Nova zvezda američke politike: Radila je kao konobarica i čistačica, zovu je heroinom radničke klase i na korak je da uđe u Kongres (FOTO) (VIDEO)

Izbore je popratila velika izlaznost od 98 odsto, a Aleksandrija je osvojila 57,5 odsto glasova

  • 0

Lokalni izbori u Njujorku su ispali pravo iznanađenje. Na političku scenu je stupila mlada političarka Aleksandrija Okasio-Kortes (28) koja je napravila pravu pometnju. Ona je socijaldemokrata, a uspela je da porazi znatno starije i iskusnije političke protivnike, koji su u kampanju uložili znatno više novca. Ova mlada devojka će na jesen verovatno postati najmlađa osoba u Kongresu u istoriji SAD. Mnogi je već nazivaju heroinom radničke klase.

Da li je Kim Džong Un prevario Trampa i SAD? Nisu vraćeni posmrtni ostaci vojnika, a snimci pokazuju i da unapređuje nuklearni reaktor

Ova mlada devojka je napravila pravi bum na političkoj sceni Foto: Tanjug/AP

Izbore je propratila velika izlaznost od 98 odsto, a Aleksandrija je osvojila 57,5 odsto glasova, piše Gardijan.

- Ovo nije kraj, ovo je tek početak, jer poruka koju mi šaljemo večeras jeste da nije u redu da damo prednost donatorima u odnosu na zajednicu - rekla je ona svojim pristalicama u utorak uveče.

Iako su u kampanju njenog protivnika Džoa Kroulija, koji je važi za dugogodišnjeg demokratu, uloženo gotovo tri miliona dolara, lepa Aleksandrija u svoju je uložila deset puta manje.

Međutim, i pored toga nije uspela da odnese pobedu u svim delovima Kvinsa i Broksa. Ona je tokom kampanje optuživala svog protivnika da je više skloniji Vol Stritu nego građanima u ovim delovima grada.

Aleksandrija je noć pre izbora otišla na meksičku granicu i rekla da se zalaže za ukidanje Agencije za imigrante. Izrazila je svoj protest protiv razdvajanja porodica.

Njen politiki protivnik je Agenciju nazvao "fašističkom", ali nije otišao na granicu. On je na kraju čestitao pobedu Aleksandriji i rekao je da će je podržavati u radu.

Na izborima je osvojila 57 odsto glasova Foto: Tanjug/AP

Ono o čemu svi pričaju jeste da je ona uspela da pobedi demokratu koji nije imao političkog protivnika na izborima već 14 godina.

Alaksandija je svoju kampanju izgradila oko toga da se pomaže radničkim porodicama.

Ona je takođe javno govorila protiv toga što su izraelske snage upotrebile prekomernu silu protiv Palestinaca. U poslednjim sukobima u Gazi je nastradalo oko 129 Palestinaca.

Mogla bi da postane najmlađa osoba u Kongresu Foto: Tanjug/AP

Sada joj predstoji suočvanje sa republikanskim kandidatom Antonijem Papasom, a ako pobedi - postaće najmlađa žena ikad izabrana u Kongres.

Ova mlada devojka je napravila pravi bum na politikoj sceni, a u politiku se uključila tek ove godine.

KO JE ALEKSANDRIJA?

Ona je aktivista i političarka. Rođena je Bronksu i pripadnica je radničke klase. Njena majka je poreklom iz Portorika, a njen pokojni otac je poreklom iz Bronksa. Do svoje pete godine je živela sa porodicom u stanu u Bronksu.

Diplomirala je ekonomiju i međunarodne odnose u Bostonu, ali je nakon diplome radila kao konobarica i čistačica.

Njen protivkandidat je imao budžet od 3 miliona dolara, a ona 10 puta manje Foto: Tanjug/AP

Na politički angažman, kaže, podstaknuo ju je izbor republikanskog kandidata Donalda Trampa za predsednika SAD-a.

Dok je studirala, bila je stažišta kod senatora Teda Kruza. Godine 2016. je bila deo kampanje Bernija Sandersa u Njujorku.

Pre izbora je išla na južnu granicu SAD zbog krize oko migranta Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA