Orban uskoro uvodi zakon "Stop Soroš": Evo šta on tačno znači i ko će njime najviše biti pogođen

Tokom svoje kampanje Orban je koristio ekstremno desničarsku retoriku protiv migracije i antisemitsku terminologiju, kako bi predstavio da je Mađarska nacija u opasnosti i da je ugrožena zbog dolaska muslimana

  • 4

Izborna pobeda mađarskog premijera Viktora Orbana nikoga nije iznenadila. Politički analitičari i posmatrači već nedeljama pričaju o tome. Međutim, uspeh njegove stranke Fides bio je izraženije nego što se moglo i očekivati. Njegova partija sada ima dvotrećinsku većinu u parlamentu i može da nastavi sa reformama koje sprovodi već osam godina, a jedno od pitanja koje želi da sprovede do kraja tiče se poznatog milijardera mađarskog porekla Džordža Soroša i migrantske politike.

Orbanova vlada sprema nove mere protiv migranata: U maju će biti izglasan zakon "Stop Sorošu"

Tokom proteklih osam godina, Organ je optužen da preuzima kontrolu nad mađarskim tržištem, da zastrašuje novinare, kao i da smanjuje ravnotežu ograničavajući nadležnosti ustavnog suda.

Tokom svoje kampanje Orban je koristio ekstremno desničarsku retoriku protiv migracije i antisemitsku terminologiju, kako bi predstavio da je Mađarska nacija u opasnosti i da je ugrožena zbog dolaska muslimana.

Veliki deo njegove kampanje se fokusirao na Džordža Soroša, kojeg je stalno napadao. Tokom nekoliko meseci koji su prethodili izborima, u Mađarskoj su bili postavljeni bilbordi na kojima su se nalazile poruke protiv Soroša. Upozoravali su da bi otvorene granice i izbeglice mogli da unište hrišćanski karakter zemlje.

Nakon Orbanove pobede, mnogi kažu da su pravosuđe i nezavisne nevladine organizacije u zemlji u opasnosti.

U ponedeljak su poslanici iz partije Fides najavili da će brzi doneti zakon "Stop Soroš". On bi trebao da omogući vladi da zatvori sve organizacije koje smatra pratnjom po nacionalnu bezbednost. Uveo bi porez od 25 odsto na sve donacije koje dolaze iz inostranstva, jer se veruje da upravo te donacije nevladinom sektoru podstiču migracije. Organizacije koje primaju strane donacije bi morale da se registruju po zakonu i da dobiju vladinu dozvolu kako bi se bavile aktivnostima koje se tiču zastupanja prava migranata.

Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Stručnjak Zselike Csaki za Njuzvik kaže da je veliko pitanje ko će u naredne četiri godine biti neprijatelj Fidesa.

- Za sada sve pokazuje da će Orban pojačati kampanju protiv nevladinog sektora. Već posle izbora su poslanici Fidesa najavili da će doneti novi zakon "Stop Soroš" koji će obuhvatiti rad nevladinog sektora - kaže on.

Još jedan cilj kampanje protiv Soroša bio je Centralnoevropski univerzitet koji finansira Soroš i koji ima kampus u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske. U aprilu 2017. godine, mađarska vlada je usvojila zakon kojim zabranjuje rad univerziteta.

Ova ustanova i dalje radi protiv zakona, što su evropski političari u Briselu osudili, piše Njuzvik.

Migranti u Mađarskoj Foto: Tanjug/AP

- Međunarodne organizacije civilnog društva, nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, kao i nezavisni mediji, naćiće se pod pritiskom. Zakon koji se naziva "Stop Soroš" biće jedan od prvih zakonodavnih predloga koje će usvojiti parlament, a on će biti usmeren protiv nevladinih organizaicija - kaže Edit Zgut, stručnjak za pitanaj EU i liberalizma u Mađarskoj.

- Štaviše, Centralnoevropski univerzitet će verovatno biti preseljen u Beč. U Mađarskoj, nezavisno društvo će biti ograničeno na još manji prostor nego ranije - kaže on.

SOROŠ ODBACIO NAVODE KOJI MU SE STAVLJAJU NA TERET

Soroš je uložio mnogo novca kako bi promovisao otvorene granice u Istočnoj Evropi. On je dogogodišnji donator organizacija koje podržavaju demokratske reforme u SAD, kao i širom sveta i otvoreno podržava migrante i izbeglice. Godinama se zalaže i za reformu pravosuđa.

Džordž Soroš Foto: Wikimedia/World Economic Forum/Michael Wuertenberg

Soroš je ovu kampanju i navode mađarske vlade označio kao "laži". Prošlog meseca je njegova Fondacija za otvoreno društvo istakla da bi predloženi propisi potkopali demokratiju i da bi kriminalizovali građansko društvo.

Ovo bi dovelo do sukoba Mađarske i EU, koja je već podigla uzbunu zbog porasta nacionalizma u Mađarskoj i Poljskoj, prenosi fastcompany.com.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    11. april 2018 | 19:15

    Ja sam srbin ali za mene je Orban car,otkacio se mmf-a,podigao standard,plate,zaustavio migrante,zajebava guzicare iz eu,radi sa rusima,ustvari tera svoju politiku ne kroje mu je drugi,svoj na svome.bravo i za Poljake,nema migracije i naseljavanja za one koji nas gledaju kao nevernike,nasa kultura im nevalja,nasi obicaji itd a i dalje hoce kod nas u evropu.Pa kad je vase sve dobro ostanite tamo a ne da menjate moj svet i moju kucu,menjajte vas sistem u vasoj kuci.Ziveo Orban car.

  • Petar M

    11. april 2018 | 18:17

    Orbanu podrska.

  • Anja

    11. april 2018 | 18:59

    Bravo g,Orban, vi znate kako se stiti sopstveni narod, a ga ne preplave razno razni i ugroze vas narod u svakom pogledu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA