Skoro 220.000 dece mogu da raznesu mine! Školarcima drže predavanja o opasnostima, jer je protekle 2 godine čak jedan mališan nedeljno stradao (FOTO)

Ukrajina još nije među 72. zemlje koje su potpisale Deklaraciju o sigurnim školama

  • 5

Skoro 220.000 dece u Ukrajini je u opasnosti da se povredi ili pogine od mina. Ipak, mnogi među njima se edukuju kako bi mogli da se zaštite. Borbe između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija počele su 2014. godine i oko 1,5 miliona ljudi moralo je da ode iz svojih domova, piše theirworld.org.

SRBIJA JE PUNA BOMBI KOJE MOGU DA EKSPLODIRAJU SVAKOG ČASA: Ovi gradovi i mesta su najugroženiji!

Napadi na škole nastavljaju da ometaju obrazovanje za hiljade dece, a mnoga od njih su u napadima osakaćena. Situacija je posebno kritična za decu u administrativnim oblastima Donjeck i Lugansk, gde su mališani u opasnosti od neeksplodiranih ubojnih sredstava i mina.

Oni se nalaze na "kontakt liniji", traci zemlje u dužini od 482 kilometra koja razdvaja teritoriju koju kontroliše ukrajinska armija od oblasti pod kontrolom pobunjenika.

Foto: UNICEF/Gilbertson

Umesto da bude prepuno igrališta za decu i škola, ovu oblast UNICEF opisuje kao "jedno od nakontaminiranijih mesta na svetu". Od januara do novembra prošle godine, u proseku je jedno dete nedeljno ginulo ili bilo povređeno zbog eksplozije mine. Protivpešadijske mine i slične eksplozivne naprave odgovorne su za otprilike dve trećine smrti ili povređivanja dece tokom ovog perioda.

- Neprihvatljivo je da su mesta gde su se deca do pre 4 godine bezbrižno igrala sada prepuna smrtonosnog eksploziva - rekla je Đovana Barberis, predstavnica UNICEF-a za Ukrajinu.

ALEKSEJ (14) JE PODIGAO NEŠTO SA ZEMLJE

Jedna od žrtava je Aleksej (14) koji je UNICEF-u rekao:

- Pokupio sam to sa zemlje, tu stvar i verovatno pritisnuo nešto i onda je eksplodiralo. Svugde je bilo krvi i video sam kako mi prsti vise sa dlana. Bio sam u šoku i počeo sam da se tresem. Umalo da se onesvestim.

Foto: UNICEF/Gilbertson

Ukrajina još nije među 72 zemlje koje su potpisale Deklaraciju o sigurnim školama (Safe Schools Declaration), obavezu da se zaštiti obrazovanje od napada i prekine sa vojnom upotrebom škola.

Da bi pomogli ljudima u Ukrajini, UNICEF i druge organizacije, protekle dve godine, edukuju decu i upozoravaju ih na opasnosti od mina. To uključuje da se deca uče tome kako da se zaštite od protivpešadijskih mina.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dune1984 dina

    25. januar 2018 | 02:42

    Uvek nedužni stradaju radi tuđih interesa

  • Ako su oni normalni onda sam ja Darth Vader

    25. januar 2018 | 02:44

    izgleda da nemam komentar

  • Krzo

    25. januar 2018 | 10:24

    To je nekad kao i nasa bivsa jugoslavija bila zemlja puna ljubavi osim sporadicnih slucajeva,dok se nije umesalo najvece zlo a to je amerika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA