Oštra reakcija Rusa povodom američke "Putinove liste bogataša": Ovo je brutalno mešanje, naši odnosi sa SAD postaće još gori!

Ova lista podsećana "telefonski imenik Kremlja", koji su potpisale američke specijalne službe, rekao je senator Konstantin Kosačev

  • 1

Uključivanje praktično čitavog ruskog rukovodstva na "Listu Kremlja" ili neformalno "Putinovu listu", govori o sve lošijim odnosima između SAD i Rusije, kaže jedan ruski senator, prenosi RT.

Vašington objavio PUTINOVU LISTU: Medvedev, Lavrov, Abramovič i Kasperski - 114 političara i 96 oligarha koji su se obogatili tokom njegove vladavine

- Naše zemlje imaju formalne odnose, ali uključivanje na spisak sankcija gotovo čitavog rukovodstva naše zemlje znači da se ti odnosi automatski urušavaju - rekao je prvi zamenik predsedavajuće odbora za spoljne poslove Federacije, Vladimir Džabarov.

On je to nazvao "brutalnim mešanjem" u unutrašnje stvari Rusije.

Potpredsednik ruskog premijera Arkadi Dvorkovič je ranije rekao da formiranje ove liste pokazuje ko je ko u ruskoj politici. Dvorkovič je rekao da nije iznenađen što je na listi našao i svoje ime.

Foto: Tanjug / AP

- Kao član vlade bio sam u obavezi da se nađem na ovoj listi. Cela vlada je tamo, tako da ovo nije nikakvo iznanađenje. To je lista osoba koje su očigledno vodeće u ruskoj politici i poslu. Ovo nije spisak sancija, to je lista koja se koristi za odluke i procene. Nastavićemo da pratimo situaciju. Još nemamo nikakvog osnova za akciju - rekao je on novinarima u Novosibirsku.

Ova lista krši osnovna načela na kojima počivaju odnosi između ove dve zemlje. To saradnju sa Rusijom čini gotovo nemogućom, izjavio je zamenik šefa ruskog gornjeg komiteta Frants Klintsevič.

- Ne znam šta će pratiti ovaj izveštaj, ali je ovo postupak bez presedana - istakao je on.

Ova lista podseća na "telefonski imenik Kremlja", koji su potpisale američke specijalne službe, rekao je senator Konstantin Kosačev.

Foto: Marko Todorović

Jednostavno ukazuje na činjenicu da američka obaveštajna služba "očajnički želi da pronađe ruskog političara koji poseduje kompromitujući materijal", napisao je on na Fejsbuku.

Poslovni ombudsman Boris Titov rekao je da je uznemiren što je svoje ime pronašao na listi. Na spisku je i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, a on je čitavu situaciju oštro iskritikovao, prenosi RT.

- Takve liste ne nisu mogle da se vide ni u najgorem periodu naše istorije. Takve mere razdvajau ljude, ne zbližavaju ih - napisao je on na VKontakte.

Podsećamo, administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je listu od 114 imena ruskih političara i 96 "oligarha" koji su svoje bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina, a na listi su, između ostalih, premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i biznismeni Roman Abramovič, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

Foto: Tanjug/AP

Kako navodi AP, administracija je na taj način odgovorila na zahtev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog mešanja u američke izbore 2016. godine.

Neformalno nazvana "Putinova lista" je u stvari dokument na sedam strana koji je deo zakona o anti-ruskim sankcijama.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    30. januar 2018 | 15:07

    Nece da ih pohapsi oni njih jos i brane eto ti pravne drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA