≫ 

Zahuktava se trgovinski rat između Kine i SAD: Uvode se carine na sve veći broj proizvoda, ceo svet strepi od sledećeg poteza

Zvanični Peking je odmah preduzeo recipročne mere, najavljujući uvođenje tarifa na američke proizvode čija je vrednost uvoza u 2017. godini takođe iznosila 50 milijardi dolara

  • 2

Kina će uvesti nove tarife od 25 odsto na 106 američkih proizvoda, među kojima su soja, automobili, hemijski proizvodi, određeni tipovi aviona, proizvodi od kukuruza, i drugi poljoprivredni proizvodi, saopštilo je u sredu kinesko Ministarstvo finansija. Takva reakcija Kine usledila je nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa noćas najavila uvođenje 25-procentnih tarifa na 1.300 kineskih proizvoda iz oblasti industrijske tehnologije, transporta i proizvodnje medicinskih uređaja, nastojeći da kazni Peking zbog njegove trgovinske prakse i navodne krađe intelektualne svojine.

Nastavlja se carinski rat sa Trampom: Kina podigla tarife na američku svinjetinu, voće i druge poljoprivredne proizvode

Ukupna vrednost uvoza tih kineskih proizvoda u SAD iznosi 50 milijardi dolara, a na dugoj listi ocarinjenih proizvoda su i hemijska jedinjenja, farmaceutski proizvodi poput hormona za kontrolu rađanja, guma, određeni proizvodi od plastike, nerđajući čelik i proizvodi od aluminijuma.

Zvanični Peking je odmah preduzeo recipročne mere, najavljujući uvođenje tarifa na američke proizvode čija je vrednost uvoza u 2017. godini takođe iznosila 50 milijardi dolara.

Biće uvedene i dodatne tarife na proizvode kao što su viski, cigarete i duvan, određen vrste govedine, maziva, propan i druge proizvode od plastike, saopštilo je Ministarstvo finansija Kine.

Tarife će biti primenjene i na američki sok od pomorandže, pamuk, neke vrste pšenice, kao i na kamione, pojedine SUV-ove i električna vozila, saopštava Ministarstvo.

Zvanični Peking je u ponedeljak povećao uvozne dažbine na američku robu vrednu tri milijarde dolara, kao odgovor na tarife od 25 odsto na uvozni čelik i od 10 procenata na aluminijum koje je uveo predsednik SAD Donald Tramp, a mnoge kompanije strahuju da će eskalacija bilateralnih trgovinskih odnosa zadati udarac globalnoj trgovini.

U proizvode za koje je uvećana carina spadaju američka svinjetina, lomljeni aluminijum i neki drugi proizvodi, saopštilo je ministarstvo finansija, dodajući da je takođe za 15 odsto povećalo tarife na uvoz jabuka, badema i drugih poljoprivrednih proizvoda iz SAD.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je najavila uvođenje tarifa na 1.300 kineskih proizvoda Foto: Tanjug/AP

PAD AKCIJA NA BERZAMA ZBOG TRGOVINSKOG RATA

Akcije na evropskim berzama danas beleže oštar pad, nakon što je Kina najavila uvođenje mnoštva novih tarifa na američke proizvode, kao odgovor na slične akcije Vašingtona.

Investitori strahuju da su dve zemlje na ivici trgovinskog rata, koji bi mogao imati ozbiljne posledice po čitav svet.

Među vodećim evropskim indeksima, nemački DAX je pao za 1,2 odsto, a britanski FTSE 100 za 0,4 odsto, u svetlu kineske odluke o povećanju carina na američke proizvode vredne 50 milijardi dolara, prenosi agencija AP.

- Ne iznenađuje što uočavamo beg investitora u sigurna utočišta, zbog čega su zlato i jen znacajno ojačali tokom jutrošnjeg trgovanja - ocenjuje tržišni analitičar iz kompanije IG, DŽošua Mahoni.

Tako je cena zlata jutros skočila za 0,8 odsto na 1.347,40 dolara za uncu.

Dolar je oslabio na 106,14 jena sa jučerašnjih 106,62 jena, dok je evro skočio na 1,2294 dolara sa 1,2272 dolara.

U Aziji, japanski indeks Nikei je porastao za 0,1 odsto, junožkorejski Kospi je pao za 1,4 odsto, a honkoški Hang Seng za 2,2 odsto.

Akcije su takođe u padu u Singapuru, na Tajlandu, Filipinima, Indoneziji i Indiji.

Pale su akcije na berzama, investitori u strahu Foto: Pixabay

"KINA NIKADA NIJE PODLEGLA PRITISCIMA"

Kina nikada nije poklekla pred spoljnim pritiscima, poručio je zamenik ministra finansija Džu Guangjao danas, neposredno nakon što je Peking objavio novu listu američke robe koja će se naći na meti većih carina kao odgovor na noćas najavljene američke tarife na 1.300 kineskih proizvoda.

- Naprotiv, spoljni pritisak će rezultirati unapređenjem razvoja i inovacija u Kini - rekao je Džu novinarima u Pekingu, prenosi agencija Rojters.

Rojters navodi da je teško izbeći koliziju u kinesko-američkoj trgovini i da se obe strane sučavaju s ogromnim izazovima, dodajući je Džu ipak rekao da se i dalje nada da će se međusobni odnosi vratiti na zdrav kolosek, jer bi trgovinski rat mogao da nanese štetu svim stranama.

Kinezi su odmah odgovorili na poteze SAD Foto: Tanjug/AP

TRAMP PORUČIO: "NISMO U TRGOVINSKOM RATU SA KINOM"

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da SAD nisu u trgovinskom ratu s Kinom, samo nekoliko sati pošto je zvanični Peking najavio carine na mnoštvo američkih proizvoda, u znak odmazde za slične akcije Bele kuće.

- Nismo u trgovinskom ratu s Kinom. Taj rat su pre mnogo godina izgubili glupi ili nekompetentni ljudi koji su predstavljali SAD - napisao je Tramp na Tviteru.

- Sada imamo trgovinski deficit od 500 milijardi dolara godišnje, i krađu intelektualne svojine od još 300 milijardi dolara. Ne možemo dozvoliti da se to nastavi! - dodao je on.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa noćas je najavila uvođenje 25-procentnih tarifa na 1.300 kineskih proizvoda iz oblasti industrijske tehnologije, transporta i proizvodnje medicinskih uređaja, nastojeći da kazni Peking zbog njegove trgovinske prakse i navodne krađe intelektualne svojine. Vrednost tog američkog uvoza iz Kine je oko 50 milijardi dolara.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. april 2018 | 21:05

    HAOS NA BERZAMA I KRAH NA POMOLU!!!

  • Putin R.S

    4. april 2018 | 21:41

    Unistice ih Kina. To bi bilo nesto najlepse kada bi se desilo. Jos samo Rusi i druge drzave da uvedu placanje nafte u svojim valutama i eto im ekonomski krah.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA