≫ 

Gori zapad Francuske: Sukob demonstranta i policije zbog uklanjanja protestnog kampa na mestu predviđenom za novi aerodrom (FOTO)

U protestnom kampu živelo je oko 100 aktivista, a jutros se demonstracijama pridružilo još nekoliko stotina aktivista i anarhista

  • 2

Oko 2.500 francuskih policajaca danas je uklanjalo protestni kamp postavljen pre skoro 10 godina na mestu gde je trebalo da bude izgrađen aerodrom i tom prilikom došlo je do sukoba između pripadnika francuskih snaga reda i demonstranata.

Nose nakit i zlatne zube, pijanče, maltretiraju i varaju ljude: Kako izgledaju sitne bande gangstera širom sveta (FOTO)

Policija je uklonila zapaljene barikade i ispalila oko 50 suzavaca na grupu od oko 50 demonstranata, jedan policajac prevezen je u bolnicu jer je pogođen u oko zapaljenim predmetom i najmanje jedna osoba je uhapšena u gradu Notr -Dam-d-Land na zapadu Francuske, prenela je agencija AP.

Demonstranti su bacali kamenice i molotovljeve koktele na policiju, saopštio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

U protestnom kampu živelo je oko 100 aktivista, a jutros se demonstracijama pridružilo još nekoliko stotina aktivista i anarhista kada je započela policijska akcija uklanjanja kampa.

Demonstranti su bacali kamenice i molotovljeve koktele na policiju Foto: Profimedia

Vlada predsednika Emanuela Makrona odbacila je u januaru planove za izgradnju aerodroma vredne 580 miliona evra u Notr-Dam-de-Land, što je osetljiva odluka koju je prethodna vlada decenijama izbegavala.

Oni koji podržavaju plan, prema kojem bi preko aerodroma prošlo četiri miliona putnika godišnje, ističu da bi projekat ekonomski ojačao razvoj regiona Loar-Atlantik.

Dodatni argument koji ističu je da je postojeći aerodrom u Nantu već dostigao granicu svojih kapaciteta i da predstavlja bezbednosni rizik.

Protestni kamp postoji već nekoliko godina Foto: Profimedia

Međutim, protivnici plana smatraju ga isuviše skupim, ekološki nepovoljnim i naglašavaju da na 110 kilometara ka severu ima još jedan nedovoljno iskorišćen aerodrom.

Kompanija "Vensi" (Vinci) kojoj je bio dodeljen ugovor za izgradnju aerodroma u Notr-Dam-de-Landu, saopštila je da je spremna da razgovara sa vladom o kompenzaciji za taj izgubljeni posao.

Video možete da pogledate OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iki

    9. april 2018 | 18:52

    Demokratija na delu sta bi sa ljudskim pravim kijim su vam puna usta da se ovo kod nas desilo vec bi nas svi osudili i uveli nam sankcije

  • Duško dugouško

    10. april 2018 | 07:38

    Evropska i eu demokratija?!? Udri, tuci i za uši vuci! To je to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA