≫ 

Protesti na Filipinima za 1. maj: Hiljade radnika marširalo protiv predsednika Dutertea, zapalili portret sa natpisom "Kralj lažova" (FOTO)

Oko 8.000 policajaca i vojnika raspoređeno je danas zbog protestnog marša u Manili, a policija je procenila da je u maršu učestvovalo 10.000 ljudi, mašući zstavama i noseći trasparente

  • 0

Hiljade filipinskih radnika i aktivista marširalo je danas u Manili povodom praznika rada, a u znak protesta zbog, kako navode, neispunjenih predizbornih obećanja predsednika Rodriga Dutertea da će staviti tačku na kratkoročne ugovore o zapošljavanju.

Na protestnom skupu nasilja nije bilo, ali je kompleks predsedničke palate bio pod jakim obezbeđenjem.

Novinarima je prvobitno bilo zabranjeno da mu se približe kada su demonstranti zapalili Duterteov portret s natpisom "Kralj lažova", nekoliko stotina metara od kompleksa, prenosi Rojters.

Protesti protiv Orbana u Budimpešti: Okupilo se oko 100.000 ljudi, optužuju vladu za kontrolu nad medijima (FOTO)

Protesti na Filipinima Foto: Tanjug/AP

Duterteu je mesto predsednika, u maju 2016. godine, umnogome donelo obećanje da će delovati protiv poslodavaca koji radnike angažuju na kratak rok i bez adekvatnih osiguranja, podseća britanska agencija.

Ubrzo nakon što je došao na vlast, Duterte je upozorio da svaka kompanija koja nije prestala da kratkoročno zapošljava radnike rizikuje da bude zatvorena.

Međutim, radnički sindikati navode da su mnoge kompanije ipak zadržale tu praksu, posebno kad je reč o tržnim centrima i industriji brze hrane.

Radnici se bune zbog neispunjenih predizbornih obećanja Foto: Tanjug/AP

Lider levičarskog pokreta Bajan Renat Rejes rekao je da je predsednik uspeo u onome što drugim liderima, u proteklih 30 godina, nije pošlo za rukom, a to je - da ujedini podeljene radničke grupe.

- Istorijsko jedinstvo radničke klase je direktan rezultat propusta vlade da okonča sklapanje kratkoročnih ugovora, što je bilo veliko predizborno obećanje predsednika - istakao je Rejes.

Foto: Tanjug/AP

Oko 8.000 policajaca i vojnika raspoređeno je danas zbog protestnog marša u Manili, a policija je procenila da je u maršu učestvovalo 10.000 ljudi, mašući zstavama i noseći trasparente.

Protesti su danas održani i u drugim velikim gradovima na Filipinima, gde su radničke grupe tražile veće plate i bolje uslove rada za sebe, ali i za milione migrantskih radnika u drugim zemljama.

Proteste su obezbeđivali pripadnici policije Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Zašto se slavi Prvi maj?

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA