Biblija je poslednjih godina mogla da se kupi putem interneta, ali sada je njena prodaja u Kini zabranjena

Kina je oduvak kontrolisala prodaju Biblija, dozvoljavajući samo da bude distribuirana i štampana u crkvama koje kontroliše država

  • 6

Biblija je "isparila" sa onlajn prodajnih kanala u Kini, zbog pojačane kontrole religije građana od strane vlasti.

Muškarci uhapšeni i kažnjeni sa po 450 dolara jer su u kolima imali biblije

Kina je oduvak kontrolisala prodaju Biblija, dozvoljavajući samo da bude distribuirana i štampana u crkvama koje kontroliše država, ali poslednjih godina bila je dostupna na internetu.

Pukotina ove prakse nastala na mreži sada je dobro zakrpljena. Ukucavanjem Biblije u pretragu nije dalo rezulate ni na jednom od pretraživača firmi koje posluju u onlajn prodaji. Ipak, dostupne su i dalje studije po pitanju hrišćanstva i Kuran.

Dva najveća trgovca u Kini za "Si-En-En" izjavila su da će potrošačima i dalje biti dostupni primerci, ali kroz privatne poruke, ne na javnoj listi.

Prema novim odlukama kinske vlade, religije moraju da se prilagode socijalističkom društvu. Foto-ilustracija: pixabay.com

Istorijsko neprijateljstvo

Sara Kuk, nalitičar "Fridom hausa" za istočnu Aziju, rekla je da je zabrana bitan primer kako se cenzura meša sa restrikcijama religijskih sloboda.

- Osetljive religijske teme i grupe su među najviše cenzurisanim u Kini. U našem istraživanju zaklujčili smo da kineske vlasti povećano koriste visokotehnološe metode da kontrolišu religiju i kazne vernike, uključujući nadzor i hapšenje vernika koji podele informacije na internetu - kaže Kuk.

Vere koje u Kini priznaje vlada su: kineski budizam, islam, katolicizam, protestantizam i taoizam, nadgledane od strane zvaničnih organizacija kao što su Kineska patriotska katolička crkva i Budistička asocijacija Kine.

Prema nedavno predstavljenom petogodišnjem planu o hrišćanstvu u Kini, objavljeno od strane dražvane administracije verskih poslova, održavanje principa nezavisnosti i samoupravljanja je važno zbog ponižavanja Kineza kroz istoriju i korišćenje hrišćanstva za kolonizaciju i imperijalizam.

Kinske katoličke biskupe ne postavlja papa, što je bio ključni kamen spoticanja između Pekinga i Vatikana od narušavanja odnosa 1951. godine.

Prema novim odlukama kinske vlade, religije moraju da se prilagode socijalističkom društvu.

Daljinac

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hr

    8. april 2018 | 09:54

    Uskoro svugdje ce biti zabrane ,to bas i pise u bibliji

  • desetparistodinari

    8. april 2018 | 08:13

    Koji ce im biblija, imaju svoju veru

  • Cika Velja

    8. april 2018 | 09:46

    Uopste se nisam nasekirao! Od kad je Biblije,pokusavaju da je uniste ili zabrane,pa nista?! Tako da,ako neko stvarno zeli da je procita i da zivi zivot Biblijskih moralnih vrednosti,vrlo lako ce je dobiti!!! Nije to badava svetski bestseler vec 20 vekova!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA