≫ 

Ovo zapušteno mesto zaraslo u korov je pre samo 10 godina bilo centar sveta: Teško je poverovati da su ovde održane Olimpijske igre (FOTO) (VIDEO)

Deceniju nakon veličanstvenog otvaranja letnjih Olimpijskih igara, u Pekingu se danas na mestima koja su ponosno ugostila sportiste i posetioce iz celog sveta, nalaze samo ruine

  • 1

Na današnji dan pre tačno 10 godina počele su letnje Olimpijske igre u Pekingu i svet je bio očaran spektakularniim građevinama i veličanstvenom ceremonijom otvaranja. Kina je tada postavila nove standarde.

Ipak, po svemu sudeći, početni entuzijazam je trajao vrlo kratko, jer kako danas možemo da vidimo, brojne lokacije koje su izgrađene za raskošni događaj, pale su u zaborav. Danas su to samo napuštene ruine.

>>> Ovo zastrašujuće mesto je danas ruglo Berlina, a tu su 1936. održane čuvene Olimpijske igre koje su označile početak jedne nove ere (FOTO)

Tereni su zarasli u korov i drveće - Foto: Profimedia

Na pustom stadionu za odbojku, koji se nalazi u centru grada, logo je prekrila rđa, a slomljene statue olimpijskih maskota ostavljene su ležale među drvećem iza nedovršenih zgrada.

Maskote su prekrili korov i rđa - Foto: Profimedia

Nekada raskošne građevine, danas su zarasle u drveće i korov, ali i takve privlače turiste, jer verovatno malo ko od njih može da poveruje da je nestala ona velelepna raskoš od pre 10 godina.

Rekviziti su prepušteni zaboravu - Foto: Profimedia

Na skoro svakom koraku, oko ranije uređenih terena, danas su razbacane maskote, koje su prekrili korov i trava ili rđa.

Ipak, da nije sve baš tako crno, pokazuju dve glavne zvezde događaja, stadion "Bird's Nest" i Nacionalni centar za vodene sportove "Water Cube", koje su zahvaljujući svom nesvakidašnjem dizajnu, ostavile su trajni utisak na svet, pa i danas predstavljaju atrakciju za radonale turste.

Ruševine koje su ostale kao ruglo nakon svega, pokazuju da se Kina nije snašla sa izazovima koji su usledili kad su se Olimpijske igre završile, jer očigledno nje našla novu namenu zgradama koje su svojevremeno predstavljale ozbiljnu investiciju.

VIDEO: Bahati Kinezi se gađaju mesom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    8. avgust 2018 | 16:06

    Они су и рачунали на једнократну употребу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA