Ko je prva žena na čelu CIA u istoriji SAD: Profesionalni obavešatajac koji je nadgledao mučenja zatvorenika u ozloglašenom zatvoru (VIDEO)

Haspel je član CIA-e od 1985. godine i bila je šef Odeljenja za ispostave te obaveštajne agencije u inostranstvu

  • 6

Prva žena u istoriji SAD, koja će biti imenovana za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), Ðina Haspel, je profesionalni obaveštajac, koja je nekada bila zadužena za zatvor CIA na Tajlandu poznat po oštrim metodama ispitivanja zatvorenika.

Tramp "šutnuo" državnog sekretara: Tilerson dobio otkaz, evo ko će predstavljati politiku SAD u svetu

Haspel, koja je u prethodnom periodu obavljala dužnost zamenika direktora CIA, pomagala je u izvršenju naređenja da se unište video snimci ispitivanja zatvorenika nalivanjem vode, a zbog čega je Ministarstvo pravde pokrenulo istragu koja se završila bez optužbi, prenosi AP.

Haspel je član CIA-e od 1985. godine i bila je šef Odeljenja za ispostave te obaveštajne agencije u inostranstvu.

U Vašingtonu je obavljala nekoliko važnih rukovodećih pozicija, uključujući zamenika direktora Nacionalne tajne službe i zamenika nacionalne tajne službe za strane obaveštajne službe i poverljive zadatke.

Njenu karijeru pohvalili su veterani obaveštajne službe, uključujući bivšeg direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klapera koji je nedavno smenjen.

Istovremeno, njeno imenovanje uznemirilo je Američku uniju za građanske slobode i druge borce za ljudska prava koji smatraju da je uznemirujuće to što je Tramp za mesto direktora CIA odabrao nekoga ko je bio uključen u grub ispitni program.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA