Libijskog vođu su zverski mučili i silovali štapom do smrti, a Tramp sad preti Kimu da će doživeti Gadafijevu sudbinu (FOTO) (VIDEO)

Pretnje SAD i Severne Koreje tri nedelje pre dogovorenog samita u Singapuru

  • 20

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je lideru Severne Koreje Kim Džong Unu da će doživeti istu sudbinu kao Moamer Gadafi, ukoliko ne postignu dogovor na samitu o programu nuklearnog naoružanja.

Tramp je pretnju izrekao u Beloj kući kada su ga novinari upitali da li je "libijski model" obrazac za rešavanje spora sa Severnom Korejom, ukoliko ne pristane na denuklearizaciju.

Njegov savetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton nagovestio je u svojim komentarima u nedelju "libijski model", zbog čega je Severna Koreja zapretila da će odustati od samita.

Kim se plaši da će doživeti Gadafijevu sudbinu? Severna Koreja sve bliža otkazivanju samita sa SAD

Tramp rekao da će Kim biti veoma srećan ukoliko postignu dogovor Foto: Tanjug/AP

Samit SAD i Severne Koreje trebalo bi da se održi 12. juna u Singapuru, ali je poslednjih dana on doveden u pitanje nakon što su severnokorejski zvaničnici u sredu upozorili da će možda otkazati samit zbog insistiranja SAD na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Pod "libijski model" Bolton je mislio na Gadafijev sporazum iz decembra 2003. kada je pristao da preda svoj embrionalni program nuklearnog naoružanja, koji je uključio i isporuku uranijuma SAD-u.

Međutim, Tramp je istakao da je ovaj model označava NATO intervenciju u Libiji 2011. godine u znak podrške pobuni, što je na kraju dovelo do ubista Gadafija od strane pobunjenika, prenosi Gardijan.

- Mi smo bili u Libiji da pobedimo Gadafija, i taj model je bio totalno desetkovanje. Ukoliko ne postignemo dogovor sa Severnom Korejom, to će se najverovatnije desiti i ovde. Međutim, ukoliko postignemo dogovor, mislim da će Kim Džong Un da bude veoma, veoma srećan - rekao je Tramp, sugerišući da bi opstanak režima bio siguran ukoliko Kim pristane da se razoruža.

Američki predsednik je dodao da će dogovor kojem teži zaštiti Kima.

Kim se plaši da ne doživi sudbinu Gadafija? Foto: Tanjug/AP

- On će biti tamo, on će voditi svoju zemlju, njegova zemlja će biti veoma bogata. Mi smo voljni da učinimo puno, i on je voljan da učini isto. Mislim da ćemo imati dobar odnos, pod pretpostavkom da imamo sastanak i da se dogovorimo. I on će dobiti zaštitu koja će biti veoma jaka - istakao je Tramp.

Tramp je dodao kako je njegov savetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton "verovatno spomenuo libijski model ukoliko se ne postigne dogovor".

- Bolton je dao tu izjavu misleći na ono što će se desiti ukoliko budemo imali problema, zato što ne možemo da dozvolimo da ta zemlja ima nuklearno naoružanje - dodao je Tramp.

Džol Vit, bivši američki pregovarač, rekao je kako je "ovo pogrešno vreme za pretnje, tri nedelje pre samita".

Režim u Pjongjangu snažno je reagovao na izjave Boltona prošlog vikenda, koji je insistirao na tome da Severna Koreja u potpunosti i odmah demontira nuklearni arsenal. Zvaničnik Severne Koreje zbog toga je rekao u sredu da Kim neće učestvovati na samitu.

Džon Bolton spomenuo "libijski model" koji je uznemirio Severnu Koreju Foto: Guliver/Tasos Katopodis/Getty Images

Pjongjang se žalio i zbog zajedničkih vojnih vežbi koje su izvele američke i južnokorejske snage.

Severna Koreja tvrdi da joj je nuklearno oružje potrebno kako bi sačuvala bezbednost, i izrazila je zabrinutost zbog odustajanja od svog nuklearnog programa.

Uprkos pretnji režima Severne Koreje da će otkazati samit, Tramp je rekao da se "i dalje pregovara kao da se ništa nije desilo".

Bela kuća prethodno je saopštila da SAD nastavljaju dalje sa planovima za samit između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

KIM SE PLAŠI DA ĆE DOŽIVETI SUDBINU GADAFIJA?

Nakon što je Džon Bolton spomenuo "libijski model", Severna Koreja je zapretila otkazivanjem samit.

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođe, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen.

U oštrom saopštenju koje je potpisao zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje-gvan, učesnik ranijih pregovora sa Vašingtonom koji je verovatno za ovo imao podršku vođe Kima lično, SAD optužene da daju nepromišljene izjave i kriju zlokobne namere.

KAKO JE UBIJEN GADAFI?

Moamer Gadafi je ubijen 20. oktobra 2011. dok je pokušavao da pobegne iz rodnog Sirta.

Gadafi umro u najgorim mukama Foto: Profimedia/United Archives

Ošamućen i zbunjen Gadafi je izvađen iz slivnika, gde je bio zarobljen. Teško je krvario iz duboke povrede na vratu i glave, a povrede je imao i na grudima. Njegova tunika bila je pokrivena krvlju.

Masa, koja ga je okružila, počela je da viče "Bog je veliki" dok je pucala u vazduh, a pojedinci su isticali da vladar treba da "ostane živ".

Postoje snimci gde se vidi da je Gadafi sa krvavim licem i u nesvesnom stanju podignut na kamion, potom snimak njega bez majice na zemlji dok ga okružuje masa ljudi, a potom se može videti mrtav Gadafi u zadnjem delu hitne pomoći.

Ono šta nije zabeleženo jeste trenutak smrti, i kako se sve odigralo. Postoje tvrdnje da je ubijen od strane boraca sa metkom u glavu ili stomaku.

Različite su priče o tome šta se dogodilo pošto je zarobljen. Neki kažu da je molio svoje otmičare da ne pucaju, dok drugi kažu da je pitao jednog "Šta sam ti uradio?".

Britanski BBC objavio je 2016. godine, u reportaži novinara Gabrijela Gejthausa, dosad najčistiji snimak poslednjih trenutaka života libijskog lidera Moamera el Gadafija.

U prilogu pod nazivom "Lov na Gadafijev zlatni pištolj", izveštač je došao u posed video-zapisa na kom je još jednom prikazan pukovnik Gadafi, koga zarobljenog u prikolici drži razularena grupa boraca libijske opozicije.

Na fotografiji se vidi Gadafi, koji je očigledno teško pretučen. Glava mu je u masnicama, a usta krvava.

Oko njega je nekontrolisana grupa naoružanih pripadnika opozicije, koja urlajući prati automobil. Neki snimci prikazali su da je Gadafi silovan štapom.

Ono što je sigurno jeste da je Moamer Gadafi, koji je skoro 42 godine vladao Libijom, umro u najgorim mukama.

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tigar

    18. maj 2018 | 22:39

    Ne izazivaj te Kima,tako ce stvarno da rokne nuklearnu.

  • Nesa CZ

    18. maj 2018 | 23:25

    Gospodo Amerikanci...setite se velikih sila kroz istoriju planete...ni jedna nije zauvek opstala, otkucava vam sat...

  • Dend

    18. maj 2018 | 23:38

    Svi lakoverni koji su verovali Amerima vise im ne veruju ili nisu zivi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA