lako mobilišu pristalice. "Trampovci" tvrde da SAD nikad boljeg predsednika nisu imale

  • 5

Ako je sve ovo postigao za samo godinu dana na vlasti, šta nas tek čeka u naredne tri? Ovo pitanje postavio je ogroman broj medija širom sveta podvlačeći ovog vikenda crtu posle navršenih godinu dana vladavine Donalda Trampa.

ČUDO SE DESILO, TRAMP JE NOVI PREDSEDNIK AMERIKE: Ovako je došao do mesta najmoćnijeg čoveka u Americi (FOTO) (VIDEO)

Dolazak Donalda Trampa na vlast pre godinu dana označio je podelu na tabore između kojih vlada mržnja.

- Vreme je da se i druga polovina Amerike pomiri sa tim da je Tramp legitimni predsednik - piše Ines Pol, glavna urednica nemačkog radija "Dojče vele".

Foto: Tanjug/AP

- Omražene osobe imaju ogromnu prednost – lako mobilišu pristalice. Mržnja čini slepim. Sve razlike i protivečnosti nestaju u zajedničkoj mržnji. Mržnja ujedinjuje. Mržnja daje osećaj boljeg života kada nedostaju prave ideje i vizije - objavljeno je u rubrici "lični stav".

Šta je to sve Tramp uradio od 20. januara 2017. do danas?

MUSLIMANI, DALJE NEĆETE MOĆI

Trampu nije mnogo trebalo da skrene pažnju na sebe. Kako je u kišom obojenom Vašingtonu položio zakletvu radosno je prionuo na posao, iako su svi bili skeptični da će se tako brzo snaći.

Foto: Tanjug/AP

Prvo što je uradio bilo je da muslimanima iz nekoliko zemalja sveta zabrani ulaz u SAD. Proglasio je četvoromesečni moratorijum na ulazak izbeglica u SAD,  a onda su na pasoškim kontrolama probleme imali i drugi pripadnici islamske veroispovesti.

Širom SAD krenuli su i prvi protesti protiv Trampa ali on je bio neumoljiv. Sudovi su ipak zabranili izvornu izvršnu uredbu predsednika pa se metež kako-tako zaustavio.

ZA MEKSIKANCE ZID, A ŠEFU FBI - OTKAZ

Tek što se primirila priča oko zabrane ulaska muslimana u SAD, Tramp je naredio da se gradi zid na granici s Meksikom.

Foto: Tanjug/AP

Iako se zid do danas nije počeo da se gradi, poruke koje je Tramp tada slao stanovnicima ove države veoma su ih zabolele.

- Zid je zid, to se nikada nije menjalo ili evoluiralo od moje prve zamisli. Nikada nije bilo planirano da se on gradi na mestima gde postoje prirodne zaštite poput planina, pustinja, opasnih reka ili vode. Meksiko će, naravno, platiti zid - poručio je predsednik SAD pre samo nekoliko dana.

Tramp je tokom proleća prošle godine iznenada otpustio direktora FBI Džejmsa Komija koji je vodio istragu o navodnoj povezanosti njegove izborne kampanje s Rusijom sa ciljem nanošenja poraza Hilari Klinton.

Vladimir Putin, Džejms Komi, Donald Tramp. Foto-montaža: Tanjug/AP

Lider SAD se opasno prevario - otkaz Komiju doneo je imenovanje Roberta Malera na njegovo mesto, čoveka koji je odmah preuzeo istragu o ruskom uplitanju u američke izbore, što se Trampu i te kako može obiti o glavu.

OKRENUO LEĐA PARISKOM SPORAZUMU

Usputno se svađajući s kim je stizao, Tramp je u junu šokirao ceo svet - povukao je SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Foto: Tanjug/AP

Iako ga je i ćerka Ivanka, kako mnogi mediji tvrde daleko razumniji član familije, preklinjala da to ne uradi, Tramp je ponovo ostao dosledan sebi.

- Pariski sporazum je loša nagodba za američku ekonomij. Izabran sam da predstavljam građane Pitsburga, a ne Pariza.

PRVO ODMERAVANJE MIŠIĆA SA KIMOM - OD LUDAKA DO POTENCIJALNOG PRIJATELJA

Nekako u isto vreme dok je svet posmatrao snimke na kojima supruga Melanija ne želi da mu pruži ruku prilikom izlazaka iz aviona, Tramp je u prvom govoru na Generalnoj skupštini UN u septembru krenuo da izaziva Severnu Koreju (mada ni Kimu nije mnogo trebalo da uzvrati).

Foto ilustracija: Aaron Favila, Tanjug / AP, Shutterstock

"On je mali raketni čovek", "Imamo posla sa ludakom", "Neću dozvoliti da nas napadne", "Kim je možda i genije, jednom možemo biti i prijatelji" samo su neki od Trampovih bisera na račun lidera Severne Koreje.

Vrhunac Trampovih čikanja Kima bila je prednovogodišnja poruka na Tviteru - "moje nuklearno dugme je veće od njegovog".

Vodeći analitičari ubeđeni su da ove prozivke na liniji Vašington-Pjongjang neće izaći na dobro jer su Tramp i Kim poprilično slični lideri.

Tramp za Kima ima "baš opasnu" poruku: Moje nuklearno dugme je moćnije i bolje od tvog!

- Obojica su impulsivni, egocentrični, puni nepredvidivih ideja i ponosni na sebe i svoj narod da ih to vodi van kontrole u ponašanju i govoru - stav je većine kritičara.

UMALO ZAPOČEO RAT NA BLISKOM ISTOKU

Tramp je po dolasku u Belu kuću tvrdio da će smiriti strasti na Bliskom istoku do te mere da nikom neće pasti na pamet da ratuje.

Foto: Tanjug / AP

Krajem godine po ko zna koji put je šokirao svet priznanjem Jerusalima za glavni grad Izraela.

Kako je Jerusalim najspornije pitanje izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, pošto Izrael tvrdi da je ceo grad njegova istorijska prestonica, i ne čudi što su odmah krenule čarke a onda i ubistva sa obe strane granice s Palestinom.

Svet je bio svedok potencijalnog rata komšija, dok se Tramp pitao čemu sve to.

JEDNA KNJIGA RASKRINKALA "VRLO STABILNOG GENIJA"

Tri dana pre Božića Tramp je potpisao zakon o najvećoj promeni poreznog zakona u nekoliko decenija i ostvario je svoju najveću legislativnu pobedu do danas.

Foto: Profimedia/AFP

- Porezno rasterećenje vredno 1,5 milijardi dolara moj je "božićni poklon" Amerikancima - rekao je Tramp a onda je pao u potpuni očaj.

Do tada svetu nepoznati novinar Majkl Vulf, objavio je 9. januara knjigu "Vatra i bes: Unutar Trampove Bele kuće" koja je otkrila nepoznate detalje o životu predsednika.

Vulf je imao priliku da dvadesetak puta bude u Beloj kući i vredno je "upijao" svaku informaciju zaposlenih o Trampu.

Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

- Čini se da je bolestan. Nestabilan je, vrlo impulsivan, prek, loše informisan, nezainteresovan za pregovore. Stalno je dekocentisan. Ništa ne čita, nikog ne sluša, kako takav čovek može da bude predsednik Amerike - pita se Vulf u knjizi koja je preko noći postala neviđen hit.

Povređen detaljima iz knjige, Tramp je na Tviteru napisao da je on jedan "vrlo stabilni genije" koji je veoma sposoban da obavlja ovako važnu dužnost.

Štaviše, likovao je nad kritičarima kada je ove nedelje prošao lekarski pregled na kojem je konstatovano da ima jedino prekomernu težinu.

Doduše, pregled psihijatra nije bio uključen u glavni.

OPTIMISTIČNE PROGNOZE: Doktor poručio da Tramp neće imati medicinskih problema (FOTO)

SVET PROTESTUJE NA GODIŠNJICU TRAMPOVE VLADAVINE

Širom sveta su danas organizovani ulični skupovi i marševi protiv Trampove politike i u znak podrške pokreta protiv seksualnog uznemiravanja.

Protest u Njujorku je među više od 200 takvih akcija koje su ovog vikenda planirane širom sveta, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP

Danas su se ljudi okupili i u Čikagu, Los Anđelesu, Denveru i Raliju u Severnoj Karolini, dok su u Filadelfiji mnogi učesnici marša nosili kape s mačjim ušima u znak solidarnosti.

Desetine aktivista okupile su se i u Rimu i Parizu, u znak osude nasilja nad ženama i pružanja podrške pokretu #MeToo (I ja) protiv seksualnog uznemiravanja.

POTEZ NAD KOJIM SU SE SVI ZGRAŽAVALI

Predsednik SAD Donald Tramp gurnuo je u maju premijera Crne Gore Duška Markovića po strani, kako bi bio u prvom planu na NATO samitu u Briselu.

Na snimku se jasno vidi kako Tramp levom rukom snažno gura Markovića u stranu, potom izlazi u prvi plan i namešta odelo, prenosi Rojters.

Snimak, na kome se vidi da se Marković nasmešio na ovakav Trampov gest, ubrzo se proširio po internetu.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran veteran

    20. januar 2018 | 20:41

    Ludak

  • Imenjak

    20. januar 2018 | 20:31

    I treba da ih istera i sa Ist Rivera on im daje pare a oni glasaju protiv Amerike treba da ih popljuje jos zesce a pare da traze od Rusa Kineza Irana Severne Koreje

  • Lea

    20. januar 2018 | 22:45

    Malo vladara u istoriji je bilo normalnih. Obicno ludaci zele vlast.Grcki filozof Platon je rekao da idealan vladar je onaj koji ne zeli vlast.A Sveto Pismo kaze da su sve ljudske vladavine pod vlascu Sotone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA