Ko je Rus koji je doveo Trampa na vlast? "Car trolova" i makro je bio u zatvoru, obavljao je mutne poslove za Putina, a sada je na američkoj optužnici (FOTO)

Za Prigožina kruže priče i da navodno finansira operacije te kompanije kako u Siriji, tako i u Africi

  • 1

Najpre je proveo devet godina u zatvoru zbog pljačke, prevare i uplitanja maloletnika u prostituciju, potom je otvorio štand sa brzom hranom, a onda je upoznao Putina i život mu se drastično promenio. Jevgenij Prigožin (57) danas je jedan od 13 ruskih državljana protiv kojih je podignuta optužnicu zbog uplitanja u američke izbore.

>>>Polako se zahuktava predsednička kampanja u Rusiji: Gole cice zovu na glasove za Putina, lepotica drma Krim, a studentima se preti (VIDEO)

Neposredno po izlasku iz zatvora Prigožin nije imao velike ambicije, a i tih godina Sovjetski Savez bio je u procesu dezintegracije. Kapitalizam se ubrzano uzdizao, pa je i on poželeo da ugrabi svoj komadić bogatstva. Tako je otvorio štand sa brzom hranom.

Posao mu je dobro krenuo, ali brzo se navikao na novac, pa mu to nije bilo dovoljno. Ubrzo je upoznao Vladimira Putina koji ga je preko i više nego dobrih ugovora s državom doveo do nezamislivog bogatstva. Sa bogatstvom je došao i do još zloglasnije reputacije nego što ju je imao do tada.

Foto: Tanjug/AP

Ovih dana, kako piše Jutarnji.hr, Jevgenij Prigožin je postao jedan od 13 ruskih državljana protiv kojih je američki specijalni istražitelj Robert Meler podigao optužnicu zbog mešanja u američke izbore.

Optužnica ga tereti da je kontrolisao poslovni entitet koji je finansirao organizaciju poznatu kao "Internet Research Agency" (IRA), koja je vodila "internet rat protiv Sjedinjenih Država tako što je stvarala fiktivne likove na društvenim mrežama, širila izmišljotine i poruke podrške Donaldu Trampu, ali i kritike upućene Hilari Klinton". Prigožin, inače poznat kao "car trolova", negirao je povezanost s tom organizacijom.

Amerikanci tvrde da je Prigožin pružao veliku podršku visokopozicioniranim ruskim državnicima prilikom izgradnje vojne baze blizu ukrajinske granice, koja je korišćena za grupisanje ruskih trupa. Američka televizija ABC Njuz iznela je tvrdnje da je povezan i sa ruskom paravojnom kompanijom "Wagner Group", čiji plaćenici si navodno početkom meseca u Siriji napali Kurde predvođene američkim trupama.

Foto: AP/Tanjug

Za Prigožina kruže priče i da navodno finansira operacije te kompanije kako u Siriji, tako i u Africi. Prigožin je negirao te navode, a njegovi protivnici ističu da on za Putina izvršava sve delikatne i često vrlo mutne operacije, među kojima je, navodno, i regrutovanje plaćenika za ratove u Ukrajini i Siriji.

Ipak, američki obaveštajci navode da je njegova povezanost sa tom kompanijom vrlo važna jer pruža dokaz da on ispunjava Putinove naloge, koji ruskog predsednika ostavljaju daleko od svega.

Uporkos svemu, najpoznatiji Prigožinov hobi je "farma trolova" za koju se smatra da je osnovana 2013. godine kako bi se potencirali društveni i politički sukobi na Zapadu. Glavni zadatak tada je bio da se na društvene mreže plasiraju tekstovi i komentari koji Rusiju pod Putinovom vlašću prkazuju kao stabilnu zemlju, posebno u poređenju sa haotičnim i posrnulim Zapadom.

Optužnica ga tereti da se tokom 2015. i 2016. godine često sretao sa Mihailom Bistrovom, jednim od vodećih ljudi "farme trolova" koja je za svoje aktivnosti imala mesečni budžet od 1,2 miliona dolara.

Foto: Tanjug/AP

Nakon Rusije, 2013. godine, dejstvo trolova vrlo brzo se proširilo na globalni nivo, naročito protiv Ukrajine i Amerike. Tada su Gugl, Fejsbuk i Tviter jednoglasno identifikovali IRA kao glavni izvor provokativnih postova koji se tiču kontroverznih tema u američkoj javnosti, kao što su rasa, religija, zakoni o oružju i prava homoseksualnih osoba, naročito tokom izborne kampanje 2016. Fejsbuk je utvrdio da je ta agencija objavila 80.000 postova i drugih sadržaja koji su dospeli do više od 126 miliona Amerikanaca.

Jedan od Prigožinovih advokata izjavio je da nijedna od njegovih firmi nije imala veze sa američkim izborma. Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, takođe je negirao bilo kakvu povezanost Kremlja i IRA-e. Vladimir Putin je 2010. godine bio gost na otvaranju njegove "fabrike hrane" blizu Sankt Peterburga, koja je pokrenuta sa ciljem da priprema školske obroke. Prema podacima Antikorupcijske agencije, samo u poslednjih pet godina Prigožin je sklopio ugovore sa državom u vrednosti od tri milijarde dolara.

Jedan dnevni list iz Sankt Peterburga, prošle godine objavio je listu od 304 rubaljska milijardera iz toga grada, na kojoj se Prigožin našao na 83. mestu. Prema podacima koji su bili javno dostupni, njegov imetak je procenjen na 11 milijardi rubalja, odnosno 200 miliona dolara. Međutim, da je u obzir uzeto sve što mu se pripisuje, bio bi među prvih pet milijardera.

Ovih dana Prigožin se može videti kako izlazi iz Putinove rezidencije u crnom džipu sa rotacijom, a to je inače povlastica rezervisana samo za najbliže saradnike.

Jedan od vodećih portala iz Sankt Peterburga, Fontanka, nedavno je pisao o Prigožinovim vojnim ugovorima, pri čemu su otkrili još jedan potencijalni izvor prihoda. Kako je objavio ovaj portal, kompanije povezane s Prigožinom su, u zamenu za vojnike koji štite sirijska naftna polja, dobile procenat prihoda od nafte.

Foto: Profimedia

Bilo kako bilo, male su šanse da će se Prigožin zbog Melerove optužnice naći pred nekim sudom ili iza rešetaka.

- Ne očekujemo da bude kažnjen s obzirom na to da je jedan od predsednikovih najbližih prijatelja - istakao je Maksim Reznik, gradski zastupnik iz Sankt Peterburga koji poziva na rusku istragu Prigožinovih poslova.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nista nije ko prije

    11. mart 2018 | 01:02

    cudno da je amerikancima trebalo ovoliko vremena da nadju "krivca" jer do sada su krivci uvek ostavljali svoja dokumenta na "mestu zlocina" da ih amerikanci prije nadju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA