≫ 

Sve oči sveta biće uperene ka Korejskom poluostrvu: Sastaju se Kim Džong Un i Mun Džae In, da li je ovo istorijski korak ka miru? (FOTO) (VIDEO)

Kim će na samit doći sa devet zvaničnika, među kojima će biti i njegova sestra Kim Jo Džong, a delegaciju Južne Koreje činiće sedam zvaničnika, među kojima će biti ministri odbrane, spoljnih poslova i ujedinjenja

  • 1

Južnokorejski predsednik Mun Džae In dočekaće u petak lidera Severne Koreje Kim Džong Una u južnokorejskom delu granične demilitarizovane zone Panmundžom, na prvom samitu dve strane posle više od 10 godina.

Počasna garda Južne Koreje će ispratiti lidere na ceremoniju prijema u hotel u Panmundžomu, rekao je novinarima šef kabineta južnokorejskog predsednika Im Džong Seok, prenosi Rojters. Dvojica čelnika pešice će se uputiti prema Kući mira u Panmundžomu gde će se održati službeni razgovori.

>>>Severna i Južna Koreja uskoro potpisuju mir: Kraj rata dugog 68 godina (FOTO) (VIDEO)

Deo granične demilitarizovane zone Panmundžom - Printskrin: google.maps

- Fokus ovog samita biće pre na denuklearizaciji i obezbeđivanju trajnog mira, nego na bilo čemu drugom. Osećam da Severna Koreja šalje svoje najvažnije vojne zvaničnike na samit, jer i oni veruju da su denuklearizacija i mir važni - rekao je Im.

Kim će na samit doći sa devet zvaničnika, među kojima će biti i njegova sestra Kim Jo Džong, koja je predvodila severnokorejsku delegaciju na ovogodišnjim Zimskim Olimpijskim igrama u februaru, kao i formalni šef države Kim Džong Nam.

Pored njih, u delegaciji će se naći i Kim Jong Čol, bivši šef obaveštajne službe, kao i Čoe Hvi, predsedavajući sportskog panela.

Kim će na samit doći sa devet zvaničnika, među kojima će biti i njegova sestra Kim Jo Džong - Foto: Profimedia

Delegaciju Južne Koreje činiće sedam zvaničnika, među kojima će biti ministri odbrane, spoljnih poslova i ujedinjenja.

Zvanični dijalog između Kima i Muna počeće u 10.30 sati po lokalnom vremenu, sat vremena nakon zakazanog trenutka kada Kim pređe granicu i uđe u Panmundžom, navodi agencija. Pre jutarnjeg sastanka, lider Severne Koreje upisaće se u Zlatnu knjigu, naveo je Im.

Po završetku prve runde razgovora, kako je Im rekao, Kim i Mun će imati odvojene ručkove, nakon čega će nastupiti ceremonija zajedničkog sađenja drveta.

Drvo bora biće zasađeno na liniji demarkacije i predstavljaće simbol "mira i prosperiteta".

Drvo bora biće zasađeno na liniji demarkacije i predstavljaće simbol "mira i prosperiteta" - Foto: Tanjug / AP

Oni će zajedno zaliti drvo sa vodom donetom iz reke Taedgong sa severa i reke Han sa juga, a posle toga će prošetati pred početak sledeće runde pregovora.

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati pakt i dati izjave, a zatim se uputiti na večeru gde će odgledati video snimak pod nazivom "Proleće jedinstva" (Spring of one).

ISTORIJSKI SASTANAK PLANIRA SE DO POSLEDNJEG MILIMETRA

Sto za kojim će sedeti lideri dve Koreje širok je tačno 2.018 mm, a dizajniran je tako da izgleda kao dva mosta koja se spajaju u jedan.

Sto za kojim će sedeti lideri dve Koreje širok je tačno 2.018 mm - Foto: Tanjug/AP

Sastanak će se održati u južnokorejskoj Kući mira, koja je za ovu priliku potpuno renovirana, kako bi izgledala što stilizovanija.

Dve zemlje su u sredu održale zajedničku probu kako bi osigurale svaki detalj, uključujući tačnu poziciju sunca tokom prelaska Kim Džong Una preko granice, kako bi se osiguralo da sunčeva svetlost neće ometati emitovanje uživo.

Svečanom ceremonijom obeležiće se sadnja drveta, sa zemljom i vodom, uzetih sa planina i reka iz obe Koreje, a hrana koje će biti poslužena na večeri, pažljivo je odabrana i svaki deo govori posebnu priču o Korejama i njihovim liderima.

Kuća mira u Panmundžomu Foto: Tanjug/AP

Južna Koreja je žurno renovirala Kuću mira, staru 30 godina, u kojoj će se održati istorijski sastanak čiji će delovi biti emitovani uživo širom sveta.

U zgradi su postavljeni crveni tepisi, postavljeni su novi umetnički predmeti, osvežene su tapete, obnovljen je nameštaj, a sveža boja ukrašava hodnike kako bi mestu dala stilizovaniji izgled.

Ali od svih priprema, Južna Koreja je priznala da za Kima nije organizovan smeštaj, što ukazuje da nema šanse da se taj samit produži i nakon 27. aprila.

>>>Zbog čega je Kim Džong Un odlučio da tajanstvenu Severnu Koreju otvori ka svetu? (FOTO) (VIDEO)

O ČEMU ĆE PRIČATI LIDERI DVE KOREJE

Na sastanku će po svoj prilici biti reči o pitanjima koja su većim delom 20. veka mučila korejsko poluostvo, uključujući i zvanični završetak rata koji je počeo 1950. godine.

Takođe, biće reči o denuklearizaciji i raketnom programu.

Kim Džong Un izjavio je da je voljan da raspravlja o denuklearizaciji u zamenu za garancije da njegova vlada neće biti srušena i da će biti garantovana njegova lična sigurnost.

Na "sigurnoj" razdaljini, južnokorejski i severnokorejski vojnici u Panmundžomu Foto: Tanjug / AP

KAKO JE KOREJSKI RAT RAZDVOJIO DVE ZEMLJE?

Građanski rat u Koreji počeo je 25. juna 1950. godine kada je komunistička Demokratska Narodna Republika Koreja napala kapitalističku Republiku Koreju. Ovaj sukob je proširen kada su Sjedinjene Američke Države, a kasnije i Narodna Republika Kina ušle u rat zbog hladnoratovskih tenzija.

Pomoć Severnoj Koreji pružio je i SSSR, koji joj je poslao brojno oružje, zbog čega je ona na početku sukoba bila u velikoj prednosti. Južnu Koreju su podržavale snage Ujedinjenih nacija, uglavnom američke, iako su mnoge druge države takođe doprinele u pogledu broja vojnika.

Rat u Koreji počeo je 1950. godine, a 1953. je sklopljeno primirje - Foto: Wikipedia/United States federal government

Kada je rat izbio, Severna i Južna Koreja su postojale kao privremene vlade i borile su se za kontrolu nad Korejskim poluostrvom, nakon podele Koreje od strane SAD i SSSR.

Prekretnicu u ratu predstavljalo je iskrcavanje američkih snaga kod Inčona, u severnokorejskoj pozadini. Dolaskom američkih trupa stvari se poboljšavaju u korist Južne Koreje.

Severnokorejske jedinice su bile prisiljene na užurbano povlačenje, pa su snage UN oslobodile celu teritoriju Južne Koreje.

Dolaskom američkih trupa stvari su se poboljšale u korist Južne Koreje - Foto: Wikipedia/United States Marine Corps

PRIMIRJE I DEMILITARIZOVANA ZONA

Prvi pregovori o primirju održani su 10. jula 1951. u Kesongu, u Severnoj Koreji, koji su ubrzo prekinuti, a nakon kojih je održano više od stotinu sastanaka o prekidu vatre. Pregovori su 27. jula 1953. godine završeni potpisivanjem primirja u Panmundžomu.

Tehnički gledano, rat još nije završen, ali demarkacijska linija, takozvana "demilitirazovana zona" svakako predstavlja granicu dve države.

Demilitarizovana zona predstavlja deo zemlje koji se prostire na korejskom poluostrvu na 38. paraleli. Dugačka je 160 kilometara i široka oko 2.5 kilometara.

Demilitarizovana zona dugačka je 160 km - Foto ilustracija: Google maps, US Army Photo/ Edward N. Johnson, Profimedia

PANMUNDŽOM - SELO MIRA

Panmundžom je samo 56 km udaljen od glavnog grada Južne Koreje, Seula, a nalazi se u zoni Zajedničke sigurnosne oblasti, gde vojnike Severne i Južne Koreje deli samo nekoliko metara.

Pre Korejskog rata, Panmundžom je zapravo bio naselje od desetak kućica, sa malim brojem stanovnika.

Selo se nalazi unutar demilitarizovane zone, severno od demarkacijske linije. Nakon uspostave iste, stanovništvo je evakuisano, a selo je postepeno propadalo sve dok nisu nestali tragovi njegovog postojanja.

Panmundžom je vremenom postao veoma popularna turistička atrakcija - Foto: Tanjug/AP

Ni Severna, ni Južna Koreja nemaju jurisdikciju nad Panmundžomom. Unutar demilitarizovane zone postoji granica između dve Koreje, a glavni put je okružen bodljikavom žicom i čuvarima.

Panmundžom je vremenom postao veoma popularna turistička atrakcija. Obe Koreje redovno sprovode turiste, a iako zvuči pomalo čudno, Severna Koreja ima reputaciju da je njihova tura "opuštenija". Turisti sa Severa redovno se mogu videti kako prave selfije za severnokorejskim vojnicima.

>>>Južna Koreja obustavila propagandu protiv vlasti u Pjongjangu, uoči sastanka lidera te dve zemlje

S druge strane, posetioci na Jugu moraju da se pridržavaju strogog koda oblačenja, koji zabranjuje farmerke i kratke pantalone. Takođe, pokazivanje, mahanje i gledanje severnokorejskih vojnika direktno u oči je striktno zabranjeno, a turisti određenih nacionalnosti, uključujući i domaće, moraju da prođu kroz provere.

SASTANAK S TRAMPOM

Nakon istorijskog sastanka sa južnokorejskim predsednikom, Kim Džong Un trebalo bi da se, krajem maja ili početkom juna, sastane i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Svi s nestrpljenjem očekuju taj sastanak, a oba lidera pokazala su želju da svoje nesuglasice ostave po strani i da rade za dobrobit svojih zemalja.

Kim je već najavio da će Severna Koreja okončati svoj nuklearni program, a predsednik SAD je pozdravio taj potez i istakao da se raduje predstojećem susretu.

Kim Džong Un i Donald Tramp trebalo bi da se sastanu krajem maja ili početkom juna - Foto: Tanjug/AP

Mediji uveliko nagađaju o čemu bi dvojica lidera mogla da pričaju, a između ostalog, spominju se denuklearizacija, mirovni sporazum dve Koreje, kao i državljani SAD koji se nalaze u pritvoru u Severnoj Koreji.

Severnu Koreju je već posetio bivši direktor CIA Majk Pompeo koji je imao priliku da razgovara sa Kim Džong Unom, a taj susret potrvdio je i sam Tramp.

Pompeo je tako postao prvi od najviših američkih zvaničnika koji se sastao sa Kimom i time dao snažan znak da Tramp želi da razgovara sa severnokorejskim liderom, prenosi Rojters.

Mapa korejskog poluostrva Foto: Tanjug / AP

VIDEO: Naduvana Severna Koreja, istina ili mit?

(Telegraf.rs/M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA