Da li Putin vraća Berluskonija na čelo Italije? Na izborima u nedelju i EU navija za milionera, ali bi mafija mogla da umeša prste (FOTO) (VIDEO)

Izbori u Italiji uvek su komplikovana stvar, ali ovi u nedelju mogli bi još komplikovaniji

  • 8

U Italiji se u nedelju održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli da donesu povratak dobro poznatih političkih imena poput bivših premijera Silvija Berluskonija ili Matea Rencija ili pak jednu novu neizvesnost. Izbori u Italiji uvek su komplikovana stvar, ali ovi u nedelju mogli bi još komplikovaniji, ocenjuje CNN.

Marina Berluskoni, mezimica oca i jedna od najbogatijih žena na svetu: Vodi medijsku imperiju, a mnogi žele da ona bude na čelu Italije (FOTO)

POVRATAK BERLUSKONIJA

Berluskoni (81) se vratio u politiku i sa velikom energijom predvodi svoju stranku desnog centra Napred Italijo. Udružio se sa liderom desničarske i evroskeptične Lige za Sever Mateom Salvinijem (44).

Foto: Tanjug/AP

Sam Berluskoni koji je četiri puta bio predsednik vlade, ne može da obavlja javnu funkciju do 2019. godine zbog presude za utaju poreza.

Umesto toga, kandidat Napred Italije za premijera biće aktuelni predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani koji je to i potvrdio, prenosi Politiko.

Foto: Tanjug / AP

Silvio Berluskoni je naprečac postao "nada EU" i poželjni lider pred predstojeće italijanske parlamentarne izbore, pošto se Brisel boji jačanja pokreta "Pet zvezdica", koji ne krije svoju skepsu prema Uniji.

Zaboravljeni su svi Berluskonijevi skandali, od seksualnih do političkih, i njegove nevolje za sudovima.

Foto: Tanjug/AP

Brisel, sada, najveće nade polaže upravo u Berluskonija, bez obzira na to što je u koaliciji sa "Severnom ligom", koju mnogi nazivaju ksenofobičnom strankom koja glorifikuje Benita Musolinija.

Berluskonija u Briselu sada ocenjuju kao osobu sklonu EU i evru. Još 2013. godine, jedan od vodećih nemačkih socijaldemokrata Per Štajnbruk nazvao je Berluskonija "klovnom".

Foto: Tanjug/AP

SVI NJEGOVI GAFOVI I SKANDALI

Bivši italijanski premijer napravio je niz gafova za svetskoj i domaćoj sceni i u prošlosti je optužio kritičare da nemaju smisla za humor.

Svojevremeno je nemačkom socijaldemokrati Martinu Šulcu poručio da izgleda kao "kapo" - zatvorenik sa posebnim privilegijima koji pazi na ostale logoraše u koncentracionom logoru.

Foto: Tanjug / AP

Pamti se i Berluskonijev istup 2014. godine kada je šokirao predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i konzervativce kancelara Angele Merkel, sugerišući da Nemci odbijaju da prihvate činjenicu o postojanju nacističkih koncentracionih logora.

Jednom prilikom je rekao da je gospodin Makron “39-godišnji momak sa bogatim radnim iskustvom i, pre svega, zgodnom mamom koja ga je nosila ispod miške kad je bio mali”.

Foto: Tanjug/AP

Godine 2009, izjavio je da bi hiljade ljudi koji su ostali bez krova nad glavom posle zemljotresa u Akvili 2009. trebalo da se ponašaju kao da su na kampovanju, a za predsednika Baraka Obamu je rekao da je “zgodan, mlad i preplanuo”.

Takođe je dobro poznata i situacija kada je na tokom NATO samita naterao nemačku kancelarku Angelu Merkel i ostale učesnike da ga čekaju jer je telefonirao.

Čitav svet se smejao kada je prilikom posete Angele Merkel rešio da se sa njom malo poigra žmurke, pa se sakrio, da bi joj potom poželeo dobrodišlicu.

Berluskoni je najpoznatiji po seks skandalu o čemu su izveštavali svi svetski mediji. Njegove seksualne "bunga bunga" zabave bile su javna tajna.

U probleme sa zakonom došao je pošto je otkriveno da je jedna učesnica zabave, plesačica Karima El Mahrug, poznata kao "Rubi, kradljivica srca", bila maloletna i da joj je Berluskoni plaćao za usluge.

Godine 2013. osuđen je na sedam godina zatvora za plaćanje seksa sa maloletnom prostitutkom i zloupotrebu dužnosti jer je prethodno Rubi pokušao da izvuče iz zatvora u koji je dospela zbog krađe. Berluskoni se žalio i potom je oslobođen.

BLIZAK JE SA PUTINOM

Putin i Berluskoni neguju dugogodišnje prijateljstvo – prvi put su se sreli na samitu G8 2001. godine u Ženevi i od tada su se puno puta sastajali na različitim zvaničnim događajima, na kojima su pokazivali poštovanje prema zemljama iz kojih dolaze, ali i lično.

Berluskoni je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za rođendan prošle godine poklonio ručno izrađenu posteljinu na kojoj je odštampana novinska fotografija na kojoj se njih dvojica rukuju.

Berluskoni je doputovao u Rusiju kako bi Putinu uručio specijalan poklon povodom njegovog 65. rođendana, prenosi Tas.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na novinarsko pitanje kako je reagovao predsednik Putin na poklon, rekao da ne zna ništa o reakciji predsednika na taj poklon.

"Pozdrav, sirotinjo!" Silvio Berluskoni i Vladimir Putin na Kosta Smeraldi na Sardiniji. Foto: Wikimedia Commons/kremlin.ru

MATEO RENCI I LUIĐI DI MAJO

Na levom centru nalazi se Mateo Renci (43) lider Demokratske partije, a snažan izazov za obe strane političkog spektra predstavlja lider Pokreta Pet zvezdica Luiđi di Majo (31) koji bi, ako postigne dobar rezultat, mogao da postane najmlađi evropski premijer.

Mateo Renci italijanski je političar i 56. predsednik Saveta ministara Republike Italije od 22. februara 2014. do 12. decembra 2016. godine i sekretar Demokratske partije od 15. decembra 2013. godine. Pre toga je bio predsednik okruga Firenca (2004—2009), i gradonačelnik Firence (2009—2014).

Foto: AP/Tanjug

Kao 39-godišnjak, Renci je oborio Musolinijev rekord kao najmlađa ličnost koja je postala predsednik vlade Italije još od ujedinjenja 1861. godine.

Godine 2016. je podneo ostavku nakon neuspelog ustavnog referenduma, te ga je nasledio ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni.

Članovi italijanskog političkog pokreta "Pet zvezda" izabrali su danas Luiđi di Maja za vodećeg kandidata na predstojećim parlamentarnim izborima u Italiji.

Članovi pokreta glasali su putem interneta za jednog od osam kandidata ali, kako analitičari navode, samo je Di Majo bio jedini poznati izbor. Di Maja je i potpredsednik Donjeg doma parlamenta.

Foto: Profimedia

- U predstojećim mesecima Italija mora da odabere da li želi da nastavi da preživljava ili da počne da živi. Ako želi da živi, onda treba da izabere Vladu predvođenu sa Pet zvezda - naglasio je Di Majo.

Članovi pokreta izrazili su nadu da će Di Majo na efikasan način preneti poruku da su protiv establišmenta, protiv banaka i za očuvanje ekologije.

Di Majo je prvi put izabran u parlament 2013. godine i sa 26 godina postao je najmlađi potpredsednik Donjeg doma parlamenta u istoriji Italije.

IZBORNA KAMPANJA I NOV NAČIN GLASANJA

Izbornu kampanju obeležile su teme kao što su migracije, uloga Italije u Evropi i tržište rada, prenose Agencije.

Posmatrači ocenjuju da je ishod krajnje nepredvidiv s obzirom na postojeće nezadovoljstvo građana, nov, još netestiran izborni sistem i veliki broj neodlučnih birača.

Izbori se održavaju po novom izbornom sistemu koji je kombinacija proporcionalnog sistema i jednokružnog glasanja, takozvanog FPTP sistema (prvi uzima mesto) u kome kandidat koji dobije najviše glasova pobeđuje na izborima.

Ovaj sistem neće omogućiti prvoplasiranoj partiji ili koaliciji da dobije dodatni broj mesta u parlamentu, preneo je Rojters.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, pobedniku će biti potrebno da osvoji oko 40 odsto glasova da bi formirao vladu ili nešto manji procenat ukoliko osvoji veći broj mesta po FPTP sistemu glasanja, preneo je Rojters.

Na osnovu rezultata, moguće je više scenarija - pobeda partije Berluskonijeve partije Napred Italijo i Severne lige, kojoj predviđaju da će osvojiti uzmeđu 35 i 38 odsto glasova.

Jedna od mogućnosti je formiranje velike koalicije Berluskonijeve partije i Rencijeve Demokratske stranke koji su već razgovarali o tome.

Rezultati istraživanja sugerišu da ove dve partije neće osvojiti dovoljan broj glasova da bi formirale vladu, navela je britanska agencija.

Predsednik Italije Serđo Matarela ima centralnu arbitražnu ulogu i jedna od mogućnosti je da će on pokušati da pomogne u formiranju "široke" vlade sa jasno definisanim programom, koju bi predvodio tehnokrata.

Foto: Wikimedia

Za antivladin pokret Pet zvezda osnovan oktobra 2009, inspirasan od strane italijanskog komičara i aktiviste Bepa Grila, predviđa se da će sam osvojiti najviše glasova, oko 28 procenata.

Ukoliko ne bude formirana nova vlada, vlada sadašnjeg premijera Paola Ðentilonija obavljaće dužnosti do održavanja novih izbora, što je, takođe, jedna od mogućnosti, navodi Rojters.

Na izborima se glasa za 630 članova Donjeg doma parlamenta i 315 u Senatu, prenose Agencije.

Biračka mesta ovaraju se u 7 sati ujutru, a zatvaraju u 23 časa, dok se izlazne ankete očekuju ubzro potom, a konačni rezultati u ponedeljak.

Foto: Tanjug/AP

MAFIJA MOŽE DA SE UMEŠA U IZBORE

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Maniti je upozorio građane da je moguće da će mafija da se umeša u opšte izbore u martu.

Italijani glasaju na izborima 4. marta i Maniti je rekao bilo previše "tišine" oko rizika da bi mafija mogla da predstavlja pretnju po demokratiju i "slobodu glasanja", saopštila je italijanska novinska agencija ANSA.

- Mi smo u zamahu izbornog takmičenja i postoji rizik od mešanja mafije u proces glasanja - rekao je on u sredu kada je predstavio godišnji izveštaj komisiji za borbu protiv mafije u Rimu.

- Mafija je sposobna da utiče na institucije i na politiku. O ovim pitanjima ne sme da se ćuti u izbornoj kampanji, a vidim da se dosta ćuti o ovim pitanjima - upozorio je ministar.

Italija ima dosta organizovanih kriminalnih grupa, od kojih su najveće iz Kalabrije (Ndrangeta), Sicilije (Koza Nostra) i iz Kampanije (Komora).

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Crush

Prema pisanju novinske agencije ANSA, ove organizacije su često učestovovale u kupovini glasova tokom izbora prethodnih godina.

Ovi slučajevi su široko raspostranjeni i na lokalnom i na regionalnom nivou. Godine 2014. italijanski senat je usvojio reformu za pooštravanje zakona protiv kupovine glasova mafije, ali se to i dalje dešava.

Borba između italijanske države i mafije dovela je do velikog broja ubistava tokom XX veka. Mnogi italijanski političari često su povezivani sa organizovanim kriminalnim grupama, prenosi cnbc.com.

Foto: Profimedia/Alamy

Brojne sudije, policajci i aktivisti su ubijeni jer su govorili protiv kriminalnih grupa u zemlji. Aktivnost mafije je i dalje u velikoj meri deo života u Italji i novine često izveštavaju o njihovim aktivnostima, hapšenjima i ubistvima.

Optužbe za potencijalno mešanje u italijnske izbore dolaze u vreme kada je pažnja sveta usmerena na potencijalno potkopavanje političkih procesa u zapadnim demokratijama.

Navodi se da se ruska država mešala u američke izbore 2016. godine i da su podržavali kampanju Donalda Trampa ali se to još uvek istražuje. Takođe, strahuje se da bi isto mogla da ponovi za italijanske izbore, naročito zbog bliskosti Berluskonija i Putina.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. mart 2018 | 19:52

    Pa on moze da bude predsednik penzionera a ne Italije!

  • xy777

    2. mart 2018 | 20:09

    Da li Putin vraca...To je vec pretjerivanje,pa nije on bog,kako se prikazuje.

  • SrbIN

    2. mart 2018 | 20:54

    Ovi iz straha svuda vide Putina. Da je stvarno moćan koliko žele da prikažu nebi se tako ponašali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA