≫ 

Da li je ovo kraj Bitkoina?

U Americi na crnoj listi svi oni koji poseduju kriptovalute?

  • 18

Sa samo jednim potezom američka vlada može da promeni kriptovalutni sistem, naime postoji velika mogućnost da se napravi crna lista svih građana SAD koji poseduju kriptovalute.

Vrbuju nas preko mejlova da ulažemo u bitkoin i traže malo para, a srpski ekonomisti i brokeri otkrivaju da li je to uopšte dobra ideja

Kancelarija za kontrolu inostranih sredstava (OFAC) saopštila je 19. marta da razmatra da sa crne liste-SDN svima zabrani poslovanje.

U novom delu svog sajta, pod nazivom "Pitanja u vezi sa kriptovalutama", OFAC istakao da će "možda dodati osobe koje poseduju digitalne valute na specijalnu (crnu) listu da upozore javnost na moguću digitalnu opasnost.

Foto: AP/Tanjug

Šta je crna lista ili SDN?

Specijalna ili tzv. crna lista obuhvata fizička i pravna lica koja su sankcionisana od strane vlade zbog terorizma, trgovine oružjem za masovno uništenje, i ilegalne trgovine drogom. Ova lista obuhvata različite vrste evidencija, uključujući, u nekim slučajevima samo imena, ali u drugim slučajevima prezimena i adresu, pa se razmatra mogućnost da se na listi pojave podaci svih osoba koje poseduju kriptovalute.

Finansijske institucije za ispitivanje kriptovalute će proveriti adresu koju ste koristili za transakciju.

Često se podstiče izveštavanje o adresama u vezi sa navedenim pojedincima, što sugeriše da oni koji nameravaju da dopune crnu listu, na tome rade već duži vremenski period.

Ko odlučuje da li će nečiji podaci biti dodati na crnu listu?

Kancelarijom za kontrolu inostranih sredstava OFAC, upravlja Ministarstvo finansija, koje trenutno održava i ažurira crnu listu SDN. Čini se da će postojeća lista biti ažurirana sa ciljem da obuhvati adrese povezane sa pojedincima i subjektima navedenih od strane OFAC-a, a OFAC podstiče druge da obezbedi dodatne podatke povezane sa adresama navedenih pojedinca i subjekata i njihovim transakcijama.

Šta ako je kriptovalutna adresa pogrešno povezana sa crnom listom pojedinca?

Postoji žalbeni proces kojim vi obavezno otkrivate svoj identitet, kontakt i ostale informacije OFAC-u, koji nakon toga ispituje vašu vezu sa naznačenim pojedincem. Nakon toga očekujte "poduži proces" u kome trebate da dostavite dokaze da nemate nikakve transakcije, ni vezu sa osobom sa crne liste.

Daljinac

(Telegraf.rs/btcethereum.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cripto Nesa

    30. mart 2018 | 21:43

    Ahahahahahaa koji FUD, uskoro vreme za shopping BTC-a :-)

  • posmatrac

    30. mart 2018 | 20:10

    Mislim da je to propaganda bogatih da ljudi prodaju to sto imaju a kada otkupe onda ce cena da ode vrtoglavooooo

  • Sergej

    30. mart 2018 | 20:24

    Vise volim euro i tacka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA