Tramp o planu kineskog predsednika da doživotno bude na vlasti: Mislim da je to sjajno, možda i mi to probamo!

Ovogodišnje zasedanje kineskog parlamenta, koje počinje sutra uz učešće 3.000 delegata, biće u senci iznenadne odluke vladajuće Komunističke partije da objavi plan o okončanju ograničenja izbora predsednika na dva mandata

  • 9

Američki predsednik Donald Tramp pozdravio je plan Pekinga o učvršćivanju vlasti i mogućnosti produženja mandata kineskog predsednika Si Ðinpinga, nagovestivši da ne bi imao ništa protiv da i sam krene tim putem.

Kineski predsednik mogao bi doživotno da vlada: Građani se protive i porede Kinu sa Severnom Korejom (FOTO)

- On je sada doživotni predsednik...Vidite, uspeo je u tome. Mislim da je to sjajno. Možda ćemo morati da i mi to probamo jednog dana - rekao je Tramp u subotu u komentaru iza zatvorenih vrata na republikanskom donatorskom skupu na Floridi, prenosi danas Si-En-En, koji je došao do snimka njegovog govora.

Portparol kineskog Nacionalnog narodnog kongresa, Džang Jesui, objasnio je danas plan Pekinga o odbacivanju vremenskog ograničenja predsedničkog mandata i omogućavanju Si Ðinpingu da vlada beskonačno, kao način da se obezbedi ujedinjenje tri predsednikove glavne liderske pozicije, navodi AP.

Foto: Tanjug/AP

Ustavni amandman, kojim se uvodi ta promena, usmeren je samo na usklađivanje funkcije predsednika s propisima o drugim položajima Si Ðinpinga - na čelu vladajuće Komunističke partije i vojne komisije koja kontroliše oružane snage, rekao je Džang na konferenciji za novinare.

- Ovaj potez vodi ka učvršćivanju autoriteta Centralnog komiteta Komunističke partije na čelu sa Si Ðinpingom, kao i ka ujedinjenom rukovodstvu, i pogodovaće sistemu državnog liderstva - objasnio je Džang.

On nije komentarisao mogućnost doživotnog mandata Si Ðinpinga.

Foto: Tanjug/AP

Ovogodišnje zasedanje kineskog parlamenta, koje počinje sutra uz učešće 3.000 delegata, biće u senci iznenadne odluke vladajuće Komunističke partije da objavi plan o okončanju ograničenja izbora predsednika na dva mandata, ocenjuje američka agencija.

To znači da bi Si, koji je već najmoćniji kineski lider u proteklim decenijama, mogao da doživotno vlada Kinom, zaključuje AP.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA