≫ 

Emanuel Makron ima nove diplomatske prioritete: Stručnjaci kažu da je ovo kraj njegove "romanse" sa Trampom

Makron je u obraćanju ambasadorima pozvao EU da preuzme veću odgovornost za sopstvenu odbranu, uz poruku da bezbednost Evrope "ne sme više da zavisi od SAD"

  • 1

Francuski predsednik Emanuel Makron je, svojom "mapom puta" za diplomatske prioritete Francuske u narednoj godini, okrenuo leđa američkom predsedniku Donaldu Trampu i prekinuo "mušku romansu" s njim, ocenjuje Asošiejted pres.

Oni vode državne politike, a evo za šta su se školovali: Među svetskim liderima su arhitekte, geolozi, fizičari i avio-mehaničari (INFOGRAFIKA)

Govor koji je Makron u ponedeljak, u trajanju od 90 minuta, održao pred francuskim ambasadorima bio je fokusiran na jačanje Evropske unije radi suočavanja sa današnjim izazovima, a ne na oslanjanje na podršku SAD koja je testirana u dva svetska rata, navodi američka agencija.

AP podseća da je, otkako je izabran za predsednika prošle godine, Makron više puta pokušao da ubedi Trampa da se ne povlači iz Pariskog sporazuma o klimi, niti iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, a takođe ga je pozivao da ne uvodi carine na uvoz evropskog čelika i alimunijuma.

Bili oni u "muškoj romansi" ili ne, njegovi napori bili su uzaludni, zaključuje američka agencija.

Makron je u obraćanju ambasadorima pozvao EU da preuzme veću odgovornost za sopstvenu odbranu, uz poruku da bezbednost Evrope "ne sme više da zavisi od SAD".

VIDEO: Angela Merkel, Tereza Mej i Emanuel Makron stižu na Samit EU

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    28. avgust 2018 | 23:18

    Tramp je pokušao da ponizi pogrešnog čoveka.Njegova dominacija će pasti zbog Makrona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA