≫ 

Putin ne časi časa: Rusija želi da uskoči na prazno mesto u Savetu UN-a za ljudska prava koje su ostavile SAD (FOTO)

SAD se u utorak povukla iz Saveta

  • 0

Rusija želi slobodno mesto u  Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC ) nakon što su SAD u utorak izašle iz ove organizacije.

Rusija je brzo izrazila želju da uđe u Savet i podnela kandidaturu za tri godine, počevši od 2021. godine, piše Biznis insajder.

Odluka SAD bez presedana: Amerika se povlači iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava (VIDEO)

Rusija želi mesto koje je pripadalo SAD Foto: Tanjug/AP

- UNCHR deluje na osnovu principa nepristasnosti, objektivnosti, neselektivnosti, konstruktivnog dijaloga i saradnje. To je telo Ujedinjenih nacija, koje, kao i čitav sistem UN, treba da služi svim državama članicama, a ne samo jednoj zemlji ili grupi zemalja - saopštila je ruska misija u UN.

Oni su dodali kako, "nažalost, naše kolege iz Vašingtona to ne razumeju ili ih ne prepoznaju".

- SAD su pokušale da iskoriste Savet kao "poslušni instrument za postizanje samo svojih interesa" - saopštila je Rusija.

Da podsetimo,  američka ambasadorka u UN Niki Hejli saopštila je u utorak da se SAD se povlače iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska pravaistakavši da je to "organizacija koja nije vredna svog imena".

Objavljujući povlačenje u obraćanju u Stejt departmentu, zajedno sa državnim sekretarom Majklom Pompeom, ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA