Irska na referendumu odlučuje o abortusu: Po sadašnjem zakonu nema pobačaja u slučaju silovanja, incesta i malformacije ploda (FOTO) (VIDEO)

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u junu 2017. godine

  • 0

Tri godine nakon što su legalizovali istopolne brakove, Irci u petak izlaze na istorijski referendum o ublažavanju zakona o pobačaju, što bi mogao da bude novi korak u liberalizaciji zemlje sa snažnom katoličkom tradicijom.

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u junu 2017. godine.

>>> Potvrđen datum referenduma o abortusu: Narod daje konačan odgovor u Irskoj

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara - Foto: Tanjug/AP

Irski građani će se zapravo izjašnjavati o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uveden izuzetak za majke kojima je u trudnoći život ugrožen.

Nezavisno od toga, irski zakon o pobačaju najstrožiji je u Evropi i ne poznaje izuzetke čak ni u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine hiljade Irkinja koje žele da abortiraju, odlazi u inostranstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Odbacivanje osmog amandmana omogućilo bi prekid trudnoće bez restrikcija tokom prvih 12 nedelja trudnoće.

Irski zakon o pobačaju najstrožiji je u Evropi - Foto: Tanjug/AP

Dve odvojene ankete objavljene u nedelju, Sandej Bizniis Posta i Sandej Tajmsa, pokazuju da će verovatno, ali tesno (od 55 do 57 posto) pobediti opcija za liberalizaciju pobačaja.

Takav ishod mogu promeniti neodlučni birači kojih ima od 14 do 17 odsto.

- Nema prostora za opuštanje jer i dalje postoji veliki broj neodlučnih - ističe Kat Darsi, čelnica inicijative "Together for Yes" koja podržava ukidanje amandmana.

Pobornici prava na izbor u dominantno katoličkoj Irskoj tvrde da je osmi amandman sprečavao lekare da vrše abortuse čak i u slučajevima kad je život majki bio ugrožen.

Odbacivanje osmog amandmana omogućilo bi prekid trudnoće bez restrikcija tokom prvih 12 nedelja trudnoće - Foto: Tanjug/AP

Irska vlada kampanju "za" pokrenula je nakon što je Odbor za ljudska prava Ujedinjenih nacija više puta pozvao Dablin da uskladi svoje zakone s međunarodnim standardima ljudskih prava.

Protivnici pobačaja, pak, tvrde da bi glas "za" ukinuo svaku zaštitu nerođenoj deci i doveo do uvođenja preblagih zakona o prekidu trudnoće na zahtjev.

- Irska bi se iz države koja je štitila i poštovala živote nerođene dece pretvorila u jedan od najekstremnijih i najnepravednijih režima pobačaja na svetu - rekla je portparolka kampanje za život Karolin Simons za Ajriš Tajms.

Irski primas, nadbiskup Eamon Martin pozvao je birače da glasaju "protiv".

Irski nadbiskup Eamon Martin pozvao je birače da glasaju "protiv" - Foto: Tanjug/AP

U pastoralnom pismu objavljenom u nedelju naglasio je kako "oduzimanje nevinog ljudskog života nikad ne može biti pitanje ličnog izbora".

Po podacima iz 2015, skoro 3,5 hiljade Irkinja bilo je te godine na pobačaju u Britaniji.

- Irci su pošteni i mislim da shvataju da pobačaj već postoji - smatra Darsi.

- Umesto da ljude teramo u druge države ili da ih prisiljavamo da uzimaju tablete za pobačaj bez medicinske pomoći, moramo doneti zakon da žene imaju pristup reproduktivnom zdravlju - dodala je.

Otkako je osmi amandman izglasan na referendumu 1983, zabeležen je niz skandala povezan s tretmanom trudnica - Foto: Tanjug/AP

Otkako je osmi amandman izglasan na referendumu 1983, zabeležen je niz skandala povezan s tretmanom trudnica. Najzloglasniji se dogodio pre pet godina.

Savita Halapanavar preminula je od sepse u 17. nedelji trudnoće tokom spontanog pobačaja, pošto su prethodno odbili da joj izvrše medicinski na osnovu toga što su se čuli otkucaji srca bebe. To je pokrenulo proteste širom zemlje, a njeni roditelji danas aktivno učestvuju u kampanji "za".

- Nadam se da će se ljudi na dan referenduma setiti sudbine naše kćerke Savite, kako se ono što se dogodilo nama ne bi ponovilo drugim porodicama - poručio je njen otac.

Do izjašnjavanja o liberalizaciji pobačaja dolazi tri godine nakon što je referendumom odobrena legalizacija istopolnih brakova, što je izazvalo kulturološki potres u tradicionalno duboko katoličkoj zemlji.

Irci u petak izlaze na istorijski referendum o ublažavanju zakona o pobačaju - Foto: Tanjug/AP

Obe situacije održavaju pad uticaja Katoličke Crkve koji je potkopan ekonomskim i društvenim promenama u zemlji, ali i plaćanjem cene za brojne slučajeve svešteničkog seksualnog zlostavljanja dece i njihovo zataškavanje.

Stavovi su se znatno promenili od 1983. godine, kaže profesor Darmaid Feriter s dablinskog univerziteta.

- U to vreme javnim diskursom dominirali su stariji, muževniji glasovi, a Crkva je očito bila mnogo dominantnija. Danas, na obe strane, aktivisti su mnogo mlađi - objašnjava Feriter.

Što je referendum bivao bliži, tako je i više iskrilo između dva tabora. Irski premijer optužio je nedavno protivnike pobačaja za prljavu kampanju korišćenja fotografija dece s Daunovim sindromom kojima su sugerisali da će njihovi životi biti prekidani u trudnoći.

Lekari koji su javno zauzeli stav bili su izloženi kritikama, a protivnici pobačaja optuživali su liberalne medije da su se "slizali s taborom za pobačaj".

Veliku ulogu u kampanji imaju i društvene mreže, a kako bi se ograničila mogućnost manipulacija Gugl i Fejsbuk su blokirali oglašavanje o toj temi.

U međuvremenu je Crkva, osim poruke nadbiskupa Martina, uglavnom ostala po strani. Mudro, kažu stručnjaci, jer bi njihov preterano dogmatski pristup mogao da izazove suprotan efekat.

Sociološkinja Etel Krauli veruje da će na kraju dana pobediti opcija za liberalizaciju pobačaja. Prevagu će doneti mladi.

Pogledajte video:

VIDEO: Da li ste za ukidanje abortusa?

Pogledajte još: Roditelji utvrđuju pol deteta uz pomoć aligatora

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA