Rusija kritikuje odluku SAD o povlačenju: Savet UN žele da pretvore u poslušnički instrument

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli izjavila je juče da se Vašington odlučio na povlačenje iz Saveta UN za ljudska prava pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi"

  • 1
Američka i ruska zastava, Amerika, SAD, Rusija Foto: Pixabay

SAD bi želele da Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava pretvore u instrument za promovisanje sopstvenih interesa i kažnjavanje onih koji se ne slažu sa Vašingtonom, saopštila je stalna misija Rusije u UN.

Ruska misija je to objavila povodom odluke SAD da se povuku iz tog Saveta, ističući da je to telo uspostavljeno da "služi svim zemljama članicama, a ne samo jednoj državi ili grupi država".

>>> Odluka SAD bez presedana: Amerika se povlači iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava (VIDEO)

SAD se povukle iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava - Foto: Foter/Flickr/mattclare

- Nažalost, naše kolege iz Vašingtona nisu to razumele ili priznale. Ipak, odgovor celokupne međunarodne zajednice na njihove ideje reformisanja Saveta jasno pokazuje da su sami po tom pitanju - navela je ruska misija.

Ruska misija smatra da SAD, po svemu sudeći, žele da pretvore Savet u "poslušnički instrument za promociju sopstvenih interesa i kažnjavanje zemalja koje se ne slažu sa Vašingtonom", prenela je agencija Tass.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli izjavila je juče da se Vašington odlučio na povlačenje iz Saveta UN za ljudska prava pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".

Niki Hejli je prošle godine zapretila povlačenjem, navodeći kao razlog pristrasnost Saveta na štetu Izraela - Foto: Tanjug/AP

- Čineći ovaj korak, želim da bude kristalno jasno da to ne znači povlačenje iz našeg angažovanja u vezi sa ljudskim pravima - dodala je Hejli.

Ona je, inače, prošle godine već zapretila povlačenjem, navodeći kao razlog dugogodišnje američke pritužbe da je 47-člani Savet pristrasan na štetu Izraela.

Do najavljene objave o povlačenju SAD dolazi samo dan nakon što je šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trampovu administraciju zbog razdvajanja migrantske dece od roditelja na granici sa SAD, primećuje AP.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontroverze u svetu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    20. jun 2018 | 13:28

    Koliko gordosti i naduvenosti u tim prekookeancima-kaubojima, čudo jedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA