≫ 

Američki general priznao da nemaju čime da se brane od Putinovih raketa

Putin je u obraćanju naciji pred predsedničke izbore u Rusiji 1. marta, predstavio najnovije rusko oružje

  • 20

General američke vojne avijacije Džon Hajten izjavio je da SAD nema odbranu od supersoničnih raketa o kojima je nedavno govorio ruski predsednik Vladimir Putin.

DOVIĐENJA, AMERIKO: Putin pozvao Ruse da predlože imena za nove nuklearne rakete, pristiglo 63.000 naziva, a ovo su najjači!

- Naša odbrana od tih raketa u stvari ne postoji - rekao je Hajten, prenosi "Biznis insajder".

Portal podseća da su supersonične rakete, iako trenutno u fazi razvoja ili eventualno testiranja, odavno oružje broj jedan koje ubrzano razvijaju Rusija i Kina.

Kako se navodi, Kina je u novembru 2017. testirala funkcionalnost supersoničnog vozila, a o ruskim supersoničnim raketama govorio je Vladimir Putin, tokom obraćanja naciji, pred same predsedničke izbore.

Foto: Wikipedia

- Obe zemlje, i Kina i Rusija, ubrzano razvijaju supersonične sposobnosti. Mi smo gledali kako se testiraju te sposobnosti - izjavio je Hajten pred odborom za oružje američkog Senata.

Kada ga je predsednik odbora pitao kakvu vrstu odbrambenog oružja ima Amerika protiv takvog naoružanja, Hajten je odgovorio da SAD ne poseduje takvo oružje.

- Nemamo ga. Nemamo oružje koje bi moglo onemogućiti takav napad na SAD - rekao je general.

Foto: Tanjug/AP

Putin je u obraćanju naciji pred predsedničke izbore u Rusiji 1. marta, predstavio najnovije rusko oružje, a između ostalog, govorio je i o raketnim sistemima "Sarmat", podvodnim dronovima, nuklearnim krstarećim raketama, vazdušnim raketnim sistemima "Kindžal" i laserskom i hipersoničnom oružju.

Kako je general rekao, jedina odbrana koju SAD imaju je pretnja od nuklearne odmazde.

Foto: Tanjug/AP

- Naš odgovor bi bio naše zastrašivanje - rekao je Hajten i dodao da SAD moraju da unaprede svoje senzorske mogućnosti, kako bi "pratili, karakterisali i određivali odakle dolaze pretnje".

Za sada, otkrivanje raketa uglavnom se vrši preko satelita koji kruže oko Zemlje.

VIDEO: Ko su "Noćni vukovi" i zbog čega Evropa strahuje od njih?

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoro i prijatelji

    21. mart 2018 | 21:21

    Sto se Putin hvali da ima najbolje oruzje mi izgleda kao onaj koji se hvali da ima puno novaca ustvari samo to zeli a onaj koji ima on cuti.

  • Istina

    21. mart 2018 | 16:17

    Kad je pao berlinski zid i SSSR dogovoreno je da se NATO nece priblizavati Rusiji. Rasformiran je Varsavski pakt a nato se poceo priblizavati na granice Rusije. Zasto se Rusija naoruzala? trebali bi se upitati oni koji su prekrsili dogovor.

  • Еро са онога света

    21. mart 2018 | 16:19

    Зар Америма неби било лакше да признају Руску власт него да се узалуд боре против новог Руског оружија?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA