≫ 

Misteriozna smrt ruskog novinara, koji je pisao o plaćenicima u Siriji: Rekao je da vidi specijalce u dvorištu, a onda je pao sa zgrade

Policija Borodinovu smrt tretira kao samoubistvo, ali njegova urednica u ovo ne veruje

  • 3

Maksim Borodin (32), ruski istraživački novinar, preminuo je 15. aprila u bolnici tri dana posle pada sa balkona na petom spratu u Jekaterinburgu.

Borodin je radio za list "Novi den", a nacionalnu pažnju zaokupio je tekstovima o ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji Vagner, zločinima i korumpiranim zvaničnicima.

Putin krije tajne plaćenike koji se bore za krvave pare?! Aplauz čeka vojnike koji se vrate, a one koji poginu...ni ruža na grobu (FOTO) (VIDEO)

Portparol policije Sverdlovske oblasti je rekao da je "malo verovatno da je ova priča kriminalne prirode". On je istakao kako su vrata Borodinovog stana bila zatvorena iznutra i nije bilo znakova prinudnog ulaska. Unutra su pronađeni ključevi stana, a nije bilo poslednje poruke.

Borodin je bio uznemiren pred smrt Foto-Ilustracija: Tanjug/AP

Policija njegovu smrt tretira kao samoubistvo, ali Polina Rumjančeva, glavna i odgovorna urednica lista "Novi den", ne veruje u ovo.

- Ako postoji i mali nagoveštaj da je počinjeno krivično delo, mi ćemo ga objaviti - rekla je ona.

Borodinov prijatelj Vačeslav Baškov napisao je na Fejsbuku da mu se Borodin javio u pet sati ujutru 11. aprila i rekao da je njegova zgrada okružena "snagama bezbednosti pod opremom i maskama", prenosi Radio slobodna Evropa.

On je dodao kako je Borodin bio uznemiren, ali nije histerisao niti je bio pijan. Borodin mu je rekao kako veruje da će njegov stan biti pretresen, i da službenici verovatno čekaju sudski nalog. Tada ga je zamolio da mu pronađe advokata.

Sat vremena kasnije Borodin ga je opet pozvao, rekao mu kako je progrešio i da su službenici obezbeđenja izvodili neku vrstu vežbe.

- Nisam ga zvao posle toga, čekao sam da napiše nešto na Fejsbuku, ali to se nije desilo. 13. aprila mediji su objavili da je Maksim pronađen ispod njegove terase i da je bio u bolnici - napisao je Baškov.

U poslednjih nekoliko nedelja Borodin je pisao o smrti ruskih plaćenika koji se bore u Siriji, identifikujući nekoliko boraca iz Uralskog grada Asbesta koji su ubijeni.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, 7. februara je grupa ruskih plaćenika sa tenkovima i artiljerijom napala teritoriju koju su držali protivnici vlade sirijskog predsednika Bašara al Asada pod pokroviteljstvom SAD-a. Međunarodna koalicija pod vođstvom SAD odgovorila je vazdušnim napadima u kojima su, kako se veruje, ubijene desetine ruskih boraca. Kako su neki mediji pisali, više od 200 ruskih plaćenika umrlo je u incidentu, iako ruska vlada ovo nije potvrdila.

Njegova smrt ponovo je pokrenula lavinu pitanja u Rusiji, gde je od 1992. godine, prema izveštaju Odbora za zaštitu novinara, ubijeno 38 novinara. Većina ovih slučajeva nije rešena.

VIDEO: Putinovi i srpski specijalci oslobodili taoce

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    17. april 2018 | 16:26

    Запад убио Садама Хусеина , разорио Ирак и јавно признао да су погрешили и да ништа није истина што су до тад писали о Ирачком председнику и ником ништа а сад дижу прашину око једног новинара.

  • Вељко

    17. april 2018 | 20:50

    Није ОН било који новинар, па да може да се баци са балкона, он је ЊИХОВ новинар, он само може да буде бачен са, јелте, горе поменутог БАЛКОНА! Е сад, ко га је бацио, или се бацио, питање је сад....! Можда је постао, додуше прилично рано, "испушена лула" па га бацили његови послодавци? А можда и.... Бррррр, несмем ни да помислим КО!? Како год да је било, овај је имао среће. У судњем часу привиђали су му се СПЕЦИЈАЛЦИ! Обично се у таквим ситуацијама привиђају БУБА ШВАБЕ, РУЖИЧАСТИ СЛОНОВИ, АТОМСКИ И ОСТАЛИ МРАВИ као и друге сподобе и КАРАКОНЏУЛЕ! СТРАШНО!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA