Pozivao je na silovanje žena, a sada je naredio vojnicima da im pucaju u vagine: Nova skandalozna izjava filipinskog predsednika

Govoreći o komunističkoj gerilskoj organizaciji koja je aktivna na Filipinima, Duterte, inače bivši predsednik grada Davaoa, podsticao je pripadnike oružanih snaga Filipina (AFP) da gađaju ženske borce u genitalije

  • 9

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte rekao je prošle nedelje svojim vojnicima da pucaju ženskim pobunjenicima u genitalije, što je samo zadnji u nizu njegovih alarmantnih izjava u kojima poziva na protuzakonito nasilje ili se njime hvali.

Imaš sina umešanog u drogu, ubiješ ga i to je to: Predsednik Filipina dao naređenje policiji da upuca njegovo dete

Govoreći o komunističkoj gerilskoj organizaciji koja je aktivna na Filipinima, Duterte, inače bivši predsednik grada Davaoa, podsticao je pripadnike oružanih snaga Filipina (AFP) da gađaju ženske borce u genitalije, na šta su ovi navodno prasnuli u smeh.

“Ako nema vaginu, biće beskorisna (žena)”

- Recite vojnicima. Nova zapovest je došla od gradonačelnika. Nećemo vas ubiti. Samo ćemo vam pucati u vaginu - rekao je Duterte vojnicima.

- Ako nema vaginu, biće beskorisna (žena) - dodao je Duterte, implicirajući da je žena beskorisna bez svojih genitalija, prenosi Washington Post.

Da cela stvar bude još nadrealnija, Predsednička kancelarija za komunikaciju objavila je transkript Duterteovog govora u kojem je cenzurisao reč “vagina”.

Duterteova nasilna i huškačka retorika često je usmerena upravo prema ženama, a kad za to bude prozvan, redovno se opravdava da se radi o šali.

Prošle nedelje, njegov portparol Hari Roki optužio je Filipinke da “preterano reaguju” na njegove komentare.

- Mislim, to je smešno. Dajte, samo se nasmejte - rekao je Roke.

Foto: Tanjug/AP

Prethodno se "šalio" da vojnici mogu nekažnjeno da siluju žene

Duterte se prethodno tako “šalio” sa silovanjem Australijke otete i ubijene u toj zemlji, žaleći što je on nije “silovao prvi”. Prošle godine je poručio svojim vojnicima da siluju žene u sukobu, a da će on preuzeti odgovornost umesto njih.

Političarke koje ga kritikuju posebno rado ponižava kao seksualno neprivlačne kako bi ih ućutkao.

- Duterteovi poslednji komentar otvoreno podstiče nasilje protiv žena, doprinosi nekažnjivosti u vezi istog i dodatno potvrđuje da je on trenutno najopasniji mačo-fašista u vladi - poručila je predstavnica filipinske feminističke organizacije Gabriela.

Foto: Tanjug / AP

Otkad je došao na vlast demokratskim izborima, ovaj autoritarno nastrojeni filipinski predsednik počeo je da sprovodi svoje predizborno obećanje da će se krvavo obračunati sa dilerima, ali i zavisnicima od droge u zemlji.

Hiljade Filipinaca otada su ubijeni u nekontrolisanom krvoproliću filipinske policije što je podstaklo Međunarodni krivični sud da otvori preliminarnu istragu.

REAKCIJE NVO

Organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su danas izjavu predsednika Filipina koji je rekao da bi komunističkim pobunjenicama trebalo pucati u genitalije kako bi bili "beskorisni".

Njegova izjava mogla bi da ohrabri seksualno nasilje i ratne zločine, smatraju borci za ljudska prava, prenela je agencija AP.

Organizacije Hjuman rajts voč, sa sedištem u SAD, osudila je tu njegovu izjavu koja ohrabruje vojsku na seksualno nasilje tokom oružanog konlikta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA