Tramp s radošću očekuje Kimovo pismo, a ni ne zna šta je lider Severne Koreje danas rekao Lavrovu o Amerikancima

Kim je rekao Lavrovu da se nada intenziviranju saradnje sa Rusijom koja je, kako se navodi, prethodnih meseci uglavnom ostala na marginama, kada je Kim napravio veliko diplomatsko približavanje Vašingtonu kao i Južnoj Koreji i Kini

  • 0

Pregovori sa Severnom Korejom u Njujorku su bili veoma pozitivni, izjavio je danas američki predsednik Donald Tramp i dodao da očekuje da delegacija iz Pjongjanga u petak dođe i u Vašington i dostavi mu pismo koje mu je poslao severnokorejski lider Kim Džong Un.

- Radujem se otkrivanju sadržine pisma - kazao je Tramp odlazeći iz vazduhoplovne baze Endruz na put ka Hjustonu, prenosi Rojters.

>>> Kim Džong Un poslao svoje ljude u Vašington i Singapur: Pregovori SAD i Severne Koreje pred istorijski sastanak dva lidera (FOTO) (VIDEO)

Agencija navodi da je Tramp upitan da li dogovor poprima nekakav oblik.

- Mislim da će ovo biti veoma pozitivno. Sastanci su bili veoma pozitivni - odgovorio je on.

- Videćemo šta će biti. Nadam se da ćemo se sastati 12. juna - kazao je Tramp, prenosi AP.

Kako je Rojters ranije preneo, američki državni sekretar Majk Pompeo i visoki zvaničnik Severne Koreje Kim Jong Čol, sastali su se u Njujorku u sredu uveče, kako bi razgovarali o budućnosti severnokorejskog nuklearnog programa i mogućem samitu između američkog i severnokorejskog predsednika.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i visoki zvaničnik Severne Koreje Kim Jong Čol, sastali su se u Njujorku - Foto: Tanjug/AP

Oni su večerali u apartmanu na Ist sajdu skoro 90 minuta, nakon čega nisu davali izjave novinarima koji su čekali ispred.

Pompeo je, navela je agencija, samo kratko rekao da je večera bila odlična i da su jeli američki biftek.

Kako je tada navedeno, nije poznato da li je tokom razgovora postignut napredak u rešavanju dugogodišnjih razlika između Vašingtona i Pjongjanga.

Pre toga je Bela kuća ostavila otvorenom mogućnost da se samit Severne Koreje i SAD, čije je održavanje još neizvesno, ipak održi u Singapuru 12. juna.

Kim Jong Čol je najvisi severnokorejski zvaničnik i prvi posle 18 godina koji se sastao sa nekim američkim zvaničnikom.

KIM SE ŽALIO LAVROVU NA "AMERIČKI HEGEMONIZAM"

Severnokorejski lider Kim Džong Un žalio se danas ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na "američki hegemonizam", piše AP navodeći da će ta izjava verovatno zakomplikovati odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama imajući u vidu planove za sastanak Kima sa predsednikom SAD u Singapuru 12. juna.

Kim je rekao Lavrovu da se nada intenziviranju saradnje sa Rusijom koja je, kako se navodi, prethodnih meseci uglavnom ostala na marginama, kada je Kim napravio veliko diplomatsko približavanje Vašingtonu kao i Južnoj Koreji i Kini.

Kim Džong Un se požalio Sergeju Lavrovu na "američki hegemonizam" - Foto: Profimedia/Sputnik

- Dok se trudimo da se prilagodimo političkoj situaciji pred američkim hegemonizmom, spreman sam da detaljno i temeljno razmenim mišljenja sa vašim liderstvom i nadam se da ćemo to učiniti - rekao je Kim Lavrovu, prenosi AP.

Kim je i ranije upućivao oštre izjave a više puta je i pretio nuklearnim napadima na SAD , podseća agencija uz napomenu da današnja izjava dolazi u osetljivom trenutku kada je jedan od Kimovih najviših saradnika u Njujorku gde razgovara sa državnim sekretarom Majkom Pompeom o planiranom samitu.

Poseta Lavrova Pjongjangu ukazuje na to da Rusija želi da se uključi i osigura da je Severna Koreja informiše o svojim namerama.

Lavrov je preneo Kimu "najtoplije pozdrave" i "najlepše želje" predsednika Putina za njegove "velike napore" na Korejskom poluostrvu, a izrazio je i podršku Moskve sporazumu Kima sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom o okončanju neprijateljstava između dve Koreje.

Video snimak početka sastanka Lavrova i Kima pokazuje i da je Lavrov pozvao Kima da poseti Moskvu, navodi AP.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA