≫ 

Amerika, Japan i Južna Koreja obećale rad na denuklearizaciji Severne Koreje, a razgovara se i o smanjivanju tenzija

Severnokorejski državni mediji objavili su, naime, da su Kim i Tramp priznali princip "korak po korak i uzajamne akcije" na postizanju mira i denuklearizacije Korejskog poluostrva

  • 0

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo, šef japanske diplomatije Taro Kono i južnokorejski ministar spoljnih poslova Kang Kjung-va obećali su danas da će zajedno raditi na tome da obezbede da se Severna Koreja odrekne svog programa za nuklearno naoružanje.

Troje diplomata sastalo se u Seulu dva dana nakon samita lidera SAD i Severne Koreje Donalda Trampa i Kim Džong-una u Singapuru, koji su potpisali saopštenje u kojem su se dogovorili da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Čitav svet priča o susretu Trampa i Kima, a evo kako su to prokomentarisali svetski lideri

Američki državni sekretar istakao je da Severnoj Koreji neće biti ukinute sankcije, dok se ne postigne denuklearizacija te zemlje, a Rojters ocenjuje da je time protivrečio navodima severnokorejskih medija da će proces dogovoren na samitu u Singapuru biti u fazama i recipročan.

Susret Trampa i Kima Foto: Tanjug/AP

Severnokorejski državni mediji objavili su, naime, da su Kim i Tramp priznali princip "korak po korak i uzajamne akcije" na postizanju mira i denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Pompeo je naglasio da je Pjongjang posvećen odustajanju od svog nuklearnog arsenala, ali je rekao da će to biti proces, i to ne lak.

On je dodao da su Tramp i Kim imali otvoren razgovor o promenama koje su potrebne Severnoj Koreji kako bi se ponovo pridružila svetskoj zajednici.

Pompeo je naglasio da je Tramp bio nedvosmislen u razgovoru sa Kimom o potrebi da Severna Koreja vrati "otete osobe" iz Japana.

Američki državni sekretar Majk Pompeo Foto: Tanjug/AP

Japanski ministar spoljnih poslova rekao je da će Japan preduzeti korake u pokušaju da organizuje sastanak japanskog premijera i severnokorejskog lidera.

Kono je dodao da bi do sastanka moglo da dođe ukoliko postoje izgledi za rešavanje pitanja nuklearnog programa Severne Koreje, ali i Japanaca, koje je Severna Koreja otela 1970-ih i 1980-ih godina.

Njegov južnokorejski kolega rekao je Pompeu da je ovo šansa da se "uhvati zamah ka miru, ka denuklearizaciji".

RAD NA SMANJIVANJU TENZIJA

Predstavnici vojske Južne i Severne Koreje započeli su danas razgovore na visokom nivou, prve takve vrste nakon više od 10 godina o načinima kako da se olakša prelazak granice.

Severna i Južna Koreja rade na smenjivanju tenzija Foto: Tanjug/AP

Sastanak je počeo u gradu Panmundžomu na strani Severne Koreje, a kako navodi agencija Jonhap, južnokorejsku petočlanu delegaciju predvodi major general Kim Do Gjun, dok severnokorejsku delegaciju predvodi general poručnik An Ik San.

Uoči sastanka Kim Do Gjun je kazao novinarima da će neke od tema biti smanjivanje vojnih tenzija između dve Koreje i ugovaranje sastanka ministara odbrane, ali i obnova prekogranične vojne linije za komunikaciju.

Ovi razgovori trebalo je da se održe u maju ali ih je Severna Koreja otkazala u znak protesta zbog održavanja vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA