Zašto je 9. jul važan datum za kraljicu? Princ Lui će danas biti kršten, a ovi ljudi nisu pozvani (FOTO)

Za ovu priliku, princ Lui nosiće istu krem haljinicu koju su nosili njegovi brat i sestra, a koja predstavlja kopiju haljinice koju je nosila najstarija kćerka kraljice Viktorije 1841. godine

  • 0

Najmlađi član britanske kraljevske porodice, princ Lui, danas će biti kršten u Rojal kapeli u palati Sent Džejms u Londonu, a sveti čin obaviće kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi, saopštila je ranije Kensingtonska palata.

Na istom mestu je pre pet godina kršten i princ Džordž, a princeza Šarlot krštena je u crkvi Svete Marije Magdalene u Norfolku 2015. godine.

>>> U julu krštenje najmlađeg britanskog princa Luija: Još jedan razlog za slavlje u kraljevskoj porodici (FOTO)

Kako je ranije najavljeno iz Kensingtonske palate, krštenje je zakazano za 16 časova, po lokalnom vremenu, a svetom činu prisustvovaće samo bliski članovi kraljevske porodice.

Biće to prvo javno pojavljivanje vojvode i vojvotkinje od Kembridža sa njihovo troje dece, ali i prvi put da se maleni princ Lui nađe ponovo u žiži javnosti, nakon rođenja 23. aprila.

Sama ceremonija će trajati oko 40 minuta, a kako prenose britanski mediji, maleni princ imaće šest kumova.

Za ovu priliku, princ Lui nosiće istu krem haljinicu koju su nosili njegovi brat i sestra, a koja predstavlja kopiju haljinice koju je nosila najstarija kćerka kraljice Viktorije 1841. godine.

Princ Vilijam i Kejt Midlton danas će se po prv put pojaviti u javnosti sa svo troje dece - Foto: Tanjug/AP/Chris Jackson/Kensington Palace

KO NEĆE PRISUSTVOVATI KRŠTENJU?

Za razliku od kraljevskih venčanja, kraljevska krštenja su male i intimne ceremonije, na kojima su obično prisutni samo članovi uže porodice i kumovi.

Kako prenose britanski mediji, postoji 24 člana kraljevske porodice, koji neće dobiti pozivnicu za krštenje princa Luija.

Princ Čarls i Kamila Parker prisustvovaće krštenju princa Luija - Foto: Tanjug/AP

Na krštenju princeze Šarlot prisustvovali su kraljica Elizabeta, princ Filip, princ Čarls, vojvotkinja od Kornvola, Kerol i Majkl Midlton. Princ Hari je propustio ceremniju zbog ranije zakazanih obaveza.

Slična situacija je bila i na krštenju princa Džordža, gde su osim kraljice i princa Filipa, prisustvovali i princ Čarls i Kamila Parker, kao i princ Hari  Zara Tindal, koja je bila Džordžova kuma.

Članovi kraljevske porodice poput prnceza Eugenije i Beatrise, kao i ujaci i tetke princa Vilijama, nisu bili pozvani na krštenje, a tako će biti i ovog puta. 

Ceremoniji će prsustvovati i Pipa Miidlton sa suprugom - Foto: Profimedia/Press Association

Na krštenju princa Luija prisustvovaće princ Čarls i kamila Parker, princ Hari i Megan Markl, kao i roditelji i brat i sestra Kejt Midlton.

ZAŠTO JE 9. JUL VAŽAN DATUM ZA KRALJICU?

Pre tačno 71 godinu, danas kraljica, a tada princeza Elizabeta, na današnji dan objavila je veridbu sa princom Filipom.

Iako su već godinu dana bili vereni, to nisu objavili do 9. jula 1947. godine, kada je Bakingemska palata izdala zvanično saopštenje povodom veridbe.

Na današnji dan 1947. kraljica je objavila veridbu sa princom Filipom, avenčali su se kasnije iste godine - Foto: Tanjug/AP

Kao što je to već tradicija u kraljevskoj porodici, princeza Eliizabeta i princ Filip, tada su objavili i zvanične fotografije veridbe.

Par se venčao kasnije iste godine u Vestminsterskoj opatiji, kada su dobili titule vojvode i vojvotkinje od Edinburga.

VIDEO: Evo kako se u Engleskoj objavljuje rođenje princa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA