Kim Džong Un testira Trampa: Zbog čega Severna Koreja iznenada preti da će otkazati susret sa SAD? (FOTO) (VIDEO)

Tramp i Kim bi trebalo da se sretnu u Singapuru 12. juna

  • 2

Nakon što je održana vojna vežba južnokorejske vojske i američkih snaga, vlasti Severne Koreje su otkazale razgovore za zvaničnicima iz Seula. Takođe su zapretili da će otkazati i predstojeći samit sa SAD. Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje na kome bi trebalo da se sastanu lideri dveju zemalja Donald Tramp i Kim Džong Un.

Čitav svet se sada našao u dilemi šta se zbilja dešava i kako će se odnosi Vašingtona i Pjongjanga dalje odvijati. Ono u čemu se očigledno svi slažu jeste to da je Kim i ovoga puta uspeo da ostane nepredvidiv i samim tim veran sebi.

Kim se plaši da će doživeti Gadafijevu sudbinu? Severna Koreja sve bliža otkazivanju samita sa SAD

KIM ODJEDNOM NAPRAVIO ZAOKRET

Kim Džong Un je od dolaska na vlast zauzeo oštar stav prema SAD i u potpunosti se posvetio jačanju svog nuklearnog oružja. O tome su pisali brojni svetski mediji tokom prethodnih godina.

Svima su dobro poznate pretnje koje je upućivao Vašingtonu, ali i Seulu. Svako njegovo testiranje nove nuklearne bombe propraćeno je sa zebnjom, a on je time uvek upućivao jasnu poruku da je spreman da se brani.

Uvek je prstom upirao u Ameriku, označavajući je kao najvećeg neprijatelja Severne Koreje, što se da i zaključiti po broju američkih državaljana koji borave ili su boravili u severnokorejskim zatvorima.

Lider Severne Koreje Kim sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom Foto: Tanjug/AP

Svi su bili iznenađeni kada je nakon takve oštre politike odjednom promenio "ton" i poručio da je spreman da se razoruža i da se pomiri sa SAD.

Takođe je Kim pokazao dobru volju da se pomiri i sa svojim južnim susedom Južnom Korejom, što se dalo videti po njegovom ponašanju povodom Zimskim olimpijskih igara u Pjongčangu i povodom susreta da predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom.

Ubrzo je dogovoren i susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom za 12. jun, što su svi sa nestrpljenjem očekivali. Mnogima je i dalje bilo neverovatno to što je pristao da se razoruža i da zatvori nuklearna postojenja.

Onda je ponovo kao iz vedra neba njegova politika dobila drugačiji tok, a razlozi koji su tome prethodili mogu samo donekle da se pretpostave.

AMERIKA IZGIRALA IRAN

U donekle sličnoj situaciji kao i Severna Koreja našao se i Iran. Pregovori sa Iranom o njegovoj denuklearizaciji su trajali jako dugo godina, a sporazum je konačno potpisan 2015. godine kada je na čelu SAD bio Barak Obama. Osim SAD u pregovorima su učestvovale i evropske države, pa se ovaj sporazum smatrao velikim uspehom.

Verovalo se da će se odnosi SAD i Irana popraviti nakon sporazuma, što je trajalo neko vreme. Onda je od dolaska Trampa na čelo SAD, Amerika počela da priča drugačiju priču, pa su odlučili da izađu iz nuklearnog sporazuma "jer je loš".

U komentaru "Vašington posta" kaže se da je ova odluka zasnovana na pogrešnim informacijama, krajnje nelogična i ponižavajuća za interese Sjedinjenih Država, odnosno da je zasnovana na ličnim razlozima i saopštena bez ikakvog plana o tome šta dalje.

Iran protestuje protiv odluke SAD da se povuče iz nuklearnog sporazuma Foto: Tanjug/AP

"Drugim rečima, to je prosto Tramp", navodi se u tekstu u kojem se autor dalje pita: "Ako je naš cilj bio da Iran ne poseduje nuklearno oružje, kako to postižemo time što prekidamo sporazum? Šta treba da proizvede naš odlazak? Da li Tramp ima bilo kakvu ideju?"

To je naljutilo Iran koji se osetio izigranim, pa je mir na Bliskom istoku ponovo bio ugrožen. Gledajuči primer Irana, sasvim je logično zašto je Kim možda pomislio da bi on na isti način mogao da bude "prevaren". Isto je palo na pamet i američkim novinarima.

- Zašto bi Severna Koreja verovala da će Amerika, u dužem vremenskom roku, poštovati dogovor koji predsednik priprema? Iako je ulog sa Iranom veliki, sa Severnom Korejom je još veći. Da li će to biti još jedan nedostižan dogovor za Trampa? ---pitaju se urednici "Njujork tajmsa" .

UPOZORENJE IRANA

Iransko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je vođe Severne i Južne Koreje da drže podalje američkog predsednika Donalda Trampa od svojih mirovnih napora dan nakon što su dve zemlje potpisale sporazum o Korejskom poluostrvu bez nuklearnog oružja kao i o zvaničnom završetku Korejskog rata.

- Američka vlada iranskim je nuklearnim dogovorom pokazala da se ne drži međunarodnih dogovora te da joj se ne može verovati - rekao je u portparol iranskog MSP Bahram Gasemi.

KIM NE ŽELI DA ZAVRŠI KAO GADAFI

"Bi-Bi-Si" navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, iznete u intervjuima tokom vikenda, da bi Severna Koreja mogla da sledi libijski model nuklearnog razoružanja.

Bolton je 2004. godine bio podsekretar za kontrolu naoružanja, a tada je libijski lider pristao da se njegova država razoruža kako bi mu bile skinute sankcije.

Brutalno ubijeni libijski lider Moamer el Gadafi Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Međutim, kao što je dobro poznato to se nije dobro završilo. Sedam godina nakon što je postigao dogovor sa SAD, Gadafi je srušen sa vlasti i brutalno ubijen od strane protivnika njegovog režima. Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang i da bi zato mogli da se predomisle.

Bolton je bio na položaju za vreme Džordža Buša i predlagao je da se slučaj Severne Koreje reši na isti način na koji je Bušova administracija rešila slučaj Libije i Iraka. Smatra se da ovo nije poruka da Amerika želi da problem reši mirnim putem, koristeći dijalog.

Takođe je poznato i da se Bolton svojevremeno zalagao za upotrebu vojne sile protiv Severne Koreje i Irana. Čini se da je Kim o svemu ovome dobro obavešten.

OGLASILA SE I KINA

Kina je danas, povodom neizvesnosti koju je Severna Koreja unela oko održavanja samita sa SAD, poručila da bi sve strane trebalo da pokažu dobru volju i iskrenost kako bi se stvorila pogodna atmosfera za denuklearizaciju na Korejskom poluostrvu.

Jedno od mišljenja je da Kim ovim potezom testira Trampa Foto: Tanjug/AP

KIM TESTIRA TRAMPA

Američki mediji pišu da bi ovaj potez mogao da bude i test za Trampa, koji je uprkos velikoj poslovnoj sposobnosti počinio prvu grešku svakog pregovarača.

Pokušavao je da deluje nonštalantno, ali nije tajna da će mu sporazum sa Severnom Korejom doneti značajnu političku pobedu. Mnogi su nakon dogovorenog sastanka njega i Kima počeli da pričaju o tome da bi Tramp trebao da dobije Nobelovu nagradu za mir.

Mediji smatraju da Kim sada pokušava da uradi ono što su pre njega radili i otac i deda - da izvuče veliku političku i ekonomsku dobit, a da zauzvrat učini samo male ustupke.

Smatra se da je ogorčenost Pjongjanga zbog vojnih vežbi Južne Koreje i SAD lažna, jer one služe za održavanje vojne koordinacije između SAD i njenog saveznika. Sada Kim navodno pokušava da sazna koliko je Tramp spreman da učini kako bi sprečio kolaps samita.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbIN

    16. maj 2018 | 12:57

    Sa razlogom se plaši. Trampu nije trebala vojna vežba kada je skoro postignut dogovor.

  • Ccc

    16. maj 2018 | 12:40

    Moguce da ce Srbija izmeniti lose politicke odnose nasvetskoj sceni. Nas predsednik Vucic je primer kako se politika izgradjuje mirnim putem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA