≫ 

Kim Džong Un slavi rođendan i pravi vojnu paradu, dan pre početka ZOI: Američki bombarderi u pripravnosti, sve oči uperene u Pjongjang (FOTO) (VIDEO)

Stručnjaci naglašavaju da će satelitski snimci sa trga u Pjongjangu biti vrlo korisni za sve

  • 13

Odluka Severne Koreje da dan uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu organizuje veliku paradu nije ništa drugo nego pokušaj da se uznemiri komšiluk, ali i skrene pažnja na sopstvene vojne potencijale, tvrde svetski vojni analitičari naglašavajući da se do sada parada održavala u aprilu.

Na glavnom trgu u Pjonjangu hiljade vojnika ponosno će marširati pred vođom Kim Džong Unom koji je za tu priliku naredio da se narodu pokažu nove moćne balističke rakete, tenkovi i ostala vojna oružja.

Severna Koreja prethodnih dana pripremala se za održavanje vojne parade kojom će biti obeležena 70. godišnjica od osnivanja vojske, a istom prilikom proslaviće se rođendan vođe Severne Koreje (iako se ne zna koje je tačno godište, u raznim biografijama stoji da je rođen 1984. godine). Severnokorejski zvaničnici nisu hteli zvanično da potvrde planove o održavanju parade, samo dan uoči ceremonije otvaranja Zimskim olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Foto: Tanjug / AP

Demonstracija vojne sile mogla bi, prema američkoj agenciji, da izazove bes Južne Koreje, koja očekuje da Igre budu simbol mira i stabilnosti. Seul se saglasio sa predlogom u poslednji čas severnokorejskog lidera Kim Džong Una da pošalje delegaciju na Igre i da sportisti iz dve Koreje marširaju zajedno pod zajedničkom plavo-belom "zastavom ujedinjenja".

Građani Pjongjanga svaki dan, na temperaturama i od minus 15 stepeni Celzijusa, uvežbavali su program za masovni skup na Trgu Kim II Sung. Poslednjih nekoliko dana, područje oko Trga bilo je sporadično zatvarano za saobraćaj.

Aktivnosti u Pjongjangu su uobičajene pred održavanja parada i skupova, a organizovanje traje mesecima jer može da uključuje na hiljade vojnika i desetine hiljada civila koji se okupljaju na trgu, sa zastavicama i plastičnim buketima u rukama.

Foto: Tanjug / AP

Iz bezbednosnih razloga, zvaničnici Severne Koreje ne otkrivaju unapred detalje takvih skupova. Vojna parada dolazi u jeku pojačanih verbalnih napada Pjongjanga na SAD.

Severnokorejski mediji optužuju Vašington da pokušava da izazove tenzije slanjem nosača aviona i bombardera u region. Dodatno pogoršava situaciju to što su američki bombarderi stacionirani na ostrvu Gvam i smao čekaju na znak.

Odnosi su dodatno pogoršani, jer su SAD pooštrile ekonomske sankcije Severnoj Koreji zbog njenog programa nuklearnog naoružanja.

SVET ĆE VIDETI MOĆNU KOREJU

- Severna Koreja želi da po svaku cenu skrene pažnju na sebe iako je trenutak da pogledi celog sveta budu upereni ka Igrama i Južnoj Koreji. Ovo je tipično provokativan potez Kima koji njime pokazuje komšiluku da mu je i dalje, čak i u vreme Igara pretnja - tvrdi Piter Dženings, izvršni direktor Strateškog instituta Australije.

Foto: AP/Tanjug

Jedan od ministara vlade Južne Koreje Čo Mjong-đon istakao je da je vojna parada Pjongjanga prilično zatrašujući događaj.

Satelitski snimci pokazuju da se oko 13.000 vojnika uveliko priprema na trgu. Već su postavljeni tenkovi i druga borbena vozila. Stručnjaci tvrde da je ovo prvi put da se iz vazduha vidi šta Pjongjang ima od arsenala.

VELIČANSTVENA VOJNA PARADA U SEVERNOJ KOREJI: Vojnu silu Kim Džong Una još nigde NISTE VIDELI (FOTO) (VIDEO)

- Ovo je, jasno je to, pokazivanje mišića, snage Severne Koreje. Nikada do sada satelitski snimci nisu mogli da uhvate neka od njihovih balističkih dostignuća a sada je"na izvolite". Kimova odluka da paradu održi dan pre Igara biće povod medijima u Seulu da ga napadaju - naglašava Majkl Predžent, bivši američki oficir i profesor na Univerzitetu Hadson.

Foto: AP/Tanjug

S druge strane, stručnjaci tvrde da je ovo sjajna šansa da se uslika i vidi šta to Severna Koreja zaista ima u posedu.

- To će nam biti vrlo korisni snimci. Videćemo oblike, materijale i snagu nekih raketa - rekao je Brus Klindžer, bivši pripadnik CIA-e zadužen za Korejsko poluostrvo.

TRAMP HOĆE JOŠ VEĆU PARADU OD KIMOVE

Parada u Severnoj Koreji. Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp izdao je naredbu Pentagonu da, u drugoj polovini godine, kako bi se pokazala moć američke vojske, organizuje veliku vojnu paradu koja uključuje defile vojske i tenkova ulicama Vašingtona.

Tim povodom, Tramp se 18. januara sastao sa generalima Pentagona, tvrdi neimenovani izvor, a prenosi Vašington post.

- Naređenje za marš je bilo: želim paradu poput one u Francuskoj - rekao je neimenovani vojni izvor i dodao da se na tome radi na najvišem vojnom nivou.

Kako se navodi, prikazivanje vojne snage nije tipično za SAD i nije jeftino.

BELA KUĆA: Tačno je, imaćemo i mi proslavu

Predstavnica za štampu Bele kuće Sara Hakabi Senders potvrdila je da su planovi u toku.

Tramp za Kima ima "baš opasnu" poruku: Moje nuklearno dugme je moćnije i bolje od tvog!

- Predsednik Tramp neverovatno podržava članove službe koji svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi našu zemlju učinili bezbednom. On je tražio od Ministarstva odbrane da razmisle o proslavi na kojoj bi svi Amerikanci mogli da pokažu svoju zahvalnost - napisala je ona u saopštenju.

Foto: Tanjug / AP

I Pentagon je potvrdio vest o planovima.

- Svesni smo zahteva i u toku je proces utvrđivanja specifičnih detalja. Podelićemo više informacija u toku procesa planiranja - naveo je portparol Ministarstva odbrane Tomas Kroson u saopštenju.

KIM NA ZOI ŠALJE SESTRU

Uticajna sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una prisustvovaće ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u petak, koja se održava u Pjongčangu u Južnoj Koreji, kažu ministri u Seulu.

Foto: Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

Kim Jo Džong je najmlađa kćerka pokojnog lidera Kim Džong Ila, a uloga joj je ojačana prošle godine kada je unapređena.

Ona će biti prvi član dinastije Kim koji će posetiti Južnu Koreju, od kada se poluostrvo podelilo na dva dela 1953. godine.

VIDEO: Kim Džong Un drži prst na obaraču: Da li je svet u opasnosti?

Daljinac

(I.Đukić - Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoe

    7. februar 2018 | 21:10

    Ovaj covek je naj pametniji na svetu. Pa sta treba? Da ga jasu Ameri, Rusi i svi po redu, ma ne sme niko da ih takne, samo im prete, pa sto do sada nisu krenuli na njih. Kad su nas male jadne bombardovali ucestvovlo je pola sveta.

  • Ja I On

    7. februar 2018 | 21:16

    To Bucko majstore, pokazi im!!

  • Srba

    7. februar 2018 | 20:43

    Sa srećom brate nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA