Rusija i Turska kreću na poslednje uporište pobunjenika u Siriji: Poslednja bitka biće najkrvavija

Posmatrači očekuju da bi na tom samitu mogla da se odluči sudbina Idliba, regiona sa tri miliona ljudi

  • 0

Nekoliko dana uoči samita o Siriji, sve je više znakova da će se u toj zemlji voditi krvave borbe, i to u regionu oko grada Idliba na severozapadu zemlje kao poslednjoj velikoj teritoriji na kojoj i dalje vladaju pobunjenici.

Među njima je najjači ogranak Al Kaide, Hajat Tahrir al-Šam (HTS) - bivši front Al-Nusra, navodi "Dojče vele", ukazujući da je sirijska vlada tamo koncentrisala svoje trupe trupe i preti ofanzivom.

Proglašeno vanredno stanje u Tripoliju: U borbama Libijaca ubijeno 39 osoba, na desetine povređenih, stradali civili

Sirijska vojska, podseća se u analizi, već nedeljama povlači trupe ka Idlibu, a Turska je tamo takođe snažno prisutna i šalje dodatne trupe. Turska vojska, navodi se, ima dvanaest posmatračkih mesta u regionu Idliba i takođe je nastavila da pojačava svoje trupe, a prema obaveštenju u Službenom listu Turske, vlada u Ankari je pre dva dana miliciju HTS klasifikovala kao terorističku organizaciju.

Upozorava se na krvave bitke Printskrin: Facebook/The Syria Campaign

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije je najavila da su propali pregovori između Turske i Hajat Tahrir al-Šam o raspuštanju te terorističke grupe.

Prema podacima posrednika u UN u Siriji Stafana de Misture, ta grupa ima oko 10.000 boraca u Idlibu.

HTS je - prema sopstvenim navodima - raskinula veze sa Al Kaidom, ali je mnoge vlade i dalje smatraju njenim ogrankom u sirijskim granicama.

Najgore će biti u regionu Idliba Foto: Tanjug/AP

Prema pisanju sirijskih opozicionih medija, Turska je pregovorima navodno htela da spreči verovatni predstojeći napad sirijske vojske. Turska strahuje od novog velikog talasa izbeglica koji bi krenuli ka njenim granicima - u slučaju sirijske ofanzive, navodi nemačka medijska kuća, uz upozorenje da su, zbog skoro tri miliona civila u toj oblasti, humanitarne organizacije suočene s novom humanitarnom katastrofom.

U petak bi trebalo da se održi samit o Siriji na kojem će učestovati Rusija i Iran na strani vlade Bašara al-Asada - i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije.

Posmatrači očekuju da bi na tom samitu mogla da se odluči sudbina Idliba, regiona sa tri miliona ljudi, zaključuje DW.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA