Nećemo stati dok Rama ne padne: Albanska opozicija se naoštrila da sruši premijera i najavila da je ovo početak bitke (FOTO) (VIDEO)

Opozicija je najavila da neće stati dok ne vide pad Edija Rame

  • 3

U Tirani je u subotu održan protest albanske opozicije, gde se tražila smena premijera Edija Rame i zahtevalo se da ode sa vlasti zajedno sa "nelegalnom vladom" koju vodi. Stranka Socijalistički pokret za integracije (SPI) objavila je Rami "rat bez povratka".

HAOS U TIRANI: 300.000 Albanaca na ulicama tražilo ostavku Edija Rame (FOTO) (VIDEO)

Prema procenama lokalnih medija na mitingu, bilo je oko 10.000 ljudi, opozicione stranke tvrde da je bilo između 200.000 i 300.000 demonstranata, a policije je odbila da iznese procene.

Skup je obezbeđivalo više od 1.500 policajaca, veći deo policijskih snaga je bio pod punom opremom za razbijanje demonstracija, a bile su primetne takođe pojačane kontrole, kao i vodeni topovi na ulicama.

Foto: Tanjug/AP

Nakon protesta, portparolka stranke SPI, Monika Krajemedahi, rekla je da 27. januar samo početak bitke za uklanjanje Ramine vlade. Navela je da je da će se za sledeći protest napraviti opozicioni program i da bitka neće stati sve dok Rama ne padne.

- Ovo je bitka svih albanskih ljudi protiv nejednakosti režima Edija Rame, protiv svakodnevne imigracije, protiv onih koji nas svaki dan osiromašuju - rekla je Krajmedahijeva.

Protest opozicije je okončan bez incidenata nakon obraćanja lidera opozicionih stranaka.

Lider Demokratske partije Albanije Ljuljzim Baša poručio je na protestu premijeru Ediju Rami da treba da ode sa vlasti zajedno sa "nelegalnom vladom" koju vodi, a da na čelo zemlje treba da dođe "antimafijaška vlada".

Baša je nakon protesta posetio Brisel, gde je razgovarao sa liderima Evropske narodne stranke u prestonici EU. Između ostalog je istakao da je nedavni protest održan za političku pravdu. Potvrdio je da je pozicija opozicije i dalje ista, da premijer Albanije treba da ode sa vlasti zajedno sa  svojo vladom.

Foto: Tanjug/AP

- Jasno je da je glas ujedinjenih Albanaca brilijantan. Postoji izuzetna zabrinutost evropskih institucija i predstavnika država članica o zastoju reformi pravosuđa - istakao je Baša u Briselu.

Lider Demokrataje rekao da je tokom Ramine vladavine duge 5,5 godina počelo da se u Evropu izvozi veća količine droge i da je sve više ilegalne imigracije.

Albansko Ministarstvo unutrašnjih poslova zahvalilo je učesnicima protesta opozicije u Tirani na tome što su demonstracije protekle mirno. Ministarstvo je zahvalilo i organizatorima protesta zbog njihove saradnje s policijom.

Foto: Tanjug/AP

Agencija AP ocenila je da je ovakva vrsta reakcije albanskog MUP-a neuobičajena i neviđena u poskomunističkoj Albaniji.

Albansko ministarstvo je poručilo da će "obezbeđivati sva mirna okupljanja" koja će biti organizovana, "imajući na umu javni red i mir".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    31. januar 2018 | 14:21

    Samo polako...jedan po jedan!?!?

  • Cika Velja

    31. januar 2018 | 14:07

    Nece onda biti niko da nas uveseljava idiotskim stajlingom po kojekakvim sastancima???

  • zoro

    31. januar 2018 | 22:12

    Neka mi samo neko kaze sta je od albanaca nije vazno odakle su dobro doslo a mi evropski narod moramo sa njima da se borimo i pregovaramo za nase Amerikanac Comski je dobro rekao dosli su na KiM isterali domacina i traze drzavu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA