Ruski naučnik koji je pravio smrtonosni otrov poručio: Trovanje Skripalja nije bio "ruski rad"

Rink je potvrdio da je za vreme Sovjetskog saveza radio u vojnoj ustanovi gde je razvijen nervni agens "novičok". Upitan da li je on jedan od tvoraca tog agensa rekao da jeste

  • 5

Ruski naučnik Leonid Rink objavio da je učestvovao u pravljenju nervnog agensa "novičok" i dodao da trovanje špijuna ne liči na "moskovski rad". Naime, bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, koji su otrovani u Solzberiju u Britaniji, kako kaže Rink nisu odmah umrli, a da jesu, to bi bio "ruski rad".

Meta napada nije bio ruski špijun? Njegova ćerka je bila verena za sina visokog zvaničnika ruske bezbednosti, nije je hteo za snajku

Rink je, za agenciju RIA rekao da bi Britanci mogli da stoje iza napada na Skripalja, prenosi Rojters.

- Teško je poverovati da su Rusi umešani budući da su svi otrovani još živi. Takva neverovatna nesposobnost (ruskih) špijuna jednostavno bi bila smešna i neprihvatljiva - rekao je on.

Rink je potvrdio da je za vreme Sovjetskog saveza radio u vojnoj ustanovi gde je razvijen nervni agens "novičok". Upitan da li je on jedan od tvoraca tog agensa rekao da jeste.

- Da, to je bila osnova za moju doktorsku disertaciju - rekao je Rink.

Foto: Tanjug/AP

Skripalj i njegova kćerka Julija, pronađeni su 4. marta u južnoj Engleskoj i još su u kritičnom stanju. Rink je rekao da bi bilo apsurdno da ruski špijuni koriste "novičok" za pokušaj ubistva Skripalja, s obzirom na očigledno rusko poreklo i naziv tog agensa.

- Postoje mnogo pogodnije supstance - dodao je on.

Rink je, takođe, kao krajnu besmislicu, odbacio tvrdnje britanskih medija da je Julija Skripalj mogla ne znajući da prenese "novičok" iz Rusije, rekavši da taj nervni agens ne bi mogao da se održi na tolikom putu. On kaže da je tehnologija proizvodnje "novičoka" koji je nekada bio tajna, sada poznata mnogim zemljama, uključujući Britaniju, SAD i Kinu.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, istakao je, tačna formula koja je razvijena u bivšem Sovjetskom savezu je jedinstvena pa se, na osnovu uzoraka iz Sozberija, može odrediti da nije napravljen u Rusiji.

Rojters podseća da je ruski naučnika Vil Mirzjanov, koji je na Zapadu objavio formulu za proizvodnju "novičoka" i koji sada živi u SAD, izjavio je samo ruska vlada mogla da izvede napad na Skripalja. Tim povodom, Rink kaže da, pored Mirzjanova, zna još "oko pet naučnika" kojima je ta tehnologija poznata i koji su devedesetih godina napustili Rusiju.

Foto: Tanjug/AP

- Dozvola da oni odu iz zemlje tada je izazvala veliko iznenadjenje na našem institutu - rekao je Rink. On je za RIA, takođe, napomenuo da Rusija apsolutno nema motiv da ubije Skripalja.

- To je očigledno. Prvo, gospodina Skripalja su 'potpuno obradile' obe strane, odnosno on je Rusiji kompletno predao svoje engleske kontakte, a Britancima - sve što je znao u SSSR-u. On za Moskvu nije interesantan. Drugo, za Rusiju je ovo takode apsolutno nepovoljan trenutak. Nekoliko dana pre predsednickih izbora i nedugo pre Svetskog prvenstva u fudbalu - istakao je Rink.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krzo

    20. mart 2018 | 19:04

    Njihova nemoc prema rusiju se vidi u ovom reziranom ubistvu,nisu vam to vasi filmovi koji su smesni gde usred pustinje na pesku da cice gume kada pocinje akcija kolima,ha,ha

  • Kimi

    21. mart 2018 | 06:37

    A car 77% pocepa ih,dzaba sto su iscenirali ubistvo!!!car putin

  • Zetela

    20. mart 2018 | 18:15

    Koje izdajice madre dios, sta su posejali to su i pobrali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA