Di Majo traži od Makrona da se izvini zbog kritika upućenih Italjii: Premijer Konte razmatra da otkaže sastanak sa francuskim predsednikom

Francusku je, međutim, ranije tokom jučerašnjeg dana pozvao da se izvini italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, koji je uz to i potpredsednik vlade i lider antiimigrantski nastrojene Lige

  • 1

Zamenik italijanskog premijera Luiđi Di Majo izjavio je danas da i dalje očekuje od francuskog predsednika Emanuela Makrona da se izvini zbog toga što je kritikovao imigracionu politiku Italije pre dva dana.

- Čekamo izvinjenje. Ukoliko ga dobijemo, možemo da započnemo nov put. Još ima vremena da se izjava povuče, izvinjenje a onda novi početak - rekao je Di Majo, prenosi Rojters.

Salvini poručio da se slaže sa novim premijerom Italije, ali da će sigurno biti svađa kao i u svakoj porodici

Makron je u utorak rekao da se Rim ponaša "cinično i nedgovorno" time što je zatvorio svoje luke za brod sa migrantima.

Italijanski premijer Ðuzepe Konte rekao je da razmatra da otkaže sastanak sa Makronom zakazan za petak.

Sa druge strane, neimenovani izvor je rekao da je Makron pozvao telefonom Kontea, ali nije mogao da da više detalja o tom pozivu.

Italijanski premijer Đuzepe Konte Foto: Tanjug/AP

"PREMIJER ITALIJE NIJE TRAŽIO IZVINJENJE"

Jelisejska palata saopštila je juče da italijanski premijer nije tražio od Francuske izvinjenje zbog kritika u vezi sa odnosom Italije prema migrantima.

- Za sada, nismo primili nikakav zahtev od italijanskog premijera za izvinjenje, niti za moguće otkazivanje njegove posete - rekao je zvaničnik Predsedništva Francuske, prenosi Rojters.

Francusku je, međutim, ranije tokom jučerašnjeg dana pozvao da se izvini italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, koji je uz to i potpredsednik vlade i lider antiimigrantski nastrojene Lige.

Mateo Salvini Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, italijanski ministar finansija otkazao je planirani sastanak u Parizu sa francuskim kolegom, nakon što su između dve zemlje izbile tenzije zbog odluke Italije o odbijanju da primi spasilački brod sa migrantima, prenosi danas AP.

Kabinet ministra finansija Italije, Ðovanija Trije, potvrdio je da je današnji sastanak sa francuskim kolegim Brunom Le Merom otkazan, a isto to je potvrdio i Le Merov kabinet, ali nijedna ni druga strana nije navela razlog otkazivanja.

Španija rešava međunarodni spor: Prihvatiće brod sa 629 migranata, nakon što su to odbile Italija i Malta (FOTO)

Prethodno je italijansko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da su odnosi između dve zemlje ugroženi javnim kritikama Francuske da je odluka Italije da odbije brod "Akvarijus" sa više od 600 migranata u Sredozemnom moru "cinična i neodgovorna", kako je to formulisao francuski predsednik Emanuel Makron.

Francuski premijer Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Italija je, u međuvremenu, pozvala francuskog ambasadora da izrazi protest i zatraži zvanično izvinjenje, navodi američka agencija.

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je juče odluku Italije da ne primi brod navodeći da je Italija, prema međunarodnom pravu, trebalo da prihvati migrante. Rim je na te optužbe odgovorio nazivajući Francusku "licemernom".

U međuvremenu, Španija je saopštila da će prihvatiti brod sa 629 migranata koji se našao u centru međunarodnog spora pošto su prethodno odbile da ga prime Italija i Malta.

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA