AP o usponu desnice u srednjoj i istočnoj Evropi: Danas je otvoreno izražavaju glavni politički lideri

AP konstatuje i da u zapadnoj Evropi postoje ekstremno desne stranke i pokreti, ali i da su mlade demokratije srednje i istočne Evrope ranjivije za njihovo delovanje

  • 0

Agencija Asošijeted Pres objavila je danas opširnu analizu o usponu ekstremne desnice u državama srednje i istočne Evrope, koji, kako se navodi, sve više postaje mejnstrim, a kao vodeće su navedene Hrvatska, Mađarska, Bugarska i Rumunija.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je zahvalila Argentini za prihvatanje poznatih pronacističkih ratnih zločinaca nakon Drugog svetskog rata, podseća agencija.

>>>Da li desnica udara Evropu jače nego ikad? U Italiji na pomolu desničarska koalicija, Berluskoni se vraća jači nego ikad

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Bugarskoj jedan od najviših političara naziva romsku manjinu "svirepi humanoidi", dok mađarski premijer izjavljuje da se "boja" Evropljana ne sme mešati s onima iz afričkih ili arapskih zemalja.

Agencija podseća da su takvi stavovi od Drugog svetskog rata bili tabu u Evropi i ograničeni na samim marginama desnice.

Danas ih, kažu, otvoreno izražavaju glavni politički lideri u delovima centralne i istočne Evrope i deo su populističkog udara u svetlu globalizacije i masovnih migracija.

Orban se ne libi da kritikuje Zapad Foto: Tanjug/AP

- U regionu se nešto širi što je proizvelo patriotski, nacistički, konzervativni diskurs kroz koji su krajnje desne ideje uspele da postanu mejnstrim - rekao je Tom Džons, istoričar Fondacije za ljudska i socijalna istraživanja u Sofiji.

Neki analitičari smatraju da Rusija i Vladimir Putin finansijski podržavaju takve ekstremne pokrete kako bi destabilizovali EU, te da je šampion ekstremističke politike mađarski premijer Viktor Orban, koji je istovremeno prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina i prvi evropski lider koji je podržao Donalda Trampa u predsedničkoj kampanji.

U Poljskoj, ukazuje se, ekstremno desna vlada ukida nezavisnost sudstva, navodi AP i dodaje da je Hrvatska od ulaska u EU 2013. godine skrenula u desno pa se događalo, na primer, da "neki zvaničnici negiraju holokaust i žele da rehabilituju ultranacionalistički ustaški režim koji je odgovoran za smrt desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista u ratnim logorima".

U Poljskoj ekstremno desna vlada ukida nezavisnost sudstva Foto: Profimedia/AFP

AP konstatuje i da u zapadnoj Evropi postoje ekstremno desne stranke i pokreti, ali i da su mlade demokratije srednje i istočne Evrope ranjivije za njihovo delovanje.

Inače, analizu AP-a preneli su Vašington post, Deli Mejl i Njujork tajms.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA