≫ 

Pijaće vode je sve manje, a ovih 11 gradova mogu da ostanu bez nje: Među njima su i prestonice najmoćnijih država (VIDEO)

Izveštaji Ujedinjeniih nacija pokazuju da će globalna potražnja za pijaćom vodom do 2030. porasti za 40 odsto.

  • 11

Kejptaun mogao bi da postane prvi veliki grad koji će u savremeno doba ostati bez pijaće vode, a sa istim problemom vrlo brzo mogu se suočiti i London, Moskva, Istanbul, Peking, Tokio, Meksiko Siti...

Kiša odložila "nulti dan" u Kejptaunu: Stanovnici grada istrčali napolje kako bi na sopstvenoj koži osetili kapljice (VIDEO)

Kako navode lokalni zvaničnici ovog južnoafričkog grada, kiša koja je pala pre par dana odložila je "nulti dan" za 11. maj.

Foto: AP/Tanjug

Iako 70 odsto zemlje zauzima vodena površina, samo tri procenta od toga je sveže i pitko.

Izveštaji Ujedinjeniih nacija pokazuju da će globalna potražnja za pijaćom vodom do 2030. porasti za 40 odsto, prenosi Klix.ba.

SAO PAOLO

Odmah iza Kejptauna nalazi se Sao Paolo, brazilski grad koji se već nekoliko puta suočavao sa nestašicom vode, posebno 2015. godine kada je glavni rezervoar za snabdevanje raspolagao sa samo četiri odsto pitke vode.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

BANGALOR

Lokalni zvaničnici u indijskom gradu Bangaloru, najvećem tehnološkom gigantu, bore se s problemima koje izazivaju gradski kanali i kanalizacija.

Voda iz gradskih jezera u 85 odsto slučajeva se može koristiti samo za navodnjavanje i industrijsko hlađenje. Ni iz jednog jezera voda nije bila za piće.

Foto: Wikimedia / GatesPlusPlus

PEKING

Kina zauzima 20 posto svetske populacije, međutim, ima samo sedam odsto pitke vode, a najveći problem u snabdevanju vodom ima Peking.

Kineske vlasti o značaju vode pokušali su da govore u obrazovnim procesima, a povećavali su i cene poslovnim subjektima koji koriste vodu.

Foto: Tanjug/AP

KAIRO

Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju na to da je Egipat država s najvećim brojem smrtnih slučajeva kada je reč o trovanju zagađenom vodom, a prema podacima UN, najugroženiji je Kairo. UN procjenjuje nedostatke vode u ovoj zemlji do 2025. godine, pogotovo u Kairu.

DŽAKARTA

Najveće probleme u indonežanskom gradu Džakarti  prouzrokovao je ljudski faktor, zato što blizu 10 miliona stanovnika u ovom gradu ima pristup vodovodnoj mreži te se često odlučuju na nezakonita iskopavanja, a to utiče na odvod podzemnih voda.

Foto: Pixabay

MOSKVA

Najveći procent pitke vode nalazi se u Rusiji, međutim, ova država se suočava sa čestim zagađenjem vazduha koje izaziva industrija.

To je posebno zabrinjavajuće za Moskvu, gde snabdevanje vodom 70 odsto zavisi od površinskih voda.

Foto: pixabay.com

ISTANBUL

Prema izveštajima turskih zvaničnika, zemlja je tehnički u situaciji vodnog stresa, s obzirom na to da je snabdevanje po stanovniku palo ispod 1.700 kubnih metara u 2016. godini.

Lokalni stručnjaci upozoravaju da bi situacija u Istanbulu mogla da se pogorša i da bi do nestašice vode moglo doći 2030. godine.

Foto: pixabay.com

MEKSIKO SITI

Nedostatak vode u Meksiko Sitiju nije ništa novo za grad koji ima 21 milion stanovnika. Trenutna situacija je takva da svaki peti stanovnik dobije dnevno pet sati snabdevanja vodom, a samo 20 odsto njih ima pitku vodu samo jedan dan.

Foto: Tanjug/AP

LONDON

Prema istraživanjima, London će imati ozbiljne probleme s vodosnabdevanjem do 2025. godine, a u 2040. godini preti da će u potpunosti nestati.

TOKIO

U Tokiju, gradu sa više od 30 miliona ljudi, vodosnabdevanje zavisi od površinskih voda u 70 odsto slučajeva (reka, jezera i otapanja snega). Najmanje 750 privatnih i javnih zgrada u Tokiju ima sisteme za sakupljanje i korišćenje kišnice.

Foto: Wikipedia/Morio

MAJAMI

Američka država Florida jedna je od pet američkih država koje su najviše pogođene padavinama svake godine. Međutim, u najpoznatijem gradu, Majamiju, postoji kriza kada je reč o vodosnabdevanju. Plaža Halandal, koja se nalazi samo nekoliko milja severno od Majamija, morala je da zatvori šest od osam bunara zbog prolaska slanih voda.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svasta

    12. februar 2018 | 12:03

    Pa da, zato ce nasi ''strucnjaci'' da se pohvale uspesnom privatizacijom i prodajom nasih izvora ! E moj narode dokle jos ima strpljenja ?

  • ☆☆☆

    12. februar 2018 | 12:26

    Ostaćemo mi bez vode iako je imamo u izobilju.Jer sve smo prodali.

  • soko

    12. februar 2018 | 12:05

    Normalno da je sve manje vode,ali to malo sto imamo treba racijonalno da se trosi,pojedini stanari na vozdovcu s gracki vodovoda peru automobile,svake subote i nedelje,dali ce se doneti zakon o zabrAni pranja automobila,zasto postoje perijonice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA