Pojavio se misteriozni snimak vođe ISIS-a: Sumnja se da je ubijen u vazdušnom napadu, a evo šta sad poručuje svojim pristalicama

On je čestitao muslimanski praznik Kurban bajram koji se proslavlja ove sedmice, što sugeriše da je poruka snimljena nedavno

  • 2

Vođa terorističke Islamske države, Abu Bakr al Bagdadi, oglasio se prvi put za gotovo godinu dana, audio porukom u kojoj je pozvao pristalice da nastave da se bore uprkos porazima.

Snimak, na kojem je, kako se tvrdi, glas Bagdadija, objavila je sinoć medijska grupa ID - Al Furkan.

AL BAGDADI IPAK ŽIV?! Posle 11 meseci tišine, obratio se džihadistima u novoj jezivoj poruci

Na snimku koji traje 55 minuta, Bagdadi čestita "udarnim lavovima" koji su izveli nedavne napade u Kanadi i Evropi i poziva sledbenike da u napadima koriste bombe, noževe ili automobile, prenosi Rojters.

On je čestitao muslimanski praznik Kurban bajram koji se proslavlja ove sedmice, što sugeriše da je poruka snimljena nedavno.

- Vojnici Kalifata...verujte u obećanje Boga i njegovu pobedu...jer nakon nedaća dolazi olakšanje i izlaz - rekao je on, obraćajući se sledbenicima širom Sirije.

Rojters navodi da nije bilo moguće utvrditi da li je glas na snimku zaista Bagdadijev.

Bagdadi se obratio vojnicima kalifata Foto: Tanjug/AP

- Amerika prolazi kroz najgori period svog postojanja - naveo je Bagdadi, dodajući da se Rusija takmiči sa SAD za uticaj u regionu.

On je kritikovao to što su se pojedini pobunjenici predali na jugu Sirije snagama sirijskog predsednika Bašara Asada, nazivajući ih izdajicama. Pozvao ih je da se, umesto što se predaju, pridruže Islamskoj državi.

Bagdadi je, takođe, pozvao na strpljenje, istrajnost i nastavak džihada.

Agencija AP navodi da je pitanje da li je Bagdadi živ ili mrtav već neko vreme izvor misterije i konfuzije.

Veruje se da se Bagdadi krije u pustinjskoj oblasti prostire duž sirijsko-iračke granice.

Čestitao im je praznik i podsticao na nasilje Foto: Tanjug/AP

Poslednja audio poruka Bagdadija objavljena je 28. septembra prošle godine u kojoj je on pozvao sledbenike da "pale svoje neprijatelje" i napadaju "medija centre nevernika".

Bagdadi se u javnosti pojavio jednom, 2014. godine u Mosulu, gradu na severu Iraka. S vremena na vreme pojave se informacije da je ranjen ili ubijen. Ruski zvaničnici su prošle godine saopštili da postoji "velika verovatnoća" da je Bagdadi ubijen u ruskom vazdušnom udaru u predgrađu sirijskog grada Rake.

Potom su se oglasili i američki zvaničnici navodeći da smatraju da je Bagdadi živ.

ID, koja je do prošle godine kontrolisala velike delove Sirije i Iraka, proterana je u pustinjske oblasti nakon niza poraza koje su joj nanele međunarodne koalicije u te dve zemlje, podseća Rojters.

VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za terorizam u Londonu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. avgust 2018 | 12:45

    VEC JE PO STOTI PUT MRTAV PA OPET VASKRSNUO!!! SVI ZNAJU DA JE U ATOMSKIM SKLONISTIMA U IRAKU I DA MU NEMOGU NISTA JER SU TA SKLONISTA GRADJENA ZA SADAMA HUSEINA OD STRANE NASE NEKADASNJE VOJSKE!!

  • Dusan

    23. avgust 2018 | 18:40

    Dobro je sto bagdadi preti Amerima. Zna se koje stvorio u americi Al kaidu i Bin Ladena. Ameri naravno pasupiske stvorili. ISIS.U ratu u siriji amerika im daje svoje naoruzanje i veluku sumu Dolara. Dase bore za Americke interese u Siriji. Posle se amerika cudi sto isispreti ameriki. Kao 11 septembra kad je Al Kaida napala avionima Kule Bliznakinje.Samo ameri neka stite teroriste. I posle se oni okrenu protiv njih. Dobro Je Putin pirucio Americi. Jel znate Sta ste napravili. Mislio jena ISIS.Stosuih ameri stvorili kaoBin Ladena. Amerikanci su najgori Teriristi ucelomesvetu.Okupatori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA