Požari oko Atine pod kontrolom, nastavlja se mučna potraga za žrtvama od kuće do kuće, poginulo više od 80 osoba

Navodi se da su združene patrole vatrogasaca, grčkih vojnika i spasioci volonteri juče otkrile nova tela u blizini luke Rafina, koja se nalazi istočno od prestonice

  • 0

Spasioci u Grčkoj intenzivirali su mučnu potragu od kuće do kuće nakon požara na obodu Atine u kojima je prema poslednjim podacima stradala 81 osoba, a grčka vojska koristi snimke američkih vojnih dronova i letelica za nadzor kako bi utvrdili da li su vatru palili piromani i sprečili nove takve napade, navodi AP.

Navodi se da su združene patrole vatrogasaca, grčkih vojnika i spasioci volonteri juče otkrile nova tela u blizini luke Rafina, koja se nalazi istočno od prestonice.

Među žrtvama je i 88-godišnja majka Nikosa Janopulosa koji je sa suprugom i dvoje dece stajao ispred njene spaljene kuće, dok su spasioci pretraživali svaku prostoriju.

Roditelji trčali sa bebom u rukama, ali vatrena stihija je ubila njihovo čedo: Druga porodica pronašla ćerke zahvaljujući snimku (FOTO) (VIDEO)

Ugljenisano telo starice pronašli su u kupatilu. Janopulos je kazao da je on ranije već pretraživao kuću, ali tada nije spazio majčino telo pošto je sve bilo crno.

Spasioci tragaju od kuće do kuće za preživelima Foto: Tanjug/AP

- Umrla je bespomoćna, ta 88-godišnja žena. Ja sam u požaru izgubio sopstvenu kuću koja je u blizini, a i majka mi je izgorela. Toliko je ljudi stradalo da je spasiocima trebalo tri dana da je pronađu - rekao je glasom koji se tresao Janopulos.

Komesar EU za humanitarnu pomoć i rukovođenje krizama, Hristos Stilijanides, stigao je u Grčku gde će koordinisati pomoć Unije u savladavanju pogubnih požara koji od ponedeljka besne na području istočne Atike.

- U Grčkoj sam kako bih izrazio solidarnost EU sa grčkim narodom. Evropa je uz Grčku u ovoj užasnoj tragediji. U ime cele Komisije, predsednika Žan-Kloda Junkera i svojih kolega, želim da izrazim naše najdublje saučešće porodicama svih koji su izgubili živote u ovim pogubnim požarima - rekao je Stilijanides.

Najmanje 81 osoba poginula Foto: Tanjug/AP

On je naveo da će, zajedno sa grčkim vlastima, proceniti situaciju na terenu i videti kako zajedno mogu upotrebiti evropsku pomoć.

Evropski komesar je zahvalio zemljama članica Unije i drugim zemljama koje su ponudile pomoć Grčkoj u ovim teškim trenucima.

- Na delu je evropska solidarnost. Evropa pruža pomoć u teškim vremenima - istakao je Stilijanides.

Video: Dim, pepeo i zgarišta: Prvi snimci Grčke iz vazduha nakon katastrofalnog požara

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA