Tramp o Putinu uoči istorijskog susreta: Nije mi neprijatelj, ali ga ne poznajem dovoljno dobro da bi mi bio prijatelj

Kao šoumen koji insistira na uspostavljanju bliskih odnosa sa Moskvom, Tramp je ignorisao svoje savetnike i zahtevao rituale i raskoš zvaničnog samita

  • 0

Iako se predsednik SAD Donald Tramp već dvaput susreo sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, on želi da u Helsinkiju ponovo oživi iskustvo koje je prošlog meseca imao sa severnokorejskim liderom u Singapuru: Samit koji je postao događaj u masovnim medijima, kompletiran moćnim predsedničkim slikama.

Dok ceo svet misli da je NATO samit Trampova igračka, Putin uoči njihovog susreta pokazao da čvrsto drži sve konce u rukama

Kao šoumen koji insistira na uspostavljanju bliskih odnosa sa Moskvom, Tramp je ignorisao svoje savetnike i zahtevao rituale i raskoš zvaničnog samita.

AP navodi da se Tramp u Singapuru svojim ljudima hvalio brojem kamera, tvrdeći da ih je bilo više nego na dodeli Oskara.

U početku je čak bio zabrinut da sastanak u Helsinkiju neće biti dovoljno glamurozan, zbog čega je želeo da Putina ugosti u Beloj kući.

Pošto veruje u moć ličnih veza, Tramp je insistirao da mora da se direktno sretne sa Putinom kako bi uspostavili prijateljski odnos.

- On je bio vrlo prijatan prema meni kada smo se sreli. Ja sam bio prijatan prema njemu... Znate, neko je rekao: ''Da li je on neprijatelj?'' Ne, on nije moj neprijatelj. ''Da li je prijatelj?'' Ne, ne poznajem ga dovoljno dobro" - kaže Tramp za ruskog predsednika.

Tramp je insistirao da mora da se direktno sretne sa Putinom kako bi uspostavili prijateljski odnos Foto: Tanjug/AP

Polazeći od svog iskustva biznismena, Tramp je uveren da je njegova veština držanja moćnog imidža bila suštinska za njegov politički uspon.

On je svojim savetnicima rekao da je diplomatija u Singapuru učinila da deluje kao predsednik koji preuzima odgovornost. Iako se o rezultatima tog samita može raspravljati, Tramp je svojim ljudima od poverenja rekao da veruje kako je to bio majstorski potez.

Tramp veruje da istorijski sastanci kao onaj sa Kim Džong-unom predstavljaju potencijalnu kartu za Nobelovu nagradu za mir, i da će postati suštinski deo njegove zaostavštine. Iako su njegovi susreti sa Putinom mnogo češći, on veruje i da bi se sličan napredak mogao dogoditi i ako bi mogao da popravi odnose sa Moskvom i navede Putina na ustupke koje Barak Obama nije mogao.

Mogao bih da mu kažem: ''Možes li da mi učiniš uslugu? Da li bi mogao da odeš iz Sirije? Bi li napustio Ukrajinu?" rekao je Tramp prošlog meseca.

Vladimir Putin i Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

On je u početku smatrao da Helsinki nije zgodna lokacija za samit, ali je pristao kada su mu izložili kratku istoriju američko-ruskih samita u Finskoj, i nakon što je video da se to može organizovati odmah posle posete njegovim terenima za golf u Škotskoj.

Mnogi u Vašingtonu su, međutim, i dalje sumnjičavi u vezi sa samitom, smatrajući da je Tramp, samim pristankom na sastanak, pružio globalnu legitimnost Putinu, koji je dan pre susreta domaćin finala Svetskog fudbalskog prvenstva.

Trampu su njegovi pomoćnici rekli da su male šanse da na samitu sa Putinom dođe do sustinskog napretka po glavnim pitanjima, kao što su Sirija i Ukrajina.

AP navodi da nad samitom lebdi "duh" istrage o mogućem dosluhu Trampove predsedničke kampanje sa Rusima, a iz Kongresa su se čuli zahtevi za otkazivanje samita nakon što je 12 ruskih obaveštajaca optuženo da su hakovali kompjutere Demokratske stranke da bi pomogli Trampu.

Bela kuća je to odbacila, a Tramp je i ranije odbacivao tvrdnje o mogućim "ruskim vezama" njegove kampanje kao "lov na veštice". On je, međutim, rekao da će na samitu pokrenuti to pitanje, iako ne veruje u neki ishod.

- Ne mislim da ćete imati bilo kakvo: ''Jao, uradio sam to, uradio sam to, uhvatio si me''... Neće tu biti nikakvog (detektiva) Perija Mejsona, ne verujem, ali nikad ne znate šta će se desiti, zar ne? Ali svakako ću čvrsto postaviti to pitanje - rekao je Tramp.

VIDEO: Britanska javnost ne podnosi Donalda Trampa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA