Đina Haspel je nova direktorka CIA

Njeno imenovanje je potvrdio Senat Sjedinjenih Američkih Država

  • 2

Đina Haspel (61) je nova direktorka CIA, pošto je njeno imenovanje potvrdio američki Senat. Nekoliko demokrata joj je dalo "zeleno svetlo" uprkos primedbama o ulozi Đine Haspel u programu mučenja CIA, piše rt.com. Tako je ova veteranka u obaveštajnom "poslu" postala prva žena na čelu obaveštajne agencije.

Skandal oko nove direktorke CIA se ne smiruje: Mekejn poziva senatore da ne glasaju za Đinu Haspel, mučenja neće prestati (FOTO) (VIDEO)

Izvestan broj Republikanaca je izrazio protivljenje za njen izbor na čelo agencije pre današnjeg glasanja. Senator Džef Flejk iz Arizone se pridružio Džonu Mekejnu (Arizona) i Rendu Polu, senatoru iz Kentakija, koji su listom protiv Haspelove. Mekejn nije glasao zbog svoje bolesti.

Haspelova je prva žena na čelu CIA, Foto: AP/Tanjug

Bilo je 54 glasa za imenovanje i 45 protiv. Šestoro demokrata je podržalo Haspelovu, dok su dvojica Republikanaca glasala protiv. Haskelova se suočila sa teškim ispitivanjem o kontroverznom zatvoru koji je vodila na Tajlandu tokom ere ispitivanja osumnjičenih terorista pod predsednikom Džordžom Bušom. Ispitivana je i o ulozi u uništavanju oko 90 traka na kojima su dokazi o mučenju pritvorenika.

Senator Mark Vorner iz Virdžinije, demokrata sa najviše uticaja u Komitetu, rekao je da smatra da će Haspelova biti sposobna da se suprotstavi američkom predsedniku Donaldu Trampu. Senator Džo Mančin iz Zapadne Virdžinije glasao je za njen izbor.

VIDEO: Nema dugoročnog rešenja bez direktnog dogovora Beograda i Prištine, to je cilj Amerike: Kajl Skat o kosovskom čvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • merops

    18. maj 2018 | 07:46

    Ova baba ne samo sto je zovu krvava baba, ona je i izasla iz one price "daj baba glavu"

  • Dusanka

    19. maj 2018 | 04:29

    Da je samo ta baba krvava ?!Koliko je njih takvih -skoro svi Mi smo optuženi za genocid a ne Hrvati koji su imali logore i ne Amerikanci ,koji su sa citavog kontinenta ,pobili indijance

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA