Trampove ljude napadaju gde god da se pojave: Mračne prognoze za američku administaraciju, strahuje se da će postati nasilni

U američkoj vladi sve je veće strahovanje da bi takve pretnje i protesti mogli prerasti u nasilje

  • 0

Državni tužilac Floride Pem Bondi, inače i visoka zvaničnica Republikanske stranke, bliska predsedniku Donaldu Trampu, proteklog vikenda bila je izložena verbalnim napadima liberalnih aktivista, dok je bila u bioskopu. Policija je morala da je isprati do izlaza, dok su joj uspaljeni levičari dobacivali.

- Dolazićemo tamo gde gledaš filmove, ili gde večeraš. Izvini, ali nije nam žao - poručivao joj je jedan od njih.

Čak 17 saveznih američkih država tužilo Trampovu administraciju zbog politike prema migrantima

Kako navodi "Vašington post", to je postalo sve uobičajenija pojava u SAD, jer su se tog istog dana dogodila još dva incidenta: portparol Bele kuće Sara Hakabi Senders je zamoljena da napusti restoran u Leksingtonu, u Virdžiniji, a ispred doma ministarke za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen okupili su se demonstranti, koji su joj puštali snimke plača migrantske dece odvojene od roditelja.

U američkoj vladi sve je veće strahovanje da bi takve pretnje i protesti mogli prerasti u nasilje.

Državni tužilac Floride Pem Bondi Foto: Profimedia/AFP

Kler Grejdi, zamenica Nilsenove, upozorila je zaposlene u administraciji na stanje "povišene pretnje".

- Ta procena zasnovana je na posebnim i uverljivim pretnjama prema zaposlenima u Sekretarijatu, kao i na rastu ukupnog broja opštih pretnji prema zaposlenima, iako verodostojnost svake od njih nije ista - navela je Grejdi u internom memorandumu i dodala da su ovih dana na društvenim mrežama objavljene lične informaciije o zaposlenima.

"Vašington post" ocenjuje da sve to odražava razmeru "gnušanja" koje takozvani progresivni krugovi u SAD osećaju prema Trampu, u poslednje vreme zbog njegovog stava o migranatima, kao i prema svakom onom ko primenjuje, ili samo brani predsednikovu politiku.

Republikanci su bili potpuno ošamućeni nakon što je kongresmenka Maksin Voters, demokrata iz Kalifornije, pozvala aktiviste Demokratske stranke da aktivno "uznemiravaju" članove Trampove administracije.

Kongresmenka Maksin Voters, demokrata iz Kalifornije Foto: Wikipedia

- Moramo se pojaviti gde god moramo da se pojavimo. Ako vidite nekog iz te administracije u restoranu, u robnoj kući, na benzinskoj pumpi, okupite se i kažite im da više nigde nisu dobrodošli - rekla je ona.

Međutim, spremnost Bele kuće da otvoreno govori o tome pokazuje da smatraju da iz svega ovoga mogu da izvuku korist.

Između ostalog i zato što je, kao posledica takvog ponašanja, navodi "Vašington post", podrška Trampovoj administraciji kod republikanskih glasača ojačala. Pored toga, sve ti ružni incidenti bi mogli i da otuđe takozvane nezavisne glasače, one koji su u političkom centru.

Mnogi na političkoj levici uzvraćaju konstacijom da i Tramp često koristi borbenu retorku.

Sve su češći "napadi" na Trampove ljude Foto: Tanjug/AP

Međutim, istaknuti članovi Demokratske stranke, koji su deo establišmenta, zabrinuti su zbog beskompromisnosti u redovima svojih aktivista i kažu da se ne treba priključivati onome što smatraju Trampovom "trkom ka dnu".

"Vašington post" ukazuje da je do nedavno bilo malo primera takvih incidenata u SAD, čak ni u vreme Velike depresije 1930-ih, kao ni tokom 1960-ih godina, kada su u SAD bile jake političke podele.

Među poznatijima su onaj iz 2012, kada je vlasnik pekare u Virdžiniji odbio da potpredsedniku Džou Bajdenu omogući da se u njegovom radnji obrati medijima. Ipak, sve je proteklo mirno i bez uvreda. Još jedan poznati slučaj je kada osoblje restorana u Kaliforniji 1974. nije htelo da usluži Garija Robinsa Holdermana, ključnu figuru u pokušaju prikrivanja afere "Votergejt". Holderman je na kraju bio uslužen i zahvalio je glavnom šefu restorana jer ga nije osramotio pred kćerkom.

Protesti zbog zabrane za muslimane Foto: Tanjug/AP

U odnosu na ta vremena, značajna je razlika i to što se nekada takve stvari nisu mogle trenutno širiti preko društvenih mreža i mobilnih telefona, konstatuje "Vašington post".

VIDEO: Koji je lider pobedio u ratu govora tela?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA