≫ 

U Grčkoj i Italiji drhte, 4 obolela od ujeda smrtonosnih komaraca

Ove oblasti su i ranije bile pogođene ovim virusom

  • 4

Bolest koju prenose zaraženi komarci ne vreba samo u Srbiji. Oni koji idu na letovanje u Italiju i Grčku takođe treba da budu na oprezu od groznice Zapadnog Nila.

Muškarac sa Palilule i žena iz Pančeva oboleli od virusa Zapadnog Nila: Njih su ujeli zaraženi komarci

Do kraja juna ove godine u zemljama Evropske unije registrovano je pet slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila i to četiri slučaja u Grčkoj i jedan u Italiji.

Tačnije, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ecdc.europa.eu) ove nedelje su prvi slučajeve groznice Zapadnog Nila u EU za tekuću sezonu prijavili Grčka i Italija. Grčka je prijavila četiri slučaja (tri potvrđena i jedan verovatni slučaj) u Ditiki Atikiju u regiji Atiki. Ranijih slučajeva u Atiki koja je u središnjem delu Grčke bilo je i u periodu od 2011. do 2014. godine.

Komarac dok ujeda Foto: Pixabay.com

Italija je prijavila jedan slučaj u  gradu Rovigu u severoistočnoj Italiji. U toj oblasti je bilo i ranije slučajeva ljudskih VNF-a. Svi slučajevi su otkriveni kada su se pojavili simptomi u 22. i 24. nedelji.

Kod većine zaraženih (u 80 odsto slučajeva) ne javljaju se nikakvi znaci bolesti, dok kod kod 20 odsto inficiranih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije kao što su meningitis ili encefalitis.

VIDEO: Koje cveće najbolje odbija insekte?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA