U susret sastanku sa Trampom: Kineski ministar u poseti Severnoj Koreji, koja je pristala da uništi svoje rakete i oslobodila tri američka zatvorenika (FOTO)

Kim Džong Un sprema se za sastanak sa Donaldom Trampom

  • 1

Ministri spoljnih poslova Kine i Severne Koreje, Vang Ji i Ri Jong Ho sastali su se u Pjongjangu, gde su razgovarali o bilateralnim odnosima i pitanjima u vezi s Korejskim poluostrvom, javlja severnokorejska državna novinska agencija KCNA. Severna Koreja je pristala da uništi interkontinentalne balističke projektile (ICBM) i prvi put će omogućiti inspektorima pristup nuklearnim zalihama, dok mediji prenose da su puštena tri američka zatvorenika iz radničkog logora u susret sastanku predsednika SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong Una.

Rojters primećuje da KCNA ne navodi detalje razgovora.

AP je ranije javio da je šef kineske diplomatije stigao danas u Severnu Koreju, gde će pokušati da obezbedi veću ulogu Pekinga u pregovorima o nuklearnom razoružanju Severa, koje predvode Seul i Vašington, kao i da bi mogao da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Pompeo poručio da Severna Koreja mora da demontira nuklearni program, a SAD najviše zabrinjava kršenje ljudskih prava

Kako navodi agencija, Vang će gotovo sigurno iskoristiti ovu posetu da obezbedi da Peking ne bude ostavljen po strani u pregovorima o denuklearizaciji i drugim problemima.

Pojedini južnokorejski analitičari veruju da će Vang od Kima tražiti obećanje da će Kina biti uključena u okončanje Korejskog rata.

Vang je u Severnoj Koreji samo nekoliko dana nakon što se Kim sastao sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom, kada su se dvojica lidera dogovorili da će raditi prema "kompletnoj denuklearizaciji" Korejskog poluostrva.

Kim na istorijskom samitu u Južnoj Koreji Foto: Tanjug/AP

Kim i Mun su se prilikom sastanka dogovorili da će raditi na formalnom okončanju Korejskog rata, u kojem su borbena dejstva okončana još 1953. godine.

Dve Koreje ne mogu samostalno da okončaju rat, jer Južna Koreja nije bila potpisnica primirja koje je obustavilo borbena dejstva.

AP navodi da se ozbiljniji pregovori očekuju prilikom sastanka Kima i američkog predsednika Donalda Trampa, a sastanak bi mogao da se održi tokom maja ili juna.

 SEVERNA KOREJA PRISTALA DA UNIŠTI SVOJE RAKETE

Severna Koreja je pristala da uništi interkontinentalne balističke projektile (ICBM) i prvi put će omogućiti inspektorima pristup nuklearnim zalihama, preneli su japanski mediji.

Izvori lista "Asahi šimbun" su naveli da je grupa stručnjaka za nuklearno naoružanje i CIA stigla krajem prošlog meseca u sedmodnevnu posetu Severnoj Koreji.

Razgovori sa stručnjacima u Severnoj Koreji rezultirali su saglasnošću Pjongjanga da uništi svoj arsenal ICBM projektila, iako je rok za to ostao tema za debatu, kao i to šta će Pjongjang dobiti zauzvrat.

Uskoro bi Kim trebalo da se sastane sa Trampom Foto: Tanjug/AP

JOŠ JEDNA POBEDA ZA TRAMPA: SEVERNA KOREJA OSLOBODILA TRI AMERIČKA ZATVORENIKA

Severna Koreja oslobodila je trojicu američkih zatvorenika iz radničkog logora u susret sastanku predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Kim Dong Čul, Kim Sang Duk i Kim Hak Song, sva trojica američki državljani, uhapšeni su prošle godine zbog "neprijateljskih radnji" i od tada su bili u zloglasnim radnim kampovima u zemlji, prenosi Dejli mejl

Mediji prenose da su oni pušteni iz logora i odvedeni na lečenje u Pjongjang, ali nije poznato da li će biti vraćeni u SAD.

VIDEO: Obezbeđenje Kim Džong Una na sastanku dveju Koreja svima palo za oko

Daljinac

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bravo

    3. maj 2018 | 11:25

    Za kimaVrlo pametno se otvara Svi oni drugi koji su toboze podrzavali ga u pozadini treba da se zapotaju sad koji je proces zblizavanja sa Juznom Korejom i USASad ce svi da lete oko njih kao muve a pustili su ih svi da ih cedi ko god hoce Nadam se da ce Kim uspeti da se zblizi sa USA i Juznom Korejom da i njihovom narodu malo svane - vec vekovima pate ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA