Strani novinari o svom boravku u Severnoj Koreji: Pratili su svaki naš korak, bili smo jedini gosti u hotelu, a onda smo otišli u nuklearni poligon (FOTO) (VIDEO)

Bilo je jasno da niko od novinara neće moći uživo da emituje snimke uništenja, već da će se izveštavanje sa lica mesta završiti samo na priči. Slanje video materijala i pristup društvenim mrežama, morao je da sačeka povratak u Vonsan

  • 0

Samo mali broj stranih novinara imao je priliku da u četvrtak, 24. maja, prisustvuje uništavanju severnokorejskog poligona za nuklearno testiranje, koje je Pjongjang priredio kao znak dobre volje prema Sjedinjenim Američkim Državama uoči sastanka predsednika dve zemlje. Sastanak Kim Džong Una i Donalda Trampa trebalo je da se održi 12. juna, ali je Tramp otkazao nakon uništenja poligona.

Iako je ceo događaj trebalo da bude pravi medijski spektakl, to se nije dogodilo, jer je bilo previše propusta. Dva osnovna su velika udaljenost i loš pristup internetu.

>>> Ušli su na poligon gde je Severna Koreja vršila nuklearna testiranja: Ovako sada izgleda područje gde je Kim pravio ubojito oružje (FOTO) (VIDEO)

Dvadesetak novinara doputovalo je iz Pekinga u Vonsan - Foto: Tanjug/AP

Ekipa od dvadesetak novinara iz Velike Britanije, Rusije, Kine i SAD, u utorak je iz Pekinga doputovala severnokorejskom avio-kompanijom Er Korio u lučki grad Vonsan, koji se nalazi na jugoistoku zemlje.

DOČEK NA NOVOIZGRAĐENOM AERODROMU KALMA

Pre nego što će napustiti novoizgrađeni aerodrom Kalma u Vonsanu, novinarima su predočena striktna pravila kojih treba da se pridržavaju, a izveštač britanske televizije Skaj Njuz, Tom Češir, rekao je da su mu tada konfiskovali satelitski telefon, kao i uređaj za merenje radijacije. Zvaničnici su ih uveravali da je mesto na koje idu potpuno bezbedno i da ne treba da brinu o tome.

Češir je naveo da na terminalu za dolaske, gde se podiže prtljag, ima nekoliko kioska, novinarnica i prodavnica pića, u kojima rade veoma tihe devojke sa veštačkim osmehom, obučene u ljubičaste uniforme.

Inače, svaki delić prtljaga detaljno se pregleda. Iako je uobičajeno da vas po izlasku sa aerodroma zapljusnu haos i buka, ovde to nije bio slučaj. Izvan zgrade aerodroma nije se čulo ništa.

PRAVILA MORAJU DA SE POŠTUJU

Sa aerodroma su autobusom prebačeni do hotela, koji je takođe nedavno izgrađen. Ispostavilo se da su strani novinari zapravo bili jedini gosti, a kako su naveli neki od njih, tamo su dočekani i ugošćeni kao članovi kraljevske porodice.

- Jedan zvaničnik održao nam je govor dobrodošlice u Severnu Koreju i upozorio nas da se pridržavamo njihovih zakona, a jedan novinar je čak opomenut, jer nije obraćao dovoljno pažnje - preneo je Češir.

Kako je naveo, smešteni su u veoma luksuznom hotelu. Na meniju je bilo svega, od fondua i bifteka, do prženih kornjača i supe od ajkule.

Ruski novinar Igor Ždanov podelio je na svom Tviter nalogu fotografije hrane koja im je poslužena.

To je malo popravilo sliku boravka u Vonsanu, gradu koji je nekada bio poznat po testiranju projektila, a za koji se Severna Koreja nada da će jednog dana postati turistički centar.

VONSAN - BUDUĆI TURISTIČKI CENTAR

Vonsan je luka i pomorska baza koja se nalazi u provinciji Kangvon, na istočnoj obali Korejskog poluostrva. Formiran je 1880. godine, a tokom ratova bio je pod vlašću Japana, Amerike, Južne Koreje i Kine.

Grad koji broji oko 330.000 stanovnika, dugo je bio popularna turistička destinacija za obe Koreje, ali i za strane turiste. Kim Džong Un koji je tamo proveo detinjstvo, izrazio je želju da modernizuje i unapredi ceo region.

Vonsan je luka i pomorska baza koja se nalazi na istočnoj obali Korejskog poluostrva - Foto:Wikipedia/Foxy1219

Godine 2013. objavljeno je da će Vonsan biti pretvoren u letnju destinaciju sa odmaralištima i zabavnim sadržajima. Predviđeno je da specijalna turistička zona Vonsana, koja je objavljena 2014. godine, obuhvati površinu veću od 400 kvadratnih kilometara, na kojoj se nalazi 40 istorijskih relikvija, 10 peskovitih plaža, 680 turističkih atrakcija, četiri mineralna izvora i nekoliko kupališta i prirodnih jezera. U sklopu ovog plana, 2016. godine je izgrađen ski centar Masikrjong.

Grad koji broji oko 330.000 stanovnika, dugo je bio popularna turistička destinacija za obe Koreje - Foto:Wikipedia/Foxy1219

PUT IZ VONSANA U PUNGJUE-RI

Pred put iz Vonsana u Pungjue-ri, gde se nalazio poligon za nuklearno testiranje, novinarima je saopšteno da će 12 sati putovati vozom, potom još četiri sata autobusom i da će poslednju deonicu puta morati da prepešače.

Usledio je šok. Pred njima je bio put od oko 400 kilometara, u planinski region Severni Hamgjong, koji se nalazi na samom severu zemlje, a iako je najavljeno da će se uništavanje poligona desiti u četvrtak, tačna satnica nije bila poznata.

U startu je došlo do kašnjenja, jer se čekala ekipa novinara iz Južne Koreje, koja najpre nije dobila dozvolu da prisustvuje događaju. Nakon pregovora, ta odluka je promenjena i oni su u sredu doputovali u Vonsan direktnim vladinim letom.

Ekipa stranih izveštača konačno je krenula na put u sredu uveče. Putovanje je bilo strogo kontrolisano, pa je novinar agencije AP kasnije preneo da im je bilo zabranjeno da otvaraju prozore na vozu. Novinari su morali sami da plate 75 dolara za povratne karte i još po 20 dolara za svaki obrok.

UNIŠTAVANJE POLIGONA ZA NUKLEARNO TESTIRANJE

Nakon iscrpljujućeg putovanja, novinari su konačno stigli u Pungjue-ri, a onda je opet usledilo razočarenje, pristup internetu je bio veoma loš. Bilo je jasno da niko od novinara neće moći uživo da emituje snimke uništenja, već da će se izveštavanje sa lica mesta završiti samo na priči. Slanje video materijala i pristup društvenim mrežama, morao je da sačeka povratak u Vonsan.

Nakon iscrpljujućeg putovanja, novinari su konačno stigli u Pungjue-ri Foto: Tanjug/AP

- Bila je to velika eksplozija. Mogli ste to da osetite. Prašina se pojavila na nama, toplota je došla na nas. Bilo je veoma glasno - opisao je Čeriš trenutak kada se dogodila prva eksplozija, oko 11 časova po lokalnom vremenu, kako je kasnije objavio AP. Agencija je dodala da su usledile još dve eksplozije do kraja njihovog boravka i to oko 14.20 i 16.00 časova.

Eksplozija je sravnila sve sa zemljom - Foto: Tanjug/AP

Ista agencija prenela je da su novinari na mestu uništenja poligona proveli oko devet sati, pre nego što su krenuli nazad u Vonsan.

CNN je preneo da je mesto sa kog su novinari posmatrali uništavanje bilo udaljeno oko 500 metara od poligona, kao i da im je pre eksplozije bilo dozvoljeno da vide eksploziv koji je postavljen u tunel.

Pre eksplozije bilo im dozvoljeno da vide eksploziv koji je postavljen u tunel - Foto: Tanjug/AP

Igor Ždanov rekao je da je uništavanje tunela bilo zaista impresivno i da je to pravi način da Koreja pokaže da je spremna na ustupke. Ipak, primetio je da iako su zgrade na lokaciji uništene, nije jasno šta se desilo sa opremom u njima.

- Rečeno nam je da su se ranije oslobodili opreme, ali nemamo načina da to potvrdimo - naveo je Ždanov.

Novionari su posmatrali uništenje poligona sa 500 metara udaljenosti - Foto: Tanjug/AP

Među ekspertima za razoružanje povela se debata o tome da li će uništavanje Pangi-ri polgona biti pravi ustupak Severne Koreje ili je to samo simboličan gest.

Niko od novinara ne može da tvrdi da su tuneli potpuno uništeni - Foto: Tanjug/AP

Kako su i sami priznali, novinari koji su u četvrtak prisustvovali rušenju, nisu imali dovoljno informacija kako bi mogli da presude.

CNN je preneo da međunarodni stručnjaci nisu bili pozvani na ovaj događaj, a od prisutnih novinara niko nije mogao da proceni da li su eksplozije bile dovoljno duboke da unište tunele. Takođe, podseća se da se deo poligona urušio nakon poslednjeg testiranja.

VIDEO: Naduvana Severna Koreja, istina ili mit

(M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA