Presečen podvodni kabl dugačak 17.000 km: Bez interneta ostale 22 zemlje (FOTO)

Nije poznato kako je došlo do toga da kabl bude presečen, ali se sugeriše da je izgleda vlada Sijera Leonea potpuno ukinula internet stanovništvu u noći između 31. marta i prvog aprila u pokušaju da utiče na izbore koje su tamo održani

  • 3

Podvodni kabl dugačak 17.000 kilometara, koji povezuje 22 države od Francuske do Južne Afrike, presečen je 30. marta, zbog čega su stanovnici Sijera Leonea i Mauritanije delimično ili potpuno izgubili pristup internetu.

Tim problemom bili su pogođeni i Obala Slonovače, Senegal, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja, Gvineja Bisao, Liberija, Gambija i Benin, prenosi Din (Dyn), kompanija za internet infastrukturu u vlasništvu kompanije "Oracle", prenosi Biznis insajder.

>>>Koči vam internet? Dajemo vam 5 načina da pronađete i uklonite smetnje koje vam usporavaju net

Oko 97 odsto svih međunarodnih podataka prenosi se takvim kablovima Foto: Oracle Dyn

Kako je navedeno, nije poznato kako je došlo do toga da kabl bude presečen, ali se sugeriše da je izgleda vlada Sijera Leonea potpuno ukinula internet stanovništvu u noći između 31. marta i prvog aprila u pokušaju da utiče na izbore koje su tamo održani.

Najznačajniji i najduži prekid zabeležen je u Mauritaniji, gde je totalni prekid interneta trajao skoro 48 sati, nakon čega je veza delimično obnovljena, navedeno je na blogu kompanije Orakl Din.

Britanske i američke obaveštajne službe upozorile su da Rusija često ima aktivnosti u blizini tih kablova - Foto: TeleGeography

Prekid je pokazao koliko je ranjiv svetski internet prilikom jednostavnog načina rezanja kabla, kao i da se oko 97 odsto svih međunarodnih podataka prenosi takvim kablovima.

Prekid interneta u Mauritaniji trajao je skoro 48 sati - Foto: Oracle Dyn

Britanske i američke obaveštajne službe upozorile su da je veoma malo učinjeno na zaštiti kablova, kao i da Rusija često ima aktivnosti u njihovoj blizini.

VIDEO: U Srbiji sve više internet zavisnika

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    11. april 2018 | 12:10

    Ха! Опет Русија! Дакле,то више није нормално,ови имају фобију од Руса.За лечење.

  • Goran

    12. april 2018 | 07:59

    Zar ne ide sve preko satelita,nego preko nekih kablova?Meni je ovo Jos jedan u nizu dokaza da sateliti ne postoje i da je zemlja ravna😀

  • Ne zaboravi junake sa Kosara

    12. april 2018 | 21:02

    A sateliti? Haha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA