Majk Pompeo prilikom posete Bliskom istoku poručio: Rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba je američki prioritet (FOTO)

Pompeo je juče u Tel Avivu razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, a tom prilikom je izjavio da su SAD "duboko zabrinute" zbog opasne eskalacije pretnji Irana Izraelu i regionu Bliskog istoka

  • 0

Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je danas da je rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba i dalje prioritet administracije predsednika Donalda Trampa, uprkos odluci Vašingtona da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela s namerom da se tamo premesti američka ambasada.

Pompeo je pozvao Palestince i Izraelce da obnove politički angažman, a za nedavno nasilje na granici Pojasa Gaze kazao je da veruje da Izrael ima prava da se brani.

AP navodi da Pompeo nije želeo da kritikuje izraelsku vojsku zbog korišćenja bojeve municije protiv palestinskih demonstranata. Pompeo je to izjavio u Amanu završavajući posetu Bliskom istoku.

Pompeo sa saudijskim kraljem Salmanom u Rijadu Foto: Tanjug/AP

Novi državni sekretar SAD krenuo u turneju po Bliskom istoku: Pompeo stigao u Rijad, planira posetu Izraelu i Jordanu, glavna tema - Iran (FOTO) (VIDEO)

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Jordana Ajmanom Safadijem, Pompeo se nije složio sa jordanskim ministrom da je sukob "glavni uzrok nestabilnosti" u regionu.

Majk Pomepo sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Foto: Tanjug/AP

Šef Stejt departmenta je takođe naveo da se SAD "savršeno slažu" sa Jordanom po pitanjima Sirije, uključujući i očuvanje "zone deeskalacije" na jugu te zemlje.

Pompeo je juče u Tel Avivu razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, a tom prilikom je izjavio da su SAD "duboko zabrinute" zbog opasne eskalacije pretnji Irana Izraelu i regionu Bliskog istoka.

- Mi smo i dalje duboko zabrinuti zbog opasne eskalacije pretnji Irana Izraelu i regionu, i ambicija Irana da dominira Bliskim istokom ostaje. Sjedinjene Američke Države su uz Izrael u ovoj borbi -rekao je Pompeo.

Majk Pompeo je svoju turneju po Bliskom istoku započeo u Saudijskoj Arabiji Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar je, takođe, rekao da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ukoliko se o njemu ne bude ponovo pregovaralo.

Pompeo je prethodno boravio u Saudijskoj Arabiji gde je poručio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma postignutog sa Iranom 2015. ukoliko sa evropskim partnerima ne postigne dogovor o izmenama tog sporazuma kako bi se obezbedilo da Teheran nikada ne dođe u posed nuklearnog oružja.

Pompeo je posetio i Izrael Foto: Tanjug/AP

- Iran destabilizuje ceo ovaj region. Ta zemlja podržava milicije i terorističke grupe. Sanbdeva oružje pobunjenike Hute u Jemenu. I podržava ubilački režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada - rekao je Pompeo.

Pompeo je u petak rekao da nije doneta konačna odluka da li će se predsednik Donald Tramp povući iz iranskog nuklearnog sporazuma, i dodao da su pregovori u toku.

Za Pompea se smatra da će biti oštriji prema iranskoj vladi od njegovog prethodnika, Reksa Tilersona, koji je želeo da Amerika ostane u iranskom nuklearnom sporazumu.

Pompeo razgovara sa saudijskim ministrom spoljnih poslova Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA