≫ 

Dan žena u znaku protesta širom sveta: U Španiji štrajk železnice, na Filipinima dame digle glas protiv predsednika (FOTO)

Međunarodni dan žena obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa

  • 2

Na Međunarodni dan žena, širom sveta danas se održavaju protesti žena zbog rodne neravnopravnosti, pri čemu su u Španiji otkazani polasci velikog broja vozova uoči najavljenog štrajka zaposlenih u železnici.

U Španiji, 300 vozova neće saobraćati, saopštilo je špansko Ministarstvo saobraćaja, dok su poremećaji u redu vožnje najavljeni i kad je reč o madridskom metrou, prenosi Bi-Bi-Si.

>>>Žene u Beogradu sutra skaču protiv 8. marta: Štrajk pripadnica nežnijeg pola okupiraće ceo grad

Foto: Tanjug/AP

Ovaj 24-časovni štrajk, na koji je pozvalo 10 sindikata, tema je žustre debate.

Dve od pet ministarki u španskoj konzervativnoj vladi, ministarka poljoprivrede Izabel Garsija Teherina i predsednica madridskog regiona Kristina Sifuentes, najavile su za danas minimum rada.

Foto: Tanjug/AP

Glumica Penelope Kruz otkazala je planirane javne događaje tokom dana da bi se pridružila "domaćem štrajku", rekavši da će se o deci danas, na Međunarodni dan žena, brinuti njen suprug, takođe glumac Havijer Bardem

Anketa čiji su rezultati objavljeni u listu "El Pais" pokazala je da 82 odsto ispitanika podržava štrajk, dok 76 odsto Španaca misli da žene u toj zemlji žive teže od muškaraca.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, neki su istupili protiv štrajka, pa je tako vladajuća španska stranka desnog centra Narodna partija (Partido Popular) saopštila da je reč o akciji "za feminističke elite, a ne za istinske žene sa svakodnevnim problemima".

U Španiji su žene plaćene 13 do 19 odsto manje nego njihove muške kolege u javnom i privatnom sektoru, pokazuju podaci Eurostata, dok su u 2016. u EU žene po sati u proseku za 16,2 odsto zarađivale manje od muškaraca, navodi britanski medijski servis.

Foto: Tanjug/AP

U Kini, studenti prestižnog Univerziteta Cinghua Međunarodni dan žena obeležavaju transparentima šaljive sadržine na temu predloženog ustavnog amandmana o odbacivanju ograničenja predsednika zemlje, a jedan transparent je nosio poruku da ni "mandat nečijeg momka ne bi trebalo da bude ograničen", prenosi AP

Istovremeno, stotine aktivistikinja u ružičastim i ljubičastim košuljama protestovalo je na Filipinima protiv predsednika Rodriga Dutertea, za koga tvrde da je među najgorim kršiocima prava žena u Aziji.

Foto: Tanjug/AP

Skup u znak odbrane prava radnica zakazan je i u centru Seula, a slični protesti događaji su planirani i širom Azije, Bliskog istoka, Evrope i američkog kontinenta.

Međunarodni dan žena obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Foto: Tanjug/AP

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzongla

    8. mart 2018 | 11:28

    Sta se bune ove zene, ako hoce da budu ravnopravne sekiru u ruke i cepaj drva. Nece da moze to u srbiji

  • Baka Duska

    8. mart 2018 | 11:27

    Drage moje zene u vreme kad se ubija porodica.vas posao unistava jer radite 12h a o porodici brine??? Tuzno je ovo sta Vam JE NOVI SVETSKI POREDAK. UZ VAS ZENE SPANIJE I CELOG SVETA!TRAZITE DA VAM VRATE PRAVO MAJKE I SPASITE PORODICU BEZ NJE NEMA NISTA.POROFICA JE TEMELJ DRUSTVA A OVO.OVO JE STRASNO. BRAVO.SAMO NAPRED

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA