≫ 

Da li smo na korak od Trećeg svetskog rata? Čeka se odluka Trampa o napadu na Siriju, evo šta će se desiti ukoliko dođe do vojne akcije (FOTO)

Ceo svet čeka odluku američkog predsednika Donalda Trampa o potencijalnom napadu na Siriju. Ukoliko dođe do vojne akcije, Tramp bi mogao ovako da napadne

  • 77

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u ponedeljak da će u roku od 24 do 48 sati odlučiti da li će i koje mere preduzeti protiv Sirije, nakon hemijskog napada koji je vojska predsednika Bašara al Asada izvela prošlog vikenda u Dumi u blizini Damaska. Taj rok trebalo bi da istekne do kraja današnjeg dana.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da kod oko 500 pacijenata, koji su zatražili pomoć nakon napada u Dumi, postoje simptomi koji nastaju nakon izloženosti toksičnim hemikalijama. SZO je istakla da kod pacijenata postoje znaci ozbiljne iritacije sluzokože, respiratorne tegobe i poremećaji centralnog nervnog sistema.

Sarin - ubica bez boje, mirisa i ukusa. Spada u oružje za masovno uništenje: Žrtve prvo osete curenje nosa, a onda počinju jezivi bolovi (FOTO) (VIDEO)

Ukoliko se Donald Tramp odluči na vojnu akciju, to neće biti prvi put. Nakon što je sirijska vojska u aprilu prošle godine izvela hemijski napad sarinom na grad Han Šejkun i tom prilikom ubila 92 ljudi, Tramp je naredio napad na vazdužnu bazu sirijske vojske. Tada je ispaljeno 59 raketa "tomahavk" na bazu Šajrat odakle je izveden napad sarinom.

Tom prilikom uništeno je 20-ak sirijskih aviona, oštećeni su pista i hangar, ali su oni brzo popravljeni. Napad je bio više simboličan i trebalo je da pošalje poruku režimu Bašara al Asada da SAD neće da tolerišu hemijske napade na civile. Sirijski predsednik je 2013. pristao da uništi zalihe hemijskih otrova nakon velikog hemijskog napada, ali to se nije desilo. Vojni udari, ali i hemijski, nastavljeni su u područjima pod kontrolom pobunjenika.

SZO je saopštila da su povređeni imali simptome koji nastaju nakon izloženosti toksičnim hemikalijama Foto: AP/Tanjug

DRUGI TRAMPOV NAPAD NA SIRIJU BIO BI SNAŽNIJI I JAČI

Ako Donald Tramp naredi drugi napad na Siriju, verovatno će biti snažniji i veći, kako bi poslao jaču poruku. Jedna od opcija je da potpuno uništi vazdušne snage Sirije, piše Gardijan. Tramp će želeti da se istakne kao snažan lider koji je reagovao na prelazak njegove "crvene linije", za razliku od njegovog prethodnika Baraka Obame.

Da podsetimo, Obama je zapretio vojnom akcijom na korišćenje hemijskog oružja nakon jednog od težih hemijskih napada koji se dogodio 2013. godine u predgrađu Damaska kada je ubijeno oko 1.300 ljudi. Pretnju nije izvršio jer do došlo do međunarodnog sporazuma s kojim se Sirija obavezala da će priznati da poseduje hemijsko oružje i dozvoliti međunarodnoj zajednici da ga uništi.

Vojnoj akciji SAD verovatno bi se pridružila i Francuska, koja je ranije izjavila da je spremna na akciju ukoliko se dokaže da je u napadu korišćeno hemijsko oružje. Verovatno bi i Velika Britanija učinila isto.

Potencijalne mete ovog puta bile bi druge sirijske vazduhoplovne baze i čitave vazduhoplovne snage, ili bar ono što je ostalo od njih, prenosi Gardijan. Protivvazdušna odbrana Sirije teško je oštećena u nedavnim izraelskim vazdušnim udarima.

Prema podacima koje je objavio Međunarodni institut za strateške studije u Londonu, Sirija ima 15.000 ljudi u vazduhoplovstvu, Izrael 34.000 a SAD 316.000 ljudi. Međutim, medij prenosi da ovde nije problem u vojnoj nadmoći, već u tome što Rusija štiti Siriju.

- Glavni problem je što je Rusija dala "kišobran" Siriji, Rusi su u Siriji. Napad SAD na Siriju rizikovao bi početak trećeg svetskog rata - rekao je za Gardijan Reuven Ben-Šalom, izraelski vojni analitičar.

Ukoliko dođe do napada, može biti izveden sa američkih nosača u Mediteranu Foto: Tanjug/AP

Napad bi mogla da izvede i američka mornarica smeštena u istočnom Mediteranu i opremljena projektilima. Oni bi gađali avione, pre nego baze. SAD ima veliki broj borbenih aviona u Kataru i na nosačima aviona u Arapskom zalivu, koji već godinama vrše vazdušne udare na položaje Islamske države. Međutim, pošto bi njihovo preletanje preko Iraka i Saudijske Arabije moglo da bude problematično, krstareće rakete su verovatnija opcija.

Ukoliko se Francuska uključi, njihovi avioni bi gađali sirijske ciljeve nakon poletanja sa fransuckih aerodroma, dok Velika Britanija ima bazu na Kipru. Britanski avioni tipa Tornado, koji nisko leti i precizan je u gađanju, i Typhoon odavno su uključeni u borbu protiv ISIS-a. I dron tipa Reaper opremljen je projektilima takođe se bori protiv ISIS-a.

Džeremi Bini, analitičar odbrane, istakao je da bi drugi napad mogao biti četiti puta jači od onog prošle godine.

- Ako je vojni udar prošle godine uništio 20 posto sirijske vazduhoplovne snage, drugi napad koji bi bio četiri puta veći, uništio bi sve, u teoriji - istakao je on.

Stručnjake brine šta bi Rusija uradila u slučaju da Tramp napadne Siriju Foto: AP/Tanjug, Profimedia/Anadolu Agency

Iako su sirijske snage oštećene u bombardovanju Izraela, i dalje predstavljaju pretnju. Njihove starinske rakete i dalje lete brže od modernih mlaznjaka, a to dokazuje rušenje izraelskog aviona F-16 od strane 45 godina starog sirijskog protivvazdušnog sistema SA-5.

Glavno pitanje je šta će Rusija uraditi ako dođe do vojne akcije zapadnih zemalja. Da li će aktivirati svoj moćni protivvazdušni sistem S-400, koji je postavila u Siriji pre nešto više od godinu dana i koji predstavlja pretnju i najmodernijim avionima. Rusija je do sada više puta uključivala sistem, ali ga nikada nije aktivirala.

Upozorenje ruskog ministra Sergeja Lavrova Trampu da ne napada Siriju možda znači da bi ovog puta reagovali drugačije.

TRAMP NA RASPOLAGANJU IMA 3 OPCIJE

Bi-Bi-Si je istakao da američki predsednik Donald Tramp na raspolaganju ima 3 opcije, ali svaka ima nedostatke.

1. Diplomatija

Tramp može da ramotri sankcije ne samo protiv Sirije nego i protiv njenih saveznika, Rusije i Irana. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je situaciju u Siriji, ali je Rusija blokirala nacrt rezolucije SAD o uspostavljanju novog mehanizma za istragu hemijskih napada u Siriji. SB UN je podeljen u vezi sa odlukom šta učiniti povodom Sirije.

Veliki broj dece izgubilo je život tokom rata u Siriji Foto: Tanjug/AP

2. Ograničeni udar

Donald Tramp je prošle godine lansirao rakete na sirijsku bazu odakle je izveden napad hemijskim oružjem. To je trebalo da pošalje poruku Asadu da SAD neće da toleriše napade hemijskim oružjem. Demonstracijom sile Tramp je poručio: "prestanite ili ćemo se vratiti sa nečim još većim". Poruka nije primljena ni 12 meseci kasnije.

3. Veći, ozbiljniji napad

Tramp bi mogao da naredi napad koji bi oslabio ili u potpunosti uništio sirijsko vazduhoplovstvo. To je međutim rizično, jer bi moglo da dođe do većeg sukoba, a možda i do Trećeg svetskog rata. Francuska i Britanija rekle su da zahtevaju snažao odgovor , ali koliko daleko su spremne da idu? Koliko je to važno Trampu koji je više puta ponovio da će delovati sam.

OZBILJNO UPOZORENJE AGENCIJE ZA KONTROLU VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA LETA

Panevropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Eurokontrol pozvala je ranije danas aviokompanije da budu na oprezu u istočnom Sredozemlju zbog mogućih vazdušnih udara u Siriji u naredna 72 sata, prenosi Rojters.

Kako se navodi u saopštenju Agencije u tom periodu bi mogle biti upotrebljene rakete vazduh-zemlja kao i/ili krstareće rakete, kao i da postoji mogućnost povremenih ometanja opreme za navigaciju, prenosi Rojters.

Mapa pokazuje da avioni izbegavaju vazdušni prostor iznad Sirije Foto: Printskrin/www.flightradar24.com

U upozorenju Eurokontrola ne precizira se poreklo eventualne raketne pretnje.

Treba pažljivo razmisliti kada se planiraju letovi u području istočnog Sredozemlja i Nikozijskog područja - navela je Agencija i dodala da se pod regionom Nikozije podrazumevaju Kipar i okolne vode.

Aviokompanije su upozorenje shvatile ozbiljno, s obzirom da se na mapi koja prati avione vidi kako oni u širokom luku zaobilaze Siriju.

RUSKI AMBASADOR: SVAKA AMERIČKA RAKETA KOJA BUDE ISPALJENA KA SIRIJI BIĆE OBORENA

Svaka američka raketa, koja bude bila ispaljena ka Siriji, biće oborena, a lokacije sa kojih su ispaljene uništene, izjavio je ruski ambasador u Libanu Aleksandar Zasipkin.

- Rusija će realizovati naredbe svog predsednika, vezane za bilo kakvu agresiju SAD u Siriju. Ona će obarati američke rakete i gađati lokacije sa kojih se rakete ispaljuju - rekao je Zasipkin, prenosi Sputnjik.

TRAMP: SPREMI SE RUSIJO!

Američki predsednik Donald Tramp reagovao je na pretnje ruskog ministra u Libanu Aleksandra Zasipkina.

On je na Tviteru poručio Rusiji da se "spremi jer će rakete stići, nove i pametne".

Rusija je izjavila da će oboriti bilo koju raketu koja bude išla ka Siriji. Spremi se Rusijo, jer će doći, lepe, nove i "pametne". Ne bi trebalo da budete partneri sa životinjom koja ubija gasom i uživa u tome - napisao je Tramp na Tviteru.

VIDEO: Su-57, ruski bombarder budućnosti

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrija

    11. april 2018 | 21:17

    Napali su Irak jer je navodno Cia rekla Bushu da imaju hemijsko oruzje.Posle je dokazano da nisu imali oruzje za masovno unistenje.Obesili su Sadama i napravili totalni haos.Sada to pokusavaju u Siriji.Da je bilo stvarno hemijsko oruzje niko ziv ne bi ostao.Ako napadnu nadam se da ce im Putin potopiti flotu.Prvo Britansku.

  • Ccc

    11. april 2018 | 22:19

    i mi smo bili civili kad su na nas bacali bombe i uranijum

  • Pop

    11. april 2018 | 20:37

    Gospodine Tramp kad pohapsite i osudite sve koji su ucestvovali napadom osiromasenog uranijuma na Srbiju, gde su gadjani iskljucivo civilni ciljevi bit cu za vas!To sto je zradjeno Srbiji je van svakog morala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA