≫ 

Tramp se hvali da je Kim napravio značajne ustupke i očekuje ih još: Šta će SAD dati Severnoj Koreji u zamenu za nuklearke? (FOTO)

Šta je do sada uradila Severna Koreja, a šta SAD

  • 5

Dok se administracija Donalda Trampa i dalje priprema za sastanak sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, koji za sada visi u vazduhu, centralno pitanje jeste šta Severna Koreja traži u zamenu za denuklearizaciju i šta su SAD spremne zaista da urade? Severna Koreja je do sada ispunila nekoliko obećanja, pustila je američke zatvorenike i digla u vazduh poligon za nuklearna testiranja, dok je Tramp samo rekao da je samit otkazan.

Mediji danima pišu o dugoočekivanom samitu Donalda Trampa i Kim Džong Una, koji je trebalo da se održi 12. juna u Singapuru, a koji je trenutno otkazan.

Pre toga su obe strane pretile da će otkazati sastanak, a kada je Tramp presudio, usledile su izjave da i SAD i Severna Koreja ipak žele da do samita dođe.

Šta stanovnici Severne Koreje stvarno misle o Kim Džong Unu? Otkrili su koga krive za siromaštvo i kakve se promene dešavaju u državi (FOTO)

Koji je sledeći Trampov korak? Foto: Tanjug/AP

Tramp se ranije više puta hvalio da je Severna Koreja već napravila značajne ustupke, uključujući i oslobađanje trojice američkih zatvorenika, a da zauzvrat nije tražila ništa, piše Vašington post.

Stručnjaci su pak rekli da će Kimova nagrada biti to što će sesti preko puta Trampa i na taj način podići ugled u svetu.

Međutim, oni se slažu da je ključ za spremnost Severa da smanji svoj nuklearni program sposobnost administracije da Kimovom režimu obezbedi osećaj sigurnosti, pored ekonomskih i političkih podsticaja.

U razgovoru sa novinarima prošle nedelje američki predsednik je obećao da će "jamčiti" Kimovu sigurnost u okviru nuklearnog sporazuma, rekavši da će "njegova zemlja biti bogata i vrlo prosperitetna".

Državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u četvrtak da je postignut napredak u održavanju sastanka koji će "obezbediti jednom u životu priliku" da se okonča nuklearna pretnja. On se u Njujorku sastao sa severnokorejskim izaslanikom Kim Jong Čolom.

Majk Pompeo i Kim Jong Čol sreli su se u Njujorku Foto: Tanjug/AP

- Naše dve zemlje se suočavaju sa ključnim momentom u našim odnosima u kojem bi bilo ništa manje nego tragično propustiti ovakvu priliku. Sastanci su protekli dobro. Učinjen je napredak - rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Američki pregovarači nisu objavili dnevni red samita kao ni to da li će do njega ipak doći 12. juna u Singapuru.

KIMOVO PISMO TRAMPU

Visoki severnokorejski izaslanik posle razgovora sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Njujorku, stiže u petak u Vašington kako bi predsedniku SAD predao lično pismo lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Pompeo je rekao da je tokom razgovora sa bivšim šefom vojne obaveštajne agencije Severne Koreje Kim Jong Čolom napravljen "dobar napredak" dve strane povodom organizovanja samita lidera dve zemlje.

- Naše dve zemlje se suočavaju sa ključnim momentom u našim odnosima u kojem bi bilo ništa manje nego tragično propustiti ovakvu priliku - rekao je Pompeo posle tog sastanaka.

Bivši američki zvaničnici ranije su izjavili da je Kimov glavni cilj da postigne oko što njegov otac i deda nisu bili u stanju: da prekinu sa "neprijateljskom politikom" prema SAD koja postoji od kraja Korejskog rata 1953. godine.

Taj cilj još uvek nije ostvaren, uprkos pokušajima u poslednjih četvrt veka da se uspostavi dugoročni ugovor o zamrzavanju ili ukidanju nuklearnog programa Severne Koreje.

Pismo koje je Tramp prvo poslao Kimu Foto: Tanjug/AP

Svaka inicijativa, koju su podržavali i Trampovi prethodnici, Bil Klinton, Džordž V. Buš i Barak Obama, propala je kada su zvaničnici SAD optužili Severnu Koreju da varaju i unapređuju svoje nuklearne i raketne programe.

U to spadaju dogovori iz 1993. godine koji je trebalo Severnu Koreju da zadrži u ugovoru o neširenju nuklearnog naoružanja, sporazum iz 2000. o zamrzavanju raketa u zamenu za blaže sankcije, neuspešni razgovori koji su završeni 2009. i dogovor "prestupni dan" iz 2012. o zamrzavanju nuklearnog i raketnog testiranja.

Kim je u govoru za Novu Godinu rekao kako je Severna Koreja dostigla nuklearni maksimum i da će se režim okrenuti ekonomskom razvoju. Analitičari spoljne politike ovo su ocenili kao znak da Kim ima nove poluge kojima želi da obezbedi ustupke kod globalnih sila.

Samit, prema rečima eksperta, mogao bi da dovede do napora da se uspostavi mirovni sporazum koji zvanično završava rat i uspotavlja diplomatske odnose u obliku kancelarije za vezu u odgovarajućim gradovima.

Kim će na samitu verovatno zahtevati da SAD uklone Severnu Koreju sa liste država sponzora terorizma. Taj potez bi uglavnom bio simboličan, s obzirom na širinu ekonomskih sankcija koje bi ostale na snazi sve dok Sever ne preduzme korake ka denuklearizaciji.

Međutim, bivši zvaničnici izrazili su frustracije zbog toga što su u prošlosti takve mere izgradnje poverenja nailazile na nezainteresovanost Severne Koreje. Naime, Kristofer Hil, koji je vodio američku delegaciju u razgovorima tokom administracije Džordža Buša, rekao je da je Bela kuća, posle početnog skepticizma, pristala na koncept otvaranja kancelarija za vezu. Ali kada je Hil to predložio severnokorejcima, oni su ideju odmah odbacili.

Foto: Tanjug/AP

- Problem je u tome što Severna Koreja kaže da nešto želi i to želi dok to ne dobije, a kada dobiju onda ih nije briga - rekao je Hil.

Sugestije potpredsednika Pensa i savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da Severna Koreja ne treba da očekuje uzajamne ekonomske koristi sve dok potpuno ne napusti nuklearni program izazvale su žestoke reakcije Severne Koreje, koji su pretili da će otkazati samit i upozorili na potencijalni nuklearni obračun.

Još važnije od ekonomskih podsticaja za Severnu Koreju biće uveravanje Kima, koji ima oko 30-ak godina, da njegov autoritarni režim može da opstane decenijama.

Severna Koreja traži da SAD povuče američku vojsku iz Južne Koreje, koja broji oko 28.000 vojnika, a eventualno povlačenje odgovoralo bi i Trampu.

Međutim, rizik od povlačenja američke vojske iz regiona mogao bi da ostavi SAD nespremne za buduće konflikte u Aziji, uz povećanu ranjivost Južne Koreje na potencijalne napade sa Savera.

CIA: KIM NE PLANIRA DA ODUSTANE OD NUKLEARNOG PROGRAMA

Nova procena američke obaveštajne službe govori da Severna Koreja ne namerava da odustane od svog nuklearnog oružja uskoro, izjavila su tri američka zvaničnika za NBC njuz.

- Svi znaju da on neće pristati na denuklearizaciju - rekao je jedan zvaničnik obaveštajne službe koji je pročitao izveštaj koji je objavljen nekoliko dana pre nego što je Tramp otkazao samit.

Uništenje poligona za nuklearna testiranja u Severnoj Koreji Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, u izveštaju se tvrdi da bi Kim razmislio o ponudi za otvaranje franšize restorana burgera u Pjongjangu kao rezultat pokazivanja dobre volje.

Navodi se da Kim želi da uradi miran gest za Trampa čija ljubav prema hamburgerima je svima poznata - Tramp je tokom kampanje 2016. rekao da želi da razgovara o nuklearnom naoružanju sa liderom Severne Koreje dok jedu burgere, preneo je NBC njuz.

TRAMP: BIĆE POTREBNO VIŠE OD JEDNOG SUSRETA SA KIMOM

Tramp je izjavio u četvrtak da će možda biti potrebno više od jednog susreta sa severnkorejskim liderom Kim Džong Unom kako bi se sklopio dogovor o denuklearizaciji.

On kaže da bi želeo da se Pjongjang odrekne svog programa nuklearnog oružja što je pre moguće.

Tramp je rekao da se i dalje nada da će samit sa Kimom biti održan 12. juna u Singapuru.

On je dodao da bi voleo da sporazum bude postignut nakon jednog sastanka, ali da to često nije način na koji stvari funkcionišu i da će možda biti potreban više nego jedan sastanak.

Tramp je naveo da veruje da Kim želi dogovor.

- Ja mislim da će se stvari dogovoriti na veoma pametan i organizovan način i verujem da to takođe želi i Kim Džong Un. Biću veoma srećan kada bude stigao dan u kojem ćemo ukinuti sankcije i imati vrlo dobar odnos sa čitavim Korejskim poluostrvom - kazao je Tramp.

Video: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    1. jun 2018 | 18:40

    Какво јавно понижавање Кима!!! " Киму ће бити довољно да седне прекопута Трампа" !!!Тако ти је када ти је држава стара само десетину старости друге државе,а ти их,као новокомпоновани учиш државности и правима... Спаси Боже земаљску куглу од простачина на функцијама...

  • Cika Velja

    1. jun 2018 | 17:41

    Dobice Kim sve ono sto su od Amerike i inace dobijali svi slicni njemu???

  • O

    1. jun 2018 | 18:50

    I to komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA